Försvarsbloggaren Wiseman talar ut

Den mytomspunna hjärnan bakom Wisemans Wisdoms – Sveriges mest omtalade blogg om försvaret – har avslöjats. För första gången berättar Carl Bergqvist, stridsflygare och major, om sitt okända liv som Wiseman för SvD.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD och Fredrik Sandberg/TT

Alla som följer svensk säkerhetspolitik och försvar - privatpersoner, politiker, försvarsanställda, journalister eller utländska militärattachéer – har någon gång läst bloggen Wiseman´s Wisdoms. Dennes initierade inlägg är närmast daglig pliktlektyr på försvarsmyndigheterna.

Spekulationerna om vem döljer sig bakom Wiseman har varit många: ”Sveriges bäst bevarade försvarshemlighet” enligt Expressen.

På tisdagskvällen avslöjade den antimilitaristiska aktionsgruppen Ofog att ett av namnen bakom Wiseman är Carl Bergqvist, major på flygflottiljen F 21 i Luleå. Sedan dess har telefonen hos Carl Bergqvist gått varm och som första massmedium får SvD en intervju med honom:

– Jag hela tiden trott att endera dagen blir det offentligt att jag ligger bakom. Men det kom ändå överraskande, säger Carl Berqqvist. Han försäkrar att han driver bloggen på egen hand och på sin fritid.

I sin yrkesroll är Carl Bergqvist Gripenpilot och ställföreträdande divisionschef. På tisdagskvällen informerade han för ordningens skull ändå Försvarsmaktens informationsdirektör om denna sin privata syssla. Tidigare har det granskande P 1-programmet Medierna upphöjt Wiseman till ”en unik position i försvarsdebatten”.

– Jag vill inte slå mig för bröstet, men ett visst inflytande kan jag nog ha haft på debatten. Jag vet inte om jag nu kommer att få samma inflytande när det kommit fram att det inte är någon centralt placerad överste i Högkvarteret som ligger bakom, utan en liten major på F 21 som sitter och skriver, säger Carl Bergqvist.

Wiseman´s Wisdoms har hunnit bli sex år. Carl Bergqvist berättar att bloggen föddes efter Almedalsveckan 2007 då finansminister Anders Borg (M) förklarade att försvaret skulle skäras ned med miljardbelopp. Det fick Carl Bergqvist att sluta betala medlemsavgift i Moderaterna och starta bloggen som utvecklats till ett slags verbalt motståndsnäste mot de senaste regeringarnas försvarspolitik.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad och velat debattera. Fördelen med en anonym blogg är att sakfrågorna kommer i fokus, inte vem som ligger bakom. Wiseman har aldrig avslöjat några hemligheter, utan kommenterat och satt in vad andra publicerat i ett sammanhang och länkat till källmaterialet. Nu kanske jag får vara försiktigare, för jag kommer att fortsätta blogga, förklarar Carl Bergqvist.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

2 extra miljarder

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

”Svek mot demokratirörelsen.”

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

CNN: IS till attack mot 15 mål – samtidigt

Trots USA:s fortsatta flygattacker i regionen.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.