Förhör med Schibbye och Persson offentliggjorda

Sveriges ambassad i Etiopien har översatt förhörsdokument med Martin Schibbye och Johan Persson. I dokumenten finns bland annat suddiga bilder som påstås visa de båda journalisterna hållandes i vapen. "Besvärande", säger svenskarnas advokat Thomas Olsson till Ekot.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

FOTO: Scanpix

I de förhörsdokument som Sveriges Radio har tagit del av finns bland annat en beskrivning av hur Johan Persson och Martin Schibbye till fots och med bil reste mot Ogadenområdet. I dokumenten finns även en lista över beslagtagna saker och researchfrågor, samt suddiga bilder som påstås föreställa de båda journalisterna hållandes i vapen. Enligt åtalet har de både svenskarna fått vapenträning. Tidigare har det bara varit Persson som sagts hålla i vapen på bild.

När Ekots reporter visar upp bilderna för Schibbyes och Perssons advokat Thomas Olsson, är det första gången han ser dem.

– Jag finner inte dem särskilt allvarliga. På juristspråk skulle man säga att de är besvärande ända tills den punkt där man kan kartlägga var bilderna har tagits.

Olsson berättar att kontakterna med de etiopiska försvarsadvokaterna går trögt. Han undrar om de gör sitt yttersta och är orolig för att manuset för rättegången redan är skrivet, enligt Ekot.

– Att alla bara agerar för att fullgöra sina roller och att det helt enkelt rör sig om en skådeprocess. Att advokaterna förefaller vara så passiva är något som har fått mig att reagera.

Tomas Olsson försöker nu övertyga svenska redaktörer, som har fått erbjudande att köpa artiklar av Schibbye och Persson, att resa till Etiopien och vittna om att svenskarna var i området för att göra reportage - inte bedriva terrorverksamhet. Risken är dock att även de då riskerar fängelse, menar Olsson.

– Det är en fråga som vi håller på att reda ut, vad de eventuellt får för ställning när de kommer ner till Etiopien och om de riskerar att bli anklagade för någonting, enbart på den grund att de har uttryckt intresse för att publicera det här reportaget, säger han.

På tisdag ska åklagaren göra sin framställan inför rätten, och enligt etiopisk lag är det först då som domaren bestämmer om det ska bli en rättegång eller inte. Men eftersom att landets premiärminister Meles Zenawi redan har sagt att svenskarna är skyldiga är det högst sannolikt att det blir en rättegång, menar Thomas Olsson.

– Det ska vara ganska mycket civilkurage i en domare som säger att det här är bara struntprat, det här slänger vi ut. Jag tror nog vi kan räkna med en rättegång.

”Sverige måste ta strid för pressfriheten”

Locket på om Bildts intressen i Etiopien

”Som en dålig film som aldrig tar slut”

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt under dagen.

Jordbävningskatastrofen i Nepal har drabbat en nation i politisk kris, sliten mellan två asiatiska stormakter. Perspektiv | Nepal

Korruption kan ta halva hjälpen

Per Liljas: ”Katastrofen drabbar en nation i politisk kris.”

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så kan man tjäna på andras girighet

Perspektiv

Börsen drivs av två starka känslor.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

”EU:s insatser har inte någon verkan”

människosmuggling

Gatti kritiserar EU.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.