Förhör med Schibbye och Persson offentliggjorda

Sveriges ambassad i Etiopien har översatt förhörsdokument med Martin Schibbye och Johan Persson. I dokumenten finns bland annat suddiga bilder som påstås visa de båda journalisterna hållandes i vapen. "Besvärande", säger svenskarnas advokat Thomas Olsson till Ekot.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

FOTO: Scanpix

I de förhörsdokument som Sveriges Radio har tagit del av finns bland annat en beskrivning av hur Johan Persson och Martin Schibbye till fots och med bil reste mot Ogadenområdet. I dokumenten finns även en lista över beslagtagna saker och researchfrågor, samt suddiga bilder som påstås föreställa de båda journalisterna hållandes i vapen. Enligt åtalet har de både svenskarna fått vapenträning. Tidigare har det bara varit Persson som sagts hålla i vapen på bild.

När Ekots reporter visar upp bilderna för Schibbyes och Perssons advokat Thomas Olsson, är det första gången han ser dem.

– Jag finner inte dem särskilt allvarliga. På juristspråk skulle man säga att de är besvärande ända tills den punkt där man kan kartlägga var bilderna har tagits.

Olsson berättar att kontakterna med de etiopiska försvarsadvokaterna går trögt. Han undrar om de gör sitt yttersta och är orolig för att manuset för rättegången redan är skrivet, enligt Ekot.

– Att alla bara agerar för att fullgöra sina roller och att det helt enkelt rör sig om en skådeprocess. Att advokaterna förefaller vara så passiva är något som har fått mig att reagera.

Tomas Olsson försöker nu övertyga svenska redaktörer, som har fått erbjudande att köpa artiklar av Schibbye och Persson, att resa till Etiopien och vittna om att svenskarna var i området för att göra reportage - inte bedriva terrorverksamhet. Risken är dock att även de då riskerar fängelse, menar Olsson.

– Det är en fråga som vi håller på att reda ut, vad de eventuellt får för ställning när de kommer ner till Etiopien och om de riskerar att bli anklagade för någonting, enbart på den grund att de har uttryckt intresse för att publicera det här reportaget, säger han.

På tisdag ska åklagaren göra sin framställan inför rätten, och enligt etiopisk lag är det först då som domaren bestämmer om det ska bli en rättegång eller inte. Men eftersom att landets premiärminister Meles Zenawi redan har sagt att svenskarna är skyldiga är det högst sannolikt att det blir en rättegång, menar Thomas Olsson.

– Det ska vara ganska mycket civilkurage i en domare som säger att det här är bara struntprat, det här slänger vi ut. Jag tror nog vi kan räkna med en rättegång.

”Sverige måste ta strid för pressfriheten”

Locket på om Bildts intressen i Etiopien

”Som en dålig film som aldrig tar slut”

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Avspärrning i skärgården hävd

Jakten i Stockholms skärgård på en eventuell ubåt fortsätter med "oförminskad styrka".

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.