Föräldrapeng het fråga på Harpsund

Med ett reformutrymme i höstbudgeten på minst 15 miljarder kronor vill Kristdemokraterna ta strid för att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen från 180 till 250 kronor om dagen. Det blir en av knäckfrågorna när regeringen samlas till de årliga förhandlingarna på Harpsund i dag.

Göran Hägglund - socialminister (KD).

Göran Hägglund - socialminister (KD).

FOTO: SCANPIX

För ett par veckor sedan öppnade finansminister Anders Borg (M) för att det ekonomiska utrymmet i den statliga budgeten för 2013 ser ut att bli större än man beräknat tidigare. Under våren var prognoserna beskedliga men nu har situationen förbättrats och Borg har utan att nämna några summor sagt att det finns plats för fler nya satsningar i höst- budgeten. Dessutom har trycket på honom och regeringen att slå in på en mer expansiv linje, ökat.

Enligt vad SvD erfar lär det handla om runt 15 miljarder kronor, vilket är mer än vad som beräknades i våras. Samtidigt är en stor del av potten redan intecknad för investeringar i forskning och infrastruktur, två områden som partierna är överens om att Sverige ska satsa extra på för att ta sig ur krisen så helskinnat som möjligt.

Till Harpsund har nu regeringspartierna som vanligt med sig sina krav- och önskelistor. Men det är inte här som detaljerna ska spikas, snarare ska de ekonomiska förutsättningarna läggas fast under de två dagarna på statsministerns sommarresidens i Sörmland. Först senare kommer de skarpa förhandlingarna i gång om den budget som ska presenteras den 20 september.

För inte minst Kristdemokraterna och Centern är budgetförhandlingarna ett viktigt tillfälle att försöka profilera sig och hämta hem några framgångar man kan visa upp för väljarna. Mot den bakgrunden är det inte överraskande att KD nu laddar förhandlingarna med krav om att höja golvet, den allra lägsta nivån, i föräldraförsäkringen.

–Vi vill diskutera en höjning från 180 till ungefär 250 kronor per dag. Det är fördelningspolitiskt rätt och för att de som har det svårast ekonomiskt slipper att leva på försörjningsstöd. Dessutom ökar föräldrarnas valfrihet att välja om man vill vara hemma längre med barnen, säger Göran Hägglund (KD).

KD-reformen skulle kosta nästan en miljard, men lär möta motstånd inom alliansen. För Moderaterna stämmer det knappast med arbetslinjen att göra det lönsammare att vara hemma med barn, Folkpartiet är främst intresserat av höjningar av taket i försäkringarna och Centern gör helt andra prioriteringar.

–Det står inte alls på vår önskelista, säger partisekreterare Mickael Arthursson (C). Vi vill hellre ha skattesänkningar för företagen och komma längre med miljöbilspremier.

En sänkning av bolagsskatten är däremot aviserad, men den är i första hand tänkt att finansieras genom att begränsa företagens användning av så kallade räntesnurror. Det ska vara kostnadsneutralt, men blir det en mer rejäl sänkning behöver man också nagga av reformutrymmet.

Förra året tog KD kamp för pensionärerna i budgetförhandlingarna och fick igenom att skatten ska sänkas 2013 eller 2014, om ekonomin tillåter. Förslaget skulle kosta 2,3 miljarder och ge mellan 1000 och 2000 kronor om året i lägre skatt.

–Vi går inte emot sänkt bolagsskatt men ska den sänkas måste pensionärerna också få sin sänkning, säger Göran Hägglund.


  • Kopiera sidans adress

Efter sommaren träffas alltid hela regeringen på Harpsund i slutet av augusti för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna, prognosen för resten av innevarande år och året därpå. Därefter startar förhandlingarna om höstbudgeten. Traditionsenligt festar också ministrarna på kräftor och snaps under kvällen.
Partiernas krav i budgetförhandlingarna:
Moderaterna vill öka forskningsanslagen och investera i infrastrukturen, framför allt i befintliga spår så att tågen kan gå snabbare. M vill också sänka bolagsskatten, men understryker att man ska föra en ansvarsfull finanspolitik med säkerhetsmarginaler.
Folkpartiet vill också satsa mer på forskning och de allra bästa forskarna. Likaså måste satsningarna på infrastrukturen öka kraftigt, bolagsskatten sänkas och värn- skatten slopas.
Centern vill bygga ut yrkeshögskolan, lärlingssystemet och göra det enklare att anställa ungdomar. C vill satsa på infrastruktur, en fossilfri fordonsflotta och få skattesänkningar för före- tagen. Ett riskkapital- avdrag är också prioriterat.
Kristdemokraterna vill höja grundnivån i föräldraförsäkringen från 180 till 250 kronor om dagen. Sänkt skatt för pensionärer är också prioriterat inför 2013 liksom storsatsningar på infrastruktur och forskning.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Turkisk guvernör varnar kurderna

SvD-intervju

Skärper säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.