Fler svenskar ska sättas in i Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan kan utökas från dagens 500 till uppåt närmare 600 militärer nästa år. I uppgörelsen med oppositionen har regeringen infört ett nytt sätt att räkna soldater. Miljöpartiet ställer upp på en ökning.

FOTO: Scanpix

Att styrkan skulle utökas var inte den bild som förmedlades när sexparti-uppgörelsen presenterades i måndags. Men att styrkan blir större framgår av den proposition som regeringen beslutade om i går. Precis som under tidigare år så sägs visserligen att Sveriges styrka ska uppgå till 500 personer. Men genom att lägga till orden ”på plats” öppnar rege- ringen för fler soldater:

”Under 2011 kommer den svenska planerade militära insatsen på plats i Afghanistan att vara cirka 500 personer”, skriver regeringen.

Eftersom den ordinarie styrkan i Afghanistan nästan aldrig varit fulltalig ”på plats” så finns det utrymme att utöka den. Under sex-sju månaders tjänstgöring åker nämligen fredssoldaterna hem på en tvåveckors ”leave” två-tre gånger. Enligt utrikesminister Carl Bildt kan därmed numerären öka:

–Av den formella styrkan är 20 procent aldrig på plats. För att ha en styrka på 500 soldater på plats måste man ha en styrka på 600, säger Carl Bildt.

Orden ”på plats” fanns med i den uppgörelse som regeringen slöt med Miljöpartiet och Social- demokraterna i helgen, men detta har inte uppmärksammats tidigare. En person på regeringssidan med insyn i förhandlingarna säger:

–Oppositionen har fått full information om att formuleringen innebär att styrkans numerär ökar. Det är ingen som har lurat dem.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar att det blir en utökning:

–Det kan gå upp till 550. Vi ska ju ha två sjukvårdshelikoptrar och det innebär ju 30-40 personer som kommer till. De som är avlönade kommer att vara fler än 500. Men de som är nere i Afghanistan ska inte vara fler än 500, säger Peter Eriksson.

Han utesluter inte att det kan bli en ökning till uppåt 600 avlönade militärer.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hänvisar till utrikestalesmannen Urban Ahlin som SvD inte kunnat nå. Vänsterledaren Lars Ohly anser att sexparti-uppgörelsen går tvärtemot hans egen linje att trupperna ska dras hem så tidigt som möjligt nästa år.

Försvarsmakten begärde för över ett år sedan att öka styrkan till 565. År 2011 behövs bland annat fler soldater för att köra stridsfordon och obemannade små spaningsflygplan.

Kostnaden för Afghanistan- truppen beräknas 2011 bli 1,9 miljarder kronor. Det är en ökning med 419 miljoner kronor jämfört med i år. Liksom tidigare ska riksdagen godkänna att styrkan i en akut kris kan förstärkas till maximalt 855 personer.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I den svernska Afghanistanstyrkan FS 19 ingår 502 personer. Utöver den sänds allt oftare tillfälliga förstärkningar, senast tiden har det varit Strategiska reserven från K 3 i Karlsborg. Den svenska fredsstyrkan ingår i den Nato- ledda Isafstyrkan med 130 000 mili- tärer där 48 länder deltar. Enligt sexpartiuppgörelsen mellan regeringen och S-MP ska svenska stridande förband minskas och afghanerna ta över ansvaret för säkerheten 2014. Men samtidigt sägs att situationen på marken ska avgöra om detta är möjligt och att Sveriges engagemang är långsiktigt.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Just nu: Datum spikat för prinsen och Sofia

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.