Fler svenskar ska sättas in i Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan kan utökas från dagens 500 till uppåt närmare 600 militärer nästa år. I uppgörelsen med oppositionen har regeringen infört ett nytt sätt att räkna soldater. Miljöpartiet ställer upp på en ökning.

FOTO: Scanpix

Att styrkan skulle utökas var inte den bild som förmedlades när sexparti-uppgörelsen presenterades i måndags. Men att styrkan blir större framgår av den proposition som regeringen beslutade om i går. Precis som under tidigare år så sägs visserligen att Sveriges styrka ska uppgå till 500 personer. Men genom att lägga till orden ”på plats” öppnar rege- ringen för fler soldater:

”Under 2011 kommer den svenska planerade militära insatsen på plats i Afghanistan att vara cirka 500 personer”, skriver regeringen.

Eftersom den ordinarie styrkan i Afghanistan nästan aldrig varit fulltalig ”på plats” så finns det utrymme att utöka den. Under sex-sju månaders tjänstgöring åker nämligen fredssoldaterna hem på en tvåveckors ”leave” två-tre gånger. Enligt utrikesminister Carl Bildt kan därmed numerären öka:

–Av den formella styrkan är 20 procent aldrig på plats. För att ha en styrka på 500 soldater på plats måste man ha en styrka på 600, säger Carl Bildt.

Orden ”på plats” fanns med i den uppgörelse som regeringen slöt med Miljöpartiet och Social- demokraterna i helgen, men detta har inte uppmärksammats tidigare. En person på regeringssidan med insyn i förhandlingarna säger:

–Oppositionen har fått full information om att formuleringen innebär att styrkans numerär ökar. Det är ingen som har lurat dem.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson bekräftar att det blir en utökning:

–Det kan gå upp till 550. Vi ska ju ha två sjukvårdshelikoptrar och det innebär ju 30-40 personer som kommer till. De som är avlönade kommer att vara fler än 500. Men de som är nere i Afghanistan ska inte vara fler än 500, säger Peter Eriksson.

Han utesluter inte att det kan bli en ökning till uppåt 600 avlönade militärer.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hänvisar till utrikestalesmannen Urban Ahlin som SvD inte kunnat nå. Vänsterledaren Lars Ohly anser att sexparti-uppgörelsen går tvärtemot hans egen linje att trupperna ska dras hem så tidigt som möjligt nästa år.

Försvarsmakten begärde för över ett år sedan att öka styrkan till 565. År 2011 behövs bland annat fler soldater för att köra stridsfordon och obemannade små spaningsflygplan.

Kostnaden för Afghanistan- truppen beräknas 2011 bli 1,9 miljarder kronor. Det är en ökning med 419 miljoner kronor jämfört med i år. Liksom tidigare ska riksdagen godkänna att styrkan i en akut kris kan förstärkas till maximalt 855 personer.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I den svernska Afghanistanstyrkan FS 19 ingår 502 personer. Utöver den sänds allt oftare tillfälliga förstärkningar, senast tiden har det varit Strategiska reserven från K 3 i Karlsborg. Den svenska fredsstyrkan ingår i den Nato- ledda Isafstyrkan med 130 000 mili- tärer där 48 länder deltar. Enligt sexpartiuppgörelsen mellan regeringen och S-MP ska svenska stridande förband minskas och afghanerna ta över ansvaret för säkerheten 2014. Men samtidigt sägs att situationen på marken ska avgöra om detta är möjligt och att Sveriges engagemang är långsiktigt.

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89466 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Ny rapport

Så mycket pengar har pensionärer ”tappat”

Inkomstgapet har vuxit stadigt sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

300 saknas efter färjeolycka i morse

sydkorea

De flesta ombord var elever.

”Uppenbarligen är Veracel ej oskyldigt”

Statsåklagare om Stora Ensos dotterbolag.

Småbönder i strid med Stora Enso

Skogskoncernen anklagas för att ”stjäla” land i Brasilien.

Pollenexplosion väntar i påsk

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Legend klar för
”Så mycket bättre”

TV 4

Nu är fjärde deltagaren avslöjad.

”Köparens marknad”
på sommarstugor

Högsäsong nu för fritidshus i hela landet.

Här är fem goda
öler att räkna med

påsköl

Berglunds bira listar bästa sorterna.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.