Fler sökte till Afghanistan efter dödsfall

I lördags blev Kenneth Wallin den femte svenska soldaten som stupade i Afghanistan. Men inget tyder på att dödsfall avskräcker från att söka utlandstjänst. Tvärtom – efter att två militärer dog 2005 ökade intresset dramatiskt för att delta i förbanden där de stupade ingick.

I lördags stupade svensken Kenneth Wallin i Afghanistan.

I lördags stupade svensken Kenneth Wallin i Afghanistan.

FOTO: Elina katajamäki/scanpix

Under rekryteringen i våras, som pågick under fyra veckor i april och maj, kom det in 6 358 ansökningar till 548 tjänster. Det var visserligen en minskning jämfört med under rekryteringen våren 2009, då 7 857 personer sökte sig till Isaf. Men enligt Fredrik Asplund, chef på antagningssektionen på Försvarsmakten, berodde minskningen antagligen på att EU:s insatsstyrka Nordic Battle Group samtidigt rekryterade, och sannolikt är det ungefär samma personer som söker till båda.

Det finns tecken på att intresset för utlandstjänstgöring ökar efter dödsfall. I november 2005 dog två svenska militärer, som ingick i de så kallade specialförbanden. Efter dödsfallen såg Försvarsmakten en dramatisk ökning av antalet sökande till de förbanden.

– När det sker dödsfall tänker kanske en del att det visar att de får vara med i händelsernas centrum. Det attraherar en viss typ av äventyrslystna personer, säger Asplund.

Det är för tidigt att säga om de tre senaste dödsfallen kommer att påverka intresset för specialförbanden på samma sätt eftersom rekryteringen dit nyss har börjat och pågår till januari.

SvD har tidigare skrivit om att den svenska styrkan bytt taktik och i större utsträckning söker upp områden där talibanerna är starka. Det kan enligt Lars Fresker, ordförande i officersförbundet, i sig bidra till ett ökat intresse eftersom det kan locka sådana som redan tjänstgjort en gång att söka igen.

– Att striderna blir våldsammare beror ju på att uppgifterna där nere förändrats och att svenskarna rör sig i nya områden. De förändringarna kan samtidigt attrahera folk som söker nya utmaningar, säger Fresker.

Inte heller i Danmark, som i förhållande till folkmängden har haft flest dödsfall av alla länder som har trupper i Afghanistan, har man svårt att rekrytera militärer till utlandet. Enligt Fresker har landet aldrig haft en så stor rekryteringsbas som nu.

– Det här är en fråga vi har diskuterat med officersförbunden i de andra nordiska länderna. Det kan ha att göra med hur konjunkturen ser ut just nu med hög arbetslöshet. Då kanske fler söker sig till militär tjänstgöring, säger han.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt | just nu

”Vilka är vinnare och
förlorare i budgeten?”

LIVE

SvD:s expert svarar på läsarnas plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."