Fem svenskar skadade i Afghanistan

Fem svenska soldater har skadats och en lokalanställd tolk har dödats av en kraftig sprängladdning i Afghanistan. Fyra av svenskarna vårdas på sjukhus, två av dem har allvarliga skador.

En fordon av typen Galten.

En fordon av typen Galten.

FOTO: FÖRSVARSMAKTEN (Arkiv)

Mer om Afghanistan

De två med svårast skador får intensivvård. Försvarsmakten kan inte inte säga om deras tillstånd är livshotande.

– Det går inte att säga just nu. Det kan förändras från timme till timme vid sådana här skador, säger stabsläkaren Bertil Starfelt.

De skadade, som tillhör ett skyttekompani, har krosskador, splitterskador och sårskador. En har även allvarliga ryggskador. Tidigare har representanter för Försvarsmakten uppgett att skadorna inte är livshotande.

Den afghanske tolk som dödades var i 20-25 år gammal. Han arbetade på Camp Northern Lights och var lokalanställd av Isaf. Hans kvarlevor har tagits till basen och hans anhöriga har kontaktats för identifiering. Försvarsmakten kunde vid presskonferensen säga om tolkens skyddsutrustning var likvärdig med soldaternas.

Bombdådet inträffade strax efter klockan 10.30 svensk tid (13.30 lokal tid), runt 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif, där Camp Northern Lights ligger. Det finns inga rapporter om skottlossning i samband med explosionen och man vet inte om bomben var avsedd för svenska soldater.

– Det här området väster om Mazar-e-Sharif är ett oroligt område där det finns grupper som är motståndare till presidenten och styret, säger Henrik Klingberg.

Fyra soldater fördes till fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal med helikopter. Sjukhuset ligger en och en halv mil öster om svensk-finländska basen Camp Northern Lights. Enligt Henrik Klingberg, pressofficér vid svenska Afghanistanstyrkan, är det ett sjukhus med mycket kvalificerad vård. Svenska läkare har följt med till sjukhuset. Den femte soldaten kunde återvända till basen.

Enligt Försvarsmakten tog det cirka två timmar innan soldaterna hämtades av en amerikansk sjuktransporthelikopter, trots att kvalificerad vård ska kunna sättas in inom en timme.

– Varför det har tagit längre tid vet vi för närvarande inte, säger Berndt Grundvik.

Soldaterna är hemmahörande i Skåne, Örebro, Jämtlands, Västmanlands respektive Norrbottens län. Försvarsmakten har ännu inte gått ut med deras ålder. Enligt Berndt kommer soldaterna sannolikt att åka hem till Sverige så snart som möjligt.

Soldaterna färdades i ett så kallat Galt-fordon, eller personterrängbil 6, då de körde på en hemmagjord sprängladdning, en så kallad IED (Improvised Explosive Device). Fordonet är utrustat med skydd mot minor och splitter. Försvarsmakten vill inte uppge vad operationen gick ut på, men säger att det svenska skyttekompaniet agerade stöd åt afghanska säkerhetsstyrkor.

Försvarsmakten har underrättat de skadade soldaternas anhöriga.

SvD har tidigare rapporterat att den svenska Afghanistanstyrkan har använt civila stadsjeepar med bristande skydd mot vägbomber. Galten har nu ersatt dessa fordon, bland annat för att den ger bättre skydd mot sprängladdningar.

Den svenska Afghanistanstyrkan drabbades för fyra år sedan av sina hittills enda dödsfall, när två soldater dödades av en vägbomb.

I dag har Sverige cirka 430 soldater i området. Vid årsskiftet ska styrkan utökas till 500 soldater.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Perspektiv

Se unika bilder inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreansk landsbygd.

Löfven om sorgen: Jag saknar honom

Göteborgs starke man Göran Johansson död.

Så påverkas du av
den nya budgeten

Ekonomi

Barnfamiljer och höginkomsttagare.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

Eniro och bankerna
överens om respit

kris

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Bröllopsdatumet spikat: ”Stor dag”

Carl Philip

Gifter sig i Slottskyrkan i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?