Fem svenskar skadade i Afghanistan

Fem svenska soldater har skadats och en lokalanställd tolk har dödats av en kraftig sprängladdning i Afghanistan. Fyra av svenskarna vårdas på sjukhus, två av dem har allvarliga skador.

En fordon av typen Galten.

En fordon av typen Galten.

FOTO: FÖRSVARSMAKTEN (Arkiv)

Mer om Afghanistan

De två med svårast skador får intensivvård. Försvarsmakten kan inte inte säga om deras tillstånd är livshotande.

– Det går inte att säga just nu. Det kan förändras från timme till timme vid sådana här skador, säger stabsläkaren Bertil Starfelt.

De skadade, som tillhör ett skyttekompani, har krosskador, splitterskador och sårskador. En har även allvarliga ryggskador. Tidigare har representanter för Försvarsmakten uppgett att skadorna inte är livshotande.

Den afghanske tolk som dödades var i 20-25 år gammal. Han arbetade på Camp Northern Lights och var lokalanställd av Isaf. Hans kvarlevor har tagits till basen och hans anhöriga har kontaktats för identifiering. Försvarsmakten kunde vid presskonferensen säga om tolkens skyddsutrustning var likvärdig med soldaternas.

Bombdådet inträffade strax efter klockan 10.30 svensk tid (13.30 lokal tid), runt 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif, där Camp Northern Lights ligger. Det finns inga rapporter om skottlossning i samband med explosionen och man vet inte om bomben var avsedd för svenska soldater.

– Det här området väster om Mazar-e-Sharif är ett oroligt område där det finns grupper som är motståndare till presidenten och styret, säger Henrik Klingberg.

Fyra soldater fördes till fältsjukhuset på Isaf-basen Marmal med helikopter. Sjukhuset ligger en och en halv mil öster om svensk-finländska basen Camp Northern Lights. Enligt Henrik Klingberg, pressofficér vid svenska Afghanistanstyrkan, är det ett sjukhus med mycket kvalificerad vård. Svenska läkare har följt med till sjukhuset. Den femte soldaten kunde återvända till basen.

Enligt Försvarsmakten tog det cirka två timmar innan soldaterna hämtades av en amerikansk sjuktransporthelikopter, trots att kvalificerad vård ska kunna sättas in inom en timme.

– Varför det har tagit längre tid vet vi för närvarande inte, säger Berndt Grundvik.

Soldaterna är hemmahörande i Skåne, Örebro, Jämtlands, Västmanlands respektive Norrbottens län. Försvarsmakten har ännu inte gått ut med deras ålder. Enligt Berndt kommer soldaterna sannolikt att åka hem till Sverige så snart som möjligt.

Soldaterna färdades i ett så kallat Galt-fordon, eller personterrängbil 6, då de körde på en hemmagjord sprängladdning, en så kallad IED (Improvised Explosive Device). Fordonet är utrustat med skydd mot minor och splitter. Försvarsmakten vill inte uppge vad operationen gick ut på, men säger att det svenska skyttekompaniet agerade stöd åt afghanska säkerhetsstyrkor.

Försvarsmakten har underrättat de skadade soldaternas anhöriga.

SvD har tidigare rapporterat att den svenska Afghanistanstyrkan har använt civila stadsjeepar med bristande skydd mot vägbomber. Galten har nu ersatt dessa fordon, bland annat för att den ger bättre skydd mot sprängladdningar.

Den svenska Afghanistanstyrkan drabbades för fyra år sedan av sina hittills enda dödsfall, när två soldater dödades av en vägbomb.

I dag har Sverige cirka 430 soldater i området. Vid årsskiftet ska styrkan utökas till 500 soldater.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Avspärrning i skärgården hävd

Jakten i Stockholms skärgård på en eventuell ubåt fortsätter med "oförminskad styrka".

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.