Falska läkemedel når Sverige

Handeln med falska läkemedel ökar på internet och plagiat som kan vara hälsofarliga har dessutom smugits in i den lagliga distributionskedjan i Västeuropa. Nu trappar Läkemedelsverket upp sin beredskap för att skydda svenska konsumenter.

I tredje världen har läkemedelsplagiat länge varit ett problem. Billig C-vitamin har sålts som verkningslös eller rent av giftig medicin mot malaria eller hiv/aids. Falska läkemedel beräknas stå för 8-10 procent av handeln med läkemedel globalt, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

För medicinpiraterna har den europeiska rädslan för fågelinfluensa nu blivit lukrativ och de svenska myndigheterna tar till krafttag.
De privatpersoner som beställer influensamedicin som Tamiflu från internetsajter bidrar inte bara med pengar till tillverkare och smugglare av falska mediciner. Handeln leder även till en dramatisk ökning av risken för att resistenta bakteriestammar får fäste.
I laboratorier i länder som Kina, Nigeria och de forna sovjetrepublikerna tillverkas de falska preparaten, som precis som med andra förfalskade produkter förses med "äkta" märken. En väg till Sverige för de falska medicinerna har länge varit direktimport via internet.

Men falska läkemedel riskerar även att nå Sverige som en del av den
vanliga importen - och att i slutändan hamna på apotekshyllorna, fruktar de svenska myndigheterna. Det har hänt i bland annat Storbritannien och Holland.
Enligt polisens underrättelsekällor har kriminella kretsar som tidigare sysslat med narkotika upptäckt att marknaden för falska läkemedel är mycket lukrativ - och förenad med små risker för upptäckt.
- Vi ser falska läkemedel som en mycket angelägen fråga, säger Kerstin Hjalmarsson, nyss anställd samordnare för en ny grupp av medicinska "poliser" inom Läkemedelsverket.

I andra europeiska länder har medicinpirater bytt ut delar av äkta medicinförsändelser och ersatt dem med falska preparat, kamouflerade till äkta vara. Dessa har sålts i tron att det är originalläkemedel från de stora tillverkarna.
Det officiella arbetsnamnet för den nya enheten inom Läkemedelsverket som ska stoppa trafiken är "olaga-gruppen". Den består av utvalda utredare och specialister från myndighetens samtliga enheter som ska arbeta mot olagligheter inom den medicinska sfären i
ett nära samarbete med tull och polis och andra europeiska myndigheter.
I dag informeras rikskriminalen, Tullen, Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting om risken med förfalskade läkemedel vid ett seminarium på Arlanda. Värdar är Läkemedelsverket och Läkemedelsindustriföretagen, Lif.
- Trenden är ett ökande flöde av falska mediciner i Europa, säger Kerstin Hjalmarsson.
Hon anser att det i dag inte finns någon anledning till oro, så länge man köper produkter från Apoteket.

I rika västländer har det hittills varit livsstils-preparat som medel mot impotens, hormoner, steroider och allergimediciner som förfalskats.
Falsk Tamiflu kan bli en storsäljare, fruktar myndigheterna. Arbetet med att hitta säkra metoder att utesluta att förfalskningarna smygs in i legala distributionskedjor pågår. De falska tabletterna innehåller en del av läkemedlet, men för lite för att vara verksamt.
Om några dagar inleds en massiv annonskampanj i Storbritannien där allmänheten varnas för falska Tamiflu-tabletter
som säljs på internet.
"Eftersom problemet är nytt och få kontrollsystem finns är naturligtvis risken också stor att det finns ett mörkertal. Förfalskade mediciner som i dag inte upptäcks", konstaterar LIF i en ny rapport där man föreslår olika åtgärder.
Läkemedelsföretag har börjat utveckla nya och säkrare förpackningar för sina mest sålda - och kopierade - mediciner. Pfizer använder sedan en månad tillbaka viagra-förpackningar som är förseglade och säkerhetsmärkta på den svenska marknaden.
- Det ligger i vårt intresse men det är lika mycket en plikt gentemot samhället och konsumenterna, säger företagets informationsdirektör Gisela Lindstrand.  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab misslyckades och bomben den 11 december 2010 dödade bara honom själv. SvD:s fotograf var bland de första på platsen. just nu

SÄPO:s utredning om terrordådet läggs ner

Misstänkte avled i sprängningen på Bryggargatan 2010.

”Nordeas it-fiasko
är en väckarklocka”

Analys

Bortglömd aspekt – bankerna sårbara.

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

3 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Vad betyder kymig och peang?

Hösten 2013

Klarar du orddelen från förra höstens prov? Testa!

Sju viktiga tips innan du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.