Expert: Situationen är utom kontroll

Explosioner och rapporter om härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 skakar Japan dagar efter jordbävningen.
Strålningen sägs inte utgöra risk för allmänheten, men enligt den brittiske kärnexperten John Large kan radioaktiviteten börja stiga flera dagar efter en olycka.
– Situationen är utom kontroll.

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktor 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktor 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

FOTO: REUTERS

Mitt i arbetet med att hjälpa nödställda efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan i fredags har landet de senaste dagarna också tvingats hantera larm om härdsmältor, explosioner och trasiga nedkylningssystem i olika kärnktraftverk. Värst är situationen vid Fukushima 1, där det skedde en explosion i reaktor ett redan i lördags, och natten till måndagen följde reaktor tre samma öde. I går stod det klart att det redan skett partiell härdsmälta i de båda reaktorerna, och att bränslestavarna i reaktor två var helt eller delvis blottlagda.

Japanska myndigheter har graderat haveriet i Fukushima 1 som en fyra på den sjugradiga Ines-skalan, vilket innebär en olycka utan betydande konsekvenser för allmänheten. Men John Large, brittisk kärnexpert som bland annat lett riskbedömningsteamet vid bärgningen av den havererade ryska kärnubåten Kursk, gör en annan bedömning. Han menar att det inträffade visst utgör en fara för allmänheten. Det baserar han bland annat hur japanska myndigheter agerar.

– De har satt igång en väldigt stor evakuering, det skulle de inte göra om det inte finns någon risk, säger Large till SvD.se.

Han pekar också på att vattenångan som kommit ut vid explosionerna kan vara radioaktiv och att amerikanska hangarfartyg som färdats genom rökmolnet efter lördagens explosion mätt upp strålning.

– Det här är skepp som byggts för kärnvapenkrig. Kan någon plocka upp strålningen är det besättningen på de här skeppen, säger Large, som poängterar att han inte har mer information om händelserna än de som finns i medierna när han bedömmer riskerna.

Om strålningen utgör en fara för allmänheten redan nu, eller om den riskerar att stiga, vet han inte. Strålningen var hög efter den första explosionen, men sjönk snabbt.

Enligt Large betyder inte det att faran är över. Det är det inte ovanligt att strålningen stiger igen, flera dagar efter en olycka. Det i kombination med rapporter om nya problem gör det mycket svårt att säga vad som kan hända.

– Det är tydligt att situationen är utom kontroll, säger John Large.

Christian Ekberg, som forskar om kärnbränsle på Chalmers, menar att de strålningsdoser man mätt upp hittills inte är i närheten av att vara farliga. Men också han tror att situationen kan förändras.

– Det är möjligt att det kommer att utvecklas till en femma på Ines-skalan (vilket innebär risk för omgivningen), säger han till SvD.se.

Christian Ekberg poängterar dock att även om det står klart att härdsmältor inträffat i reaktorerna innebär inte det automatiskt att strålning läcker ut. Enligt atomenergiorganet IAEA har skyddshöljet runt de reaktorer där det skett härdsmälta inte skadats.

Frigyes Reisch, docent i kärnkraftssäkerhet och tidigare medarbetare på Statens kärnkraftinspektion (SKI), säger till Aftonbladet att han tror att olyckorna i Japan borde klassas som den högsta nivån, sju, på Ines-skalan. Det skulle innebär att olyckan är i klass med härdsmältan i Tjernobyl 1986. Frigyes Reisch tror också att riskerna medvetet tonas ned av ekonomiska skäl. Varken John Large eller Christian Ekberg håller med honom.

– Jag säger inte att det här går att jämföra med Tjernobyl, och jag säger inte att den japanska staten ljuger, säger John Large.

  • Kopiera sidans adress

Problemen i de japanska kärnkraftverken

Fukushima 1: I reaktor tre skedde en explosion redan i lördags, och samma sak hände i reaktor ett natten till igår. Därefter bekräftades att partiell härdsmälta inträffat i reaktorerna. Enligt IAEA har höljet som ska skydda från att radioaktivitet kommer ut hållit. Reaktor två fick igår problem med kylsystemet och bränslestavarana i reaktorn stack helt eller delvis upp ur kylvattnet, något som leder till härdsmälta om det fortgår.

Fukushima 2: Har också haft problem med kylsystemet, men igår fungerade det igen.

Tokai: Hade mindre nedkylningsproblem, men förväntas vara helt nedkylt idag på morgonen.

Onagava: En brand startade i fredags, men kunde snabbt släckas. Strax efter uppmätes kraftigt ökad strålning, som senare sjönk till normal nivå. Nu ska de tre reaktorerna i kärnkraftverket vara under kontroll.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Ett stort polispådrag pågår vid parlamentet i Ottawa efter skottlossning. Kanada

Just nu: Uppgifter – skott inne i parlament

Vittnen: Ett 30-tal skott avlossade inne i byggnaden.

Ursäkta, kan vi få tillbaka 34 miljarder?

Cervenka: Läge för bankerna att ge tillbaka.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Politiker nobbar kungens inbjudan

Många i ny regering skeptiska till monarkin.

Här är Kungens liv i bilder

Bildspecial

Så har du aldrig sett Carl XVI Gustaf.

Oro i Knutby efter beslutet: ”Otäckt”

Livstidsdömde Helge Fossmo kan bli fri 2020.

Extra protein – behövs det verkligen?

Träning

Gudiol om det trendiga proteinet.

”Hög tid att införa bosparande för unga”

Brännpunkt

Bostad har blivit klassfråga.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Trots löftet – staden ratar Hillfons hem

unik konstnärsmiljö

”För höga kostnader”.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.