EU:s biståndskommissionär tar upp Dawit Isaak-fallet

Efter nya påtryckningar – denna gång från två svenska EU-parlamentariker, folkpartiets Olle Schmidt och vänsterpartiets Eva-Britt Svensson – har EU:s kommissionär för biståndsfrågor lovat att ta upp Dawit Isaak med Eritreas ledare i sommar.

Kommissionären, letten Andris Piebalgs, ska besöka Eritrea och presidenten Isaias Afewerki i juli, för att diskutera EU:s framtida relationer och, inte minst, EU:s bistånd till det östafrikanska landet.

Diktatorn Isaias har styrt Eritrea med järnhand sedan landet blev självständigt från Etiopien 1993, och har hittills vägrat lyssna på omvärldens krav på pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001, efter att hans tidning Setit publicerat ett upprop med krav på demokratiska reformer.

– EU- kommissionen är djupt bekymrad över att Isaak fortfarande är fängslad, skriver Pielbags i ett svarsbrev till EU-parlamentarikerna Schmidt (fp) och Svensson (v), som vill att EU villkorar sitt bistånd till Eritrea mot att president Isaias Afewerki friger Isaak och andra politiska fångar.

– Jag ämnar diskutera en rad frågor med presidenten, från samarbetet med EU i utvecklingsfrågor till regionala frågor. Vid detta tillfälle tänker jag definitivt ta upp frågan om Dawit Isaak, sade kommissionär Andris Pielbags.

Pielbags skriver också att frigivningen av Dawit Isaak skulle förbättra Eritreas förhållande med omvärlden.

– EU:s biståndspengar är ett viktigt påtryckningsmedel och det är hög tid att EU går till konkret handling i det här fallet nu – det brådskar med tanke på Dawits sviktande hälsa, sade Olle Schmidt på tisdagen. EU betalade förra året ut ungefär 120 miljoner euro i biståndspengar till Eritrea. EU-kommissionen har tidigare varit motvillig till att villkora biståndspengarna, med argumentet att hjälpen till Eritrea är nödvändig, men att man noggrant följer situationen med mänskliga rättigheter i landet.

Eva-Britt Svensson och Olle Schmidt kräver att Isaak åtminstone får tillgång till adekvat läkarvård, och en rättvis och fri rättegång.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB