EU kan stoppa vargjakten

EU-kommissionen sätter sannolikt stopp för ännu en licensjakt på varg. Går Sverige vidare med ytterligare en vargjakt, kan kommissionen begära att EU-domstolen ogiltigförklarar beslutet, vilket måste respekteras av svenska regeringen.

För miljöminister Andreas Carlgren var torsdagens yttrande från EU-kommissionen om den svenska vargpolitiken ett oönskat brev på posten. Men miljökommissionär Janez Potocnik hade valt tidpunkten väl.

Nu har svenska regeringen två månader på sig att än en gång förklara hur licensjakt på en strikt skyddad och hotad art rimmar med EU:s miljölagstiftning. Efter det avgör Janez Potocnik om han ska dra Sverige inför EU-domstolen eller inte. Om en stämning lämnas in kan domstolen besluta att Sverige inte får fortsätta med vargjakten.

Av den anledningen var det viktigt för kommissionen att skicka yttrandet nu.

– Om regeringen mot förmodan fattar beslut om en tredje licensjakt så är det viktigt att målet är anhängiggjort i domstolen. Då kan kommissionen vända sig till domstolen och begära inhibition av beslutet, vilket förbjuder Sverige att vidta åtgärder, säger Eric Degerbeck, mediechef vid kommissionens kontor i Sverige och som tidigare har arbetat med överträdelseärenden.

Exempelvis hindrades Italien tidigare från att fortsätta med en fågeljakt i väntan på att domstolen avgjorde ärendet. Regeringen motiverar jakten med att den behövs för att få acceptans för att flytta in vargar österifrån.

Den svenska vargstammen är inavlad och det kan avhjälpas av vargar med andra gener. Men kommissionen tycker inte att svenska regeringen har kunnat visa hur naturlig invandring av varg österifrån ska underlättas. Kommissionen ifrågasätter också att det som ett tillfälligt mål får finnas högst 210 vargar i Sverige.

Miljöminister Andreas Carlgren avstår från att kommentera nu och meddelar genom sin pressekreterare att ”den här frågan kommer att avgöras i höst”.

Centerpartiets partiledare Maud Olofsson sade i Ekots lördagsintervju att hon är beredd att driva frågan om rätten till vargjakt ”ganska långt”.

– Vi är beredda att försvara oss. Det är inte EU som ska besluta det här, utan det ska Sverige göra.

Gunnar Glöersen, rovdjursexpert vid Svenska Jägareförbundet blir överraskad när han av SvD hör om kommissionens möjligheter att kräva ett stopp för ett nytt vargjaktsbeslut.

– Det innebär i praktiken att svensk rovdjurspolitik havererar. Skulle EU mot all förmodan gå in och säga att det inte ska bli någon licensjakt så finns det inget stöd för politiken kvar, säger han.

Andreas Carlgrens hantering av kommissionens rättsliga process mot Sverige har provocerat miljökommissionär Janez Potocnik. När årets licensjakt inleddes skickade Potcnik ett brev och förklarade att det faktum att regeringen fortsätter med jakten under pågående diskussioner med EU, är anledning nog gå vidare mot ett eventuellt åtal.


  • Kopiera sidans adress

Regeringen införde allmän licensjakt på varg i januari 2010.
Det var första gången på 45 år som allmän vargjakt hölls i Sverige, och flera miljöorganisationer anmälde den till EU-kommissionen, för brott mot EU:s art- och habitatdirektiv.
2010 var kvoten 27 vargar men 28 fälldes. Vid årets jakt sköts 19 av de 20 vargarna som tilldelats.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Finansminister Magdalena Andersson. ”tomma lador”

Magdalena Andersson blir KU-anmäld av M

Finansministerns uttalande om ”tomma lador” kritiseras.

”Nordeas it-fiasko
är en väckarklocka”

Analys

Bortglömd aspekt – bankerna sårbara.

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

3 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Vad betyder kymig och peang?

Hösten 2013

Klarar du orddelen från förra höstens prov? Testa!

Sju viktiga tips innan du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.