Ett av två dåliga alternativ

Socialdemokraternas högsta ledning hade två dåliga alternativ att välja mellan: Att satsa på att förtroendet för Håkan Juholt trots allt ska gå att reparera eller att kasta partiet in i ett nytt kaos. I det valet framstod troligen status quo som det minst dåliga.

”Jag sitter på tunnelbanan på väg hem efter ett riktigt långt VU-möte. Självklart, långt. Allt annat hade vart oansvarigt. Läget i vårt parti är ytterst allvarligt och då är det viktigt att vi i partiets yttersta ledning har ordentliga diskussioner. Samtalen och frågorna under dagen har vart raka, kritiska och stundtals känslosamma.”

VU-ledamoten Veronica Palm, riksdagsledamot, skriver sitt blogginlägg 15.52.

Tydligare kan det inte sägas: det var ingen stillsam diskussionsklubb som sammanträdde i går för att avgöra Håkan Juholts öde utan ett tufft möte där partiledaren fick sina fiskar varma.

Samtidigt som Veronica Palm åker hem till Bandhagen möter Håkan Juholt pressen med partisekreteraren vid sin sida. Carin Jämtin gör klart att Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, har ställt sig bakom sin partiledare.

Minuterna senare kommer även beskedet från Åklagarmyndigheten att förundersökningen mot Håkan Juholt har lagts ned. För den som har försökt sätta sig in i regelverket för riksdagens övernattningslägenheter kom inte det beskedet som en överraskning.

Men faktum kvarstår att många socialdemokratiska gräsrötter och potentiella väljare fortfarande kommer att vara kritiska till att S-ledaren kvitterat ut hela hyran och därmed bjussat sambon på boendet. Socialdemokraternas grand old lady, och moraliska rättesnöre, Lena Hjelm-Wallén, var inne på just detta i en radiointervju på i går.

Håkan Juholts väg mot valet 2014 kommer därmed att bli en enda lång uppförsbacke. Som SvD:s Sifomätning visar i dag så anser 61 procent av de tillfrågade att han är en belastning för partiet. Att verkställande utskottet nu har gett Håkan Juholt sitt stöd innebär inte att väljarna automatiskt kommer att göra det.

Av hans uttalanden från presskonferensen i går framgick också att S-ledaren hade fått kritik på fler punkter än själva hyresfrågan:

• ”Först och främst ska jag ha ett bra lag omkring mig”, sade Juholt. Enligt Lena Hjelm-Wallén har riksdagsgruppen ”inte fungerat väl på senare tid”. Om S-ledaren åtminstone för närvarande sitter säkert i sadeln så kan nog några av de personer som han lyft fram räkna med att inom kort bli avpolletterade.

• ”Jag måste lära mig att se kärnan i varje fråga”, var ett annat av Juholts uttalanden. Uppenbarligen har han fått kritik för sina politiska utspel och lovat vara mer genomtänkt.

Håkan Juholt konstaterade också att ”jag kommer att få leva med detta hela mitt liv”. Risken är uppenbar att Socialdemokraterna också får göra det en längre tid.

Men hade partitoppen i stället valt att försöka förmå honom att lämna sitt uppdrag så hade det blivit hela havet stormar under mycket lång tid i partiet. Samtidigt konstaterade VU-ledamoten Heléne Fritzon i går att Juholt inte har någon ”fallhöjd”.

En sak till och partiledningen kan tvingas ompröva sitt stöd.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Supportrar till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vid valmöte i Istanbul i mars 2014. Brännpunkt

”Markera mot allt mer auktoritärt Turkiet”

Fredrik Malm (FP): Sveriges hållning måste uppdateras.

Gyllene vår för Skånes rapsfält

Mild vinter och en strålande vår har gett rapsen på Skånes åkrar en sällan skådad start.

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Bankpalats i city står inför stor förändring

Vasakronan vill rusta upp vid Sergels torg.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.