Det var knappast ett väntat namn som kung Carl Gustaf läste upp på presskonferensen idag. Bland förhandsspekulationerna fanns namn som Sofia eller gamla drottningnamn som Kristina och Margareta. Men kronprinsessparet valde något nytt – den nyfödda prinsessan får tilltalsnamnet Estelle.

– Även om det är ett gammalt fint namn, samtidigt som det är modernt, så var det oväntat. Det var en högoddsare, säger hovexperten Sten Hedman till SvD.se.

Men medan Sten Hedman är positiv till namnet riktar populärhistorikern och författaren Herman Lindqvist svidande kritik mot namnvalet.

Under Aftonbladets live-sändning kommenterade Lindqvist namnet med att "det låter som en nattklubbsdrottning" – ett uttalande som fick hård kritik både i läsarkommentarer och på twitter.

"Någon gång måste ju alla namn vara nya" och "Gud vad Herman låter bitter!" är några kommentarer på mikrobloggen. Och bland läsarkommentarerna på aftonbladet.se är kritiken ännu hårdare. Många tycker att han är elak mot kungligheterna.

När SvD når Herman Lindqvist på fredagskvällen står han fast vid kritiken. Detta trots påhoppen mot honom under dagen, då bland annat Aftonbladets läsare fick rösta om vad de tyckte om Herman Lindqvists namn.

– Det har varit en hysteri. Men så här är det, normalt får ett ungt par kalla sina barn precis vad de vill, som är trevlig och fint. Det som skiljer Daniel och Victoria är att de är ett kronprinsesspar, vilket innebär att deras barn är en förlängning av den svenska historien och bär på ett arv, säger han till SvD.se.

Enligt Herman Lindqvist ska traditionerna följas när en tronarvinge får sitt namn och han är kritisk till att inte ett enda namn härstammar från tidigare svenska drottningar.

Han menar att Victoria och Daniel omedvetet påskyndar processen med att avveckla monarkin, genom att bli för folklliga.

Du är ju Victorias gamla lärare, vad säger du till dem som tycker att du är taskig mot henne?

– Jag har inte haft kontakt med kungahuset på länge, men jag är naturligtvis ledsen om jag har sårat henne. Men om någon frågar mig så säger jag vad jag tycker, säger han.

Historikern Dick Harrison inte håller med Herman Lindqvist. Namnvalet är visserligen ett brott mot den svenska traditionen, men ett val som kronprinsessparet har all rätt i världen att göra, säger han.

– Det är ett mycket överraskande namn och det avslöjar att de velat sätt en personlig prägel på namnet, precis som de gjorde med sin vigsel. Det avspeglar en viljeyttring man måste känna sympati för, säger Dick Harrison till SvD.se och fortsätter:

– Det traditionella och snudd på obligatoriska tidigare har varit namn som är helgade av traditionen, där vi har drottningnamn som Margareta, Kristina och Ulrika. Nu väljer de ett helt nytt namn, vilket är mycket ovanligt, men jag tycker det är skitsnack att de som föräldrar inte får välja vilket namn de vill. Det finns inga regler för vilket namn de måste välja.

Även om inte någon svensk drottning tidigare har haft namnet Estelle så finns det en koppling bakåt i kungafamiljens historia. Folke Bernadotte, som var kungens gudfar, gifte sig 1928 med amerikanskan Estelle Manville, som då fick namnet Estelle de Bernadotte. Äktenskapet varade ända till Folke Bernadottes död 1948 i Jerusalem.

– Han blev skjuten, mördad, i ett attentat när han var FN-sändebud nere i Palestina. Det är den koppling som slår mig direkt, säger Sten Hedman.

Namnet Estelle har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.

I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

Den nyfödda barnet får också namnet Silvia efter sin mormor och Ewa efter sin farmor. Det fjärde namnet är Mary – även det namn som Herman Lindqvist inte ger mycket för

– Det är inget fel på Ewa, men det är inte heller ett kungligt namn. Mary förstår jag inte heller, det svenska namnet är Maria, säger han till Aftonbladet.

Namnforskaren Eva Brylla överraskades av att den nyfödda prinsessans namn inte är några modenamn.

– Estelle är en fransk form av Stella som kommer från latin och betyder stjärna, säger hon.

När Estelle börjar på förskolan kommer de jämnåriga flickorna enligt Eva Brylla heta sådant som Sigrid, Ingrid, Tora och Tyra.

– Estelle är absolut inte ett modenamn och det är ju intressant, säger Eva Brylla.