Enström pressas om Gotlands försvar

Försvaret på Gotland ska utökas. Det tycker en majoritet av riksdagspartierna visar SvD:s kartläggning. Försvarsminister Karin Enström är därmed ganska ensam om sin inställning att Gotland inte behöver "urskiljas".

VISBY 20130703
Försvarsminister Karin Enström i Visby.
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / kod: 10060

VISBY 20130703 Försvarsminister Karin Enström i Visby. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / kod: 10060

FOTO: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kritiken kommer nu inifrån Moderaterna mot hur försvarsminister Karin Enström (M) hanterar försvaret av det strategiskt viktiga Gotland, centralpunkten i Östersjön. Mats Johansson (M), ledamot i riksdagens utrikesutskott, säger att regeringen måste förstärka försvaret av Gotland, främst för att kunna bistå Nato i ett läge där Ryssland hamnar i krig med de baltiska staterna.

– För att ta emot hjälp av Nato, som är den svenska försvarsdoktrinen, måste vi kunna ta emot denna hjälp på Gotland, vare sig det är amerikanskt flyg eller flottstyrkor, säger Mats Johansson.

Moderaterna är splittrade i frågan – försvarsminister Karin Enström tycker att försvarsanslagen måste höjas i höstbudgeten, men ser inga särskilda behov just på Gotland. Enström står fast vid åsikten att det finns en insatsorganisation inom Försvarsmakten som kan ta sig till Gotland om det blir aktuellt.

Karin Enström har dock en majoritet av riksdagens partier emot sig, visar en rundringning SvD gjort. Av övriga sju partier tycker fem att Gotland bör rusta upp. Centerpartiet menar att frågan bör utredas. Bara Miljöpartiet svarar nekande på frågan, med motiveringen att en reell hotbild saknas.

Till och med Vänsterpartiet är av åsikten att Gotland bör stärka sitt försvar:

– Ja, det kan jag tycka, frågan är bara hur. Ska man ha ett starkare försvar och en större närvaro handlar det om att bygga upp hemvärnet i första hand, säger Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Torbjörn Björlund, men påpekar att han inte tror på en stridvagnsbataljon.

Vänsterpartiet vill på sikt se en fördubbling av hemvärnet i hela Sverige.

– Kanske speciellt på Gotland som är lite avsides.

Också Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för S, resonerar sig fram till att Gotland behöver utökade resurser.

– Det säger inte så mycket om man svarar ja – nej kan man inte svara – men vad innebär ett ja-svar?

– Man kan säga så här – vi har i våra motioner markerat att marin närvaro och ett starkare luftförsvar i anslutning till Gotland är viktigt, i den meningen svarar jag ja på frågan. Men vi vill också att Gotland ska analyseras särskilt i försvarsberedningen. Gotlands situation måste ställas i till relation till det militära förmågelyft som utvecklas i Ryssland.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman tror att det snart blir oundvikligt med stärkta resurser på ön i och med att de stridsvagnar som ska placeras där behöver backas upp.

– De blir en katalysator. Nu får vi stridsvagnar och det kommer att bli en rejäl tröskel men till dem behövs det luftvärn och mekaniserade förbandsenheter till skydd av stridsvagnarna. Gotlands betydelse för försvaret av Sverige kan knappast överdrivas.

Utöver det har han en “personlig förhoppning” om att en dag få en kustrobot placerad på Gotland.

– Med kustrobot på ön så kan Sverige ingripa mot alla potentiella hot på Östersjön.

Att Kristdemokraterna vill se en upprustning av Gotland var klart redan tidigare i somras och i partiledaren Görans Hägglunds tal i söndags blev det tydligt att partiet vill marknadsföra sig som ett av de mer försvarsvänliga i alliansen.

– Det duger inte bara med en del stridsvagnar som vi har parkerade utan vi måste även ha utbildade soldater och bygga upp en bataljon, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson.

Han tillägger att Östersjön är ett intressant territorium för både Nato och Ryssland - och att om Sverige menar allvar med att såväl kunna ge som ta emot hjälp så är uppbyggnad av den militära närvaron ”helt nödvändig”.

– Ett hot mot Baltikum är ett hot mot Sverige och för de baltiska staterna är det också av yttersta vikt att Gotland har militär närvaro igen.

Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson tvekar inte om en upprustning utan vill se stora förändringar.

– Jag anser att militärkommando-Gotland ska återupprättas, det är lika stort som en halv brigad. Vi tycker att det ska finnas 2 500 man i marktrupper för att försvara ön.

Även långdistansluftvärn och en mindre marinbas i Fårösund ingår i Sverigedemokraternas upplägg.

Hur Centerpartiet ställer sig i frågan vill inte deras försvarspolitiska talesperson Staffan Danielsson ge ett rakt svar på utan hänvisar i stället till att försvarsberedningen ”ska titta på det”.

– Jag har en öppenhet för att det kan behövas någon framflyttning men jag vill inte ta ställning till det förrän vi har diskuterat frågan ordentligt, säger han.

Det enda partiet som utan tvekan svarar nej på frågan är Miljöpartiet.

– Nej, det behövs inte eftersom det inte finns någon hotbild mot Sverige. Försvarsmakten har bedömt att Gotland inte behöver extra resurser. Men om man vill omfördela resurserna över landet är det inga problem, säger Peter Rådberg, försvarpolitisk talesperson.


LÄS MER: Fler nyheter om Almedalsveckan

Därför misslyckades intervjun med Bildt

WEBB-TV | Fridolin om #mittförstajobb

Gudrun Schyman kokar mot Åkesson

Nu berättar Reinfeldt om #mittförstajobb

SvD MÖTER | "Två klena år för Sverige"

Läs allt om Almedalen på SvD:s specialsajt

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Finansminister Magdalena Andersson. ”tomma lador”

Magdalena Andersson blir KU-anmäld av M

Finansministerns uttalande om ”tomma lador” kritiseras.

”Nordeas it-fiasko
är en väckarklocka”

Analys

Bortglömd aspekt – bankerna sårbara.

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

3 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Vad betyder kymig och peang?

Hösten 2013

Klarar du orddelen från förra höstens prov? Testa!

Sju viktiga tips innan du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.