Eliasson vice generalsekreterare

Sveriges tidigare utrikesminister Jan Eliasson blir vice generalsekreterare i FN. Eliasson tillträder posten i juli och säger att han ser utnämningen som ett erkännande för Sveriges internationella tradition.

Under fredagskvällen blev det känt att socialdemokraten och Sveriges före detta utrikesminister Jan Eliasson har tackat ja till att bli vice generalsekreterare i FN, direkt underställd den nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-moon. Jan Eliasson har en lång diplomatkarriär och har tidigare varit ordförande för FN:s generalförsamling och FN:s särskilda sändebud i Darfur.

Uppdraget blir det tyngsta som går till en svensk i FN sedan Dag Hammarskjöld var generalsekreterare 1953-1961. Jan Eliasson säger att det är hedrande att ha blivit utsedd, och ser det både som en markering på Sveriges ställning i FN och som en fortsättning på den svenska FN-traditionen.

– Vi har många personer som gjort stora insatser, inte bara de stora kända som Jarring och Palme, Blix och Wallström, utan också fredsbevarande styrkor. Många svenskar har tjänstgjort utomlands, säger Jan Eliasson.

– Det är en markering av Sveriges ställning på det här området.

Eliasson fick frågan för en månad sedan. Därefter konsulterades FN:s olika ländergrupper och även den svenska regeringen.

– Jag tog en vecka på mig att bestämma mig, samtalade med familjen och funderade på uppdragets karaktär. Det innebär att flytta tillbaka till New York och återgå till ett liv jag haft tidigare.

Hur mycket kommer du att kunna påverka?

– Det får jag se. Jag hoppas att jag får göra det eftersom Ban Ki-moon har visat så stort förtroende för mig. Jag känner honom sedan i början av 1990-talet. Jag har hälsat på honom i Korea, och jobbat med honom i Darfurfrågan. Vi har en personlig och varm relation.

Jan Eliasson tillträder uppdraget den 1 juli och kommer att bland annat ha ansvar för generalsekreterarens dagordning. Men några svenska frågor kommer han inte att kunna driva.

– Jag har kvar mina värderingar och specialkunskaper, men som vice generalsekreterare måste jag arbeta i FN:s intresse. Här gäller att vara opartisk och främja det gemensamma internationella intresset.

– Jag har kvar mina värderingar och specialkunskaper, men som vice generalsekreterare måste jag arbeta i FN:s intresse. Här gäller att vara opartisk och främja det gemensamma internationella intresset.

Fredrik Reinfeldt gratulerar Jan Eliasson:

”I kontakt med generalsekreterare Ban Ki-moon har jag markerat stöd för Jan Eliasson. Utnämningen är en erkänsla för såväl Jan Eliasson som för Sveriges mångåriga engagemang för FN”, skriver statsministern i ett uttalande.

På Twitter gratulerar även utrikesminister Carl Bildt (M) Jan Eliasson. Bildt gratulerar också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas nya, yngsta och första kvinnliga partiledare. Höll första talet

”Inte för att jag råkar vara kvinna”

5 citat

SvD listar Busch Thors skarpaste uttalanden.

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Cervenka

Nästa finanskris ett beställningsjobb.

Vann över IS – nu kan de återvända hem

SvD i Kobane

SvD i Kobane | Mustafa Can om att återvända till ruiner.

Webb-tv

”Söndertrasat – och där bor folk”

story

SvD:s team om starka reportageresan till Syrien.

FP: Ingen skola för EU-migrantbarn

15-åring: Jag går hellre i skolan än tigger.

Nya världsmästaren om segern: Underbart

Svenske Badou Jack tog hem boxartiteln.

Spanien dragloket
ut ur eurokrisen

SvD Insikt

Nu är eurozonen på väg tillbaka.

Boende evakueras efter bomblarm

Göteborg

Minst 100 personer bussas iväg.

Så undviker du de 5 värsta miljöfarorna

Experten tipsar

”Titta också efter i rishögen.”

Vårdmiljard ska
öka tillgängligheten

Ersätter

Ny överenskommelse undertecknad.

”Myndighetens
sak att hantera”

svd-intervju

Ministern om bristen på plan.

Brist på Jas kan hindra uppdrag

försvar

Flygvapnet har svårt att klara allt.

Saven stiger och
björken får musöron

Berglins

"Ni vet väl vad man gör då?”

Vin & Mat

Tre recept som doftar av Provence

Följ med på kulinarisk resa i rosévinets vagga.

Sanningen om Henrik
Berggrens dubbelliv

Svanells svep

Om Übermångsysslarna.