Eliasson vice generalsekreterare

Sveriges tidigare utrikesminister Jan Eliasson blir vice generalsekreterare i FN. Eliasson tillträder posten i juli och säger att han ser utnämningen som ett erkännande för Sveriges internationella tradition.

Under fredagskvällen blev det känt att socialdemokraten och Sveriges före detta utrikesminister Jan Eliasson har tackat ja till att bli vice generalsekreterare i FN, direkt underställd den nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-moon. Jan Eliasson har en lång diplomatkarriär och har tidigare varit ordförande för FN:s generalförsamling och FN:s särskilda sändebud i Darfur.

Uppdraget blir det tyngsta som går till en svensk i FN sedan Dag Hammarskjöld var generalsekreterare 1953-1961. Jan Eliasson säger att det är hedrande att ha blivit utsedd, och ser det både som en markering på Sveriges ställning i FN och som en fortsättning på den svenska FN-traditionen.

– Vi har många personer som gjort stora insatser, inte bara de stora kända som Jarring och Palme, Blix och Wallström, utan också fredsbevarande styrkor. Många svenskar har tjänstgjort utomlands, säger Jan Eliasson.

– Det är en markering av Sveriges ställning på det här området.

Eliasson fick frågan för en månad sedan. Därefter konsulterades FN:s olika ländergrupper och även den svenska regeringen.

– Jag tog en vecka på mig att bestämma mig, samtalade med familjen och funderade på uppdragets karaktär. Det innebär att flytta tillbaka till New York och återgå till ett liv jag haft tidigare.

Hur mycket kommer du att kunna påverka?

– Det får jag se. Jag hoppas att jag får göra det eftersom Ban Ki-moon har visat så stort förtroende för mig. Jag känner honom sedan i början av 1990-talet. Jag har hälsat på honom i Korea, och jobbat med honom i Darfurfrågan. Vi har en personlig och varm relation.

Jan Eliasson tillträder uppdraget den 1 juli och kommer att bland annat ha ansvar för generalsekreterarens dagordning. Men några svenska frågor kommer han inte att kunna driva.

– Jag har kvar mina värderingar och specialkunskaper, men som vice generalsekreterare måste jag arbeta i FN:s intresse. Här gäller att vara opartisk och främja det gemensamma internationella intresset.

– Jag har kvar mina värderingar och specialkunskaper, men som vice generalsekreterare måste jag arbeta i FN:s intresse. Här gäller att vara opartisk och främja det gemensamma internationella intresset.

Fredrik Reinfeldt gratulerar Jan Eliasson:

”I kontakt med generalsekreterare Ban Ki-moon har jag markerat stöd för Jan Eliasson. Utnämningen är en erkänsla för såväl Jan Eliasson som för Sveriges mångåriga engagemang för FN”, skriver statsministern i ett uttalande.

På Twitter gratulerar även utrikesminister Carl Bildt (M) Jan Eliasson. Bildt gratulerar också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89452 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Vill införa klimat-rot
för alla slags bostäder

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget.

”Vår politik ska gynna kvinnor”

Per Bolund (MP) motiverar varför man gör detta val.

Kvinnorna som älskade nazister

Kultursvep

Fick de någonsin stå till svars?

24-åring fick frätande kalk i lungorna – dog

arbetsplatsolyckor

Men utredning dröjer.

Ryggsäckar utlöste bomblarm

Boston

Ett år efter terrordådet – hundratals människor evakuerades.

”Ibland skrattar vi mer än vi spelar”

Volleyboll

98-årig spelare imponerar i film.

Passagerarfärja sjönk
i morse – 300 saknas

Sydkorea

Minst två döda. Elever i sjönöd.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Se de första bilderna på nya Saab-bilarna

TV

9-3 Aero lämnar Nevs fabrik i Trollhättan.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.