De åtta familjerna kom nyligen till Bräcke från Somalia och kan ingen svenska. Ändå sålde dörrknackare från Eon och Telge Energi elavtal till dem.

- De har inte haft en aning om vad de skrivit under, de har lärt sig att skriva sitt namn men kan inte ett ord svenska, säger etableringslotsen Anette Brannermark till Länstidningen.

Familjerna är också analfabeter men har ändå förmåtts att skriva under bindande avtal.

Enligt Eon finns det fler orsaker till att dörrknackningen stoppas. Bland annat har äldre personer känt sig osäkra när det dyker upp en försäljare i dörren.

- En del har till och med varit rädda och undrat om någon försöker lura dem, säger elbolagets presschef Torbjörn Larsson.

Han förklarar att det nu är viktigt att gå till botten med problemet och undersöka vad som gått fel. Sedan avgörs om dörrknackningen ska återupptas.

- Vi får ställa oss frågan om det här verkligen är en finansiell kanal som vi ska använda, säger Torbjörn Larsson.

Telge Energi tar samma beslut och stoppar sina dörrknackare i hela landet medan en utredning görs. Bolaget ska undersöka vad som skett i Bräcke och kontakta den underleverantör som stod för försäljningen.

- Detta är första gången något sådant händer för oss, men uppenbarligen har det blivit fel i Bräcke. Vi ser allvarligt på det och kommer att se över rutinerna vid den här typen av försäljning, säger Telge Energis kundchef Anna Albinsson.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?