Nya protester i Egypten på årsdag

ÅRSDAG Muhammed Mursis första år som Egyptens president har kantats av protester. På söndag, årsdagen av Mursis tillträde, har motståndare till presidenten och Muslimska brödraskapet utlyst massdemonstrationer. Många fruktar att det blir våldsamt.

 • Asmaa Muhammad, student, skriver på Tamarods protestlista.

  Asmaa Muhammad, student, skriver på Tamarods protestlista.

  Foto: BESHOY FAYEZ

 • Hagar Jousef, 32, farmaceut och medlem i Muslimska brödraskapet, Kairo.

  Hagar Jousef, 32, farmaceut och medlem i Muslimska brödraskapet, Kairo.

  Foto: BESHOY FAYEZ

 • Eman Mahmoud Khalefa, 19, it-student, Kairo.

  Eman Mahmoud Khalefa, 19, it-student, Kairo.

  Foto: BESHOY FAYEZ

 • Wadai Muhammad Hassan, skriver under proteströrelsen Tamarods protestlista, i Kairo.

  Wadai Muhammad Hassan, skriver under proteströrelsen Tamarods protestlista, i Kairo.

  Foto: BESHOY FAYEZ

 • Proteströrelsen Tamarods affischer kallar till demonstration på söndag.

  Proteströrelsen Tamarods affischer kallar till demonstration på söndag.

  Foto: BESHOY FAYEZ

 • Kompisarna Mahmoud El Saghier, Mohamed Abd El Hakim, Mahmoud Ahmed och Ahmed Mohamed i Kairo ångrar att de röstade på Mursi i presidentvalet. ”Jag litar inte på någon politiker längre”, säger Mahmoud El Saghier.

  Kompisarna Mahmoud El Saghier, Mohamed Abd El Hakim, Mahmoud Ahmed och Ahmed Mohamed i Kairo ångrar att de röstade på Mursi i presidentvalet. ”Jag litar inte på någon politiker längre”, säger Mahmoud El Saghier.

  Foto: BESHOY FAYEZ

KAIRO ”Tamarod, Tamarod”, vrålar Karim Ahmed och svettas i den stekheta solen vid t-baneuppgången intill Tahrirtorget i Kairo, hjärtat i revolutionen 2011 som störtade Hosni Mubarak.

Karim Ahmed är en av många volontärer från proteströrelsen Tamarod, arabiska för Rebell, som samlat namnunderskrifter i hela Egypten mot president Muhammed Mursi.

Tamarod vill att Mursi avgår. Gräsrotsrörelsen säger sig ha samlat över 15 miljoner namn till stöd för ett tidigarelagt presidentval och jämför sin siffra med att drygt 13 miljoner egyptier röstade på Mursi i presidentvalet. Rörelsen, som betonar att den är fredlig, har kallat till massdemonstrationer utanför presidentpalatset på söndag. Vissa hoppas på en ny revolution.

Många stannar för att skriva på. Studenten Asmaa Muhammad röstade på Mursi i andra valomgången, då det stod mellan honom och Mubaraks siste premiärminister Ahmed Shafiq. Det ångrar hon nu:

–Presidenten är inte kvalificerad att styra landet. Men det var som att välja mellan två dåliga saker.

Egypten brottas med stora ekonomiska problem och förhandlar med Internationella valutafonden (IMF) om ett lån på 4,8 miljarder dollar. Sedan revolutionen har turismen och de utländska investeringarna minskat drastiskt medan arbetslösheten har ökat. Enligt Världsbanken var cirka 3,5 miljoner egyptier utan jobb i slutet av 2012. Vardagslivet försvåras av stigande matpriser, återkommande elavbrott och bristande tillgång på bensin.

Ilskan växer över att det islamistiska Muslimska brödraskapet, vars parti FJP fick flest röster i parlamentsvalen 2011/2012, och president Mursi, som haft maktpositioner i Brödraskapet och FJP, inte lyckats få landet på fötter.

Oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten stöttar Tamarods initiativ.

–Jag tror att det kommer att sätta press på Brödraskapet. Många har höga förhoppningar, kanske lite för höga, säger Hanna Aboulghar, barnläkare och aktiv i egyptiska Socialdemokraterna.

Splittringen mellan sekulära egyptier och islamister är djup. Som offensiv mot Tamarod har Mursi-anhängare lanserat namninsamlingen Tagarod, Opartiskhet, till stöd för presidenten.

Mohammed Khalefa, student och medlem i Brödraskapet, tycker att kritiken mot hans organisation är orättvis.

– Det bästa med Muslimska brödraskapet är att de tror på demokrati. De tvingar inte på folket order utan samarbetar med civilsamhället, säger han.

Motsättningarna har trappats upp i takt med att årsdagen av Mursis tillträde närmar sig. När frågan kommer på tal blir taxichauffören, som kryssar mellan bilarna i Kairos centrum, plötsligt allvarlig:

– Det blir inga demonstrationer den 30 juni. Mursi har bestämt att månaden slutar den 29, säger han.

Mitt förvånade ”va?” möts av ett gapskratt.

– Det var ett nytt skämt jag hörde i går, förklarar han och fortsätter skratta.

Egyptierna är kända för sin humor. Det som tidigare var ett sätt att tackla förtrycket under Mubaraks auktoritära styre används nu som vapen mot presidenten och Brödraskapet.

På fredagskvällarna bänkar sig tiotals miljoner tittare framför tv:n för att se satirikern Bassem Youssef, som har drivit så mycket med Mursi att en arresteringsorder mot honom utfärdades. Tv-stjärnan Youssef släpptes mot borgen, men myndigheterna fortsätter att gripa kritiska röster.

Trots att många egyptier är desillusionerade över tillståndet i landet finns en skillnad jämfört med Mubaraktiden: Politik pratas numera öppet och ofta, på kaféer, i affärer, på gatan, i trafiken. Samtidigt täcker politisk graffiti – som knappt fanns före revolutionen – många av huvudstadens väggar och murar.

Några kvarter från Tahrirtorget har protestorganisationen Tamarod sitt Kairokontor. Luften står stilla i lägenheten på fjärde våningen där volontärerna lämnar sina underskrifter.

– Vi vill att alla som skrivit på protesterar utanför presidentpalatset den 30 juni. Det här förenar alla egyptier, med olika ideologier. Det är ett sätt att försöka ta tillbaka förtroendet från Mursi, säger Karim al-Masri, en av de ansvariga i Tamarod.

Bara någon dag efter att SvD besökt kontoret försöker okända gärningsmän bränna ner det, men misslyckas. Bedömare fruktar att det blir våldsamt vid söndagens demonstrationer, särskilt om även anhängare till Brödraskapet ger sig ut på gatorna.

– Säkerhetsläget är väldigt labilt. Det har varit stora sammandrabbningar mellan islamister och befolkningen på landsbygden. Det kommer att bli omfattande protester i Kairo och stora städer som Alexandria och Port Said, säger Hamdi Hassan, politisk analytiker på demokratiinstitutet Idea i Kairo.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

 • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Den 24 juni 2012 blev det officiellt att Muhammed Mursi med knappt 52 procent av rösterna segrat över militärens man Ahmed Shafiq i presidentvalets andra omgång. Den 30 juni installerades han på presidentposten.


Muhammed Mursi, född 1951, är en USA-utbildad ingenjör och var tidigare högt uppsatt inom Muslimska brödraskapet. Han uppfyllde sitt vallöfte och lämnade formellt islamiströrelsen och dess politiska gren FJP, men anses stå organisationen fortsatt nära.
De nya parlamentsval som Mursi först utlyste till april i år har skjutits upp till tidigast i höst.

I ett tv-tal i onsdags kväll erkände Mursi att misstag gjorts, men lovade också ekonomiska reformeer och nationell dialog. Han varnade för att fortsatta oroligheter riskerar att paralysera landet.

Tre konflikter under Mursis presidentår:

1 Maktdekretet. Efter drygt en veckas krig mellan palestinska Hamas och Israel kungörs vapenvila mellan parterna i Kairo i november. Dagen därpå utfärdar Muhammed Mursi ett dekret som ger honom omfattande maktbefogenheter. Dekretet fördöms och protester utbryter. Flera dödas och många skadas. Mursi drar senare tillbaka dekretet.

2 Grundlagen. Förslaget till ny grundlag, författning, får hård kritik av oppositionen för att vara alltför islamistiskt. Det får stöd av knappt 64 procent i folkomröstningar i december, men valdeltagandet är endast 33 procent.

3 Protesterna. Omfattande protester mot president Mursi och Muslimska brödraskapet skakar Egypten under året. Oroligheter utbryter bland annat i samband med tvåårsdagen av upproret mot Mubarak. Hundratals skadas och flera dödas. Protesterna följs av blodiga kravaller i Port Said när en domstol dömer 21 fotbollsfans till döden för inblandning i det dödliga fotbollsvåldet i staden 2012.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.