Med stigande arbetslöshet behöver de flesta a-kassor höja sina avgifter nästa år, enligt nya beräkningar som a-kassornas samorganisation har gjort. A-kasseavgiften har en rörlig del som beror på hur hög arbetslösheten är, och en administrativ del. Den rörliga delen kan bli max 300 kronor i månaden, vilket flera förbund redan tar ut. Men de flesta a-kassor tar inte ut maxbeloppet i den rörliga delen, rapporterar Ekot, och de är dessa som nu spås höja avgiften.

– Det blir väldigt stora höjningar. Jag tror att den stora andelen av dagens a-kassor kommer att slå i taket när arbetslösheten stiger, om den stiger till de nivåer som man förutspår. Antagligen är det så att de allra flesta LO-kassor kommer att slå i taket, säger Melker Ödebrink till Ekot, kanslichef på a-kassornas samorganisation.

Exempelvis Hotell- och restaurangfacket tar redan ut maxbeloppet för den rörliga delen, det vill säga 300 kronor. Deras sammanlagda avgift är 415 kronor per månad. Men de flesta a-kassor tar för närvarande inte ut maxbeloppet i den rörliga delen. Arbetslösheten kan tvinga dem att göra det nästa år.

Risken finns att fler väljer att lämna a-kassan när avgifterna höjs, tror Melker Ödebrink:

– Är det så att man funderar över sitt medlemskap i a-kassan utifrån hur hög avgiften är, så är det klart att det då blir fler som kommer att fundera över att avgiften är ganska hög i förhållande till vad försäkringen ger när man väl blir arbetslös, säger Melker Ödebrink till Ekot.