Barn under 15 år är inte straffmyndiga och polisen har därför begränsade möjligheter att utreda de brott där barn förekommer. Men det vill regeringen ändra på. En utredare har fått i uppdrag att ta fram ett lagförslag som bland annat tillåter drogtester på barn som misstänks vara påverkade. I direktivet öppnar man även upp för att tillåta buggning och kameraövervakning av barn under 15 år, skriver tidningen Metro.

– Det handlar om att bättre kunna utreda brott där unga är involverade för att på så sätt kunna göra tidiga insatser. I dag görs liknande tester med föräldrars goda minne men jag tycker att drogtester är polisens uppgift och får vi en sån här lagstiftning får polisen bättre brottsbekämpnade verktyg, säger Hillevi Engström (m), gruppledare i riksdagens justitieutskott till SvD.se.

Hon gör en koppling till den senaste tiden uppmärksammade gängvåldtäkter där misstänkta ibland är under 15 år.

– En skärpt lagstiftning skulle göra det möjligt att till exempel kolla en misstänkts mobiltelefontrafik eller på annat sätt bringa klarhet i brottslig aktivitet, säger Hillevi Engström till SvD.se.

Men Barnombudsmannen Lena Nyberg är skeptisk.

– Jag har svårt att se hur man skulle kunna genomföra det här utan att det blir kränkande. Ska barn drogtestas måste det genomföras med största försiktighet, det inkräktar rätt rejält på den personliga integriteten.

Samtidigt öppnar hon för att kan finnas undantag.

– Om det handlar om att undvika brott eller rädda liv kanske det skulle kunna vara aktuellt.

Utredningen ska vara klar senast den 30 november nästa år.