Dömda nämndemän dömer andra

Trots att de själva är dömda har 25 nämndemän fortsatt att döma i svenska domstolar de senaste åren, uppger Aftonbladet. Många av dem väljer att aldrig berätta om sina domar.

Thed Adelswärd, ordförande i Sveriges Domareförbund, tycker att granskningen visar att det bör finnas en kontroll av nämndemän.

- Det förefaller mig som att det inte är ett tillräckligt bra system. Självklart måste det kontrolleras om nämndemän gjort sig skyldiga till brott, säger han.

Ett alternativ, enligt Adelswärd, skulle kunna vara lagstiftning om utdrag ur belastningsregistret. Ett annat är att partierna som nominerar blir striktare.

Nämndemän har laglig rätt att ha kvar uppdraget så länge de bara dömts till böter.

Flera har nu fått sparken eller självmant lämnat sina uppdrag.

- Det är naturligtvis beklagligt att vi har nämndemän som har gjort sig skyldiga till brott. Det kanske inte är några riktigt allvarliga saker det rör sig om, men det är ändå brott, säger Krister Hammarbergh, riksdagsledamot och talesperson för Moderaterna i rättsfrågor.

Inom kort kommer riksdagspartierna att ha rundabordssamtal om tillsättningen av nämndemän. Hammarbergh tycker att detta är en aspekt som bör tas upp under samtalen.

- Samtalen gäller vilka personer vi tillsätter och hur. Det är lämpligt att ta upp det här problemet då, säger han.

- Frågan är förstås var man ska dra gränsen. Ett lindrigare trafikbrott för många år sedan kanske inte bör utgöra något hinder, men om man nyligen gjort sig skyldig till ett allvarligare brott ska man inte sitta och döma andra.

En brist i det nuvarande systemet är att det saknas tydligt granskning av nämndemännens lämplighet. Men Hammarbergh påpekar att det är partierna som nominerar nämndemännen.

- Vi nämndemän lever på allmänhetens förtroende. Därför är grundprincipen självklar, har man blivit dömd är man inte lämplig som domare, även om det ligger långt bak i tiden, säger Lars Lassinantti, ordförande för nämndemännens riksförbund, till TT.

Han tror inte att nämndemännen skulle ha något emot att bli mer noggrant granskade. Partierna bör stå för en del av kontrollen av blivande nämndemän, men även domstolarna, anser Lassinantti.

- Domstolen borde vilja veta vilka som sitter och dömer. Det kan dessutom hända mycket mellan nomineringen och dagen de börjar arbeta, säger han.

När en juristdomare ska utses lämnar Domarnämnden förslag på flera kandidater till regeringen. Innan dess begärs, i motsats till när det gäller nämndemännen, ett utdrag ur belastningsregistret.

- Det händer att folk förekommer i belastningsregistret, men det handlar ofta om till exempel hastighetsöverträdelser eller andra trafikförseelser. Hittills har det inte påverkat våra förslag, säger Ragnar Palmkvist, kanslichef på Domarnämnden, till TT.

Om en domare däremot begår brott under sin anställning kan Statens Ansvarsnämnd fatta beslut om avsked. Men en dom betyder inte per automatik ett avsked. En domare i Halmstad dömdes till exempel förra året för rattfylleri, men fick stanna kvar på sin tjänst. I Högsta domstolen arbetar en domare som för ett par år sedan dömdes för sexköp.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Just nu: Datum spikat för prinsen och Sofia

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.