Dold dialog hopp för fängslade journalister

Fysiskt och psykiskt okej – men uttråkade och med en ovisshet som tär. Så kan situationen sammanfattas för de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som ännu inte har en aning om hur länge de måste stanna i etiopiskt fängelse.

FOTO: adam ihse/scanpix

– Ovissheten är svårast att hantera, att inte ha något tidsperspektiv. Just nu känns det som att både Johan och Martin är stabila, men det är svårt att veta om det kommer en svacka, säger Kjell Persson, pappa till Johan, efter att ha tillbringat påskveckan i Addis Abeba.

Där tilläts de göra två besök hos svenskarna i Kalityfängelset, 20 kilometer utanför den etiopiska huvudstaden.

Johan Persson och Martin Schibbye greps i början av juli 2011 sedan de olagligt tagit sig in i den stängda Ogadenprovinsen i Etiopien. Efter fyra rättegångstill- fällen under hösten dömdes duon den 27 december till elva års fängelse för ”främjande av terrorism” efter deras påstådda samarbete med den i Etiopien terroriststämplade organisationen ONLF.

Svenskarna valde att inte överklaga domen, vilket de motiverade i ett kort skrivet meddelande: ”Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition”.

De båda svenskarna satte därmed sitt hopp till den etiopiska traditionen att benåda fångar. I en benådningsprocess finns en för tillfället sammansatt grupp, kallad De äldste, som bereder frågan. Gruppen består av etiopier med internationell erfarenhet och efter att de lämnat sin rapport är det officiellt Etiopiens president som har sista ordet. I praktiken är det dock landets premiärminister Meles Zenawi som avgör svenskarnas öde.

Men spelet kring tidpunkten för en eventuell nådeansökan, liksom mycket av det arbete som sker i övrigt för att få ut svenskarna så snabbt som möjligt, sker numera i det fördolda. De anhöriga undviker att tala om det, säkert medvetna om att allt som skrivs följs med stort intresse av företrädare för den etiopiska regeringen.

– Det pågår en process och en dialog som inte syns utåt. Men tystnad kring detta behöver inte vara fel, säger Kjell Persson, som trots att han inte hade några stora, positiva nyheter med sig efter påskhelgens besök i Addis Abeba ändå lät lättad:

– Det kändes jäkligt bra bara att få prata med grabbarna. Vi hade med oss massor av stekta köttbullar, lite annan typisk svensk mat och påskgodis så att de fick lite variation i kosten, säger Kjell Persson och betonar att Johan och Martin behandlas väl både av fängelseledningen och av de andra fångarna.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Fotografen Johan Persson och skribenten Martin Schibbye, båda frilansjournalister, greps och skottskadades i juli förra året sedan de illegalt hade korsat gränsen från Somalia till det omtvistade, stängda etiopiska området Ogaden.
I december dömdes de till elva års fängelse för understödjande av terrorism – påstått sam- röre med den av Etiopien terror.stämplade gerillan ONLF.
Journalisterna sade i rätten att deras syfte endast var att rapportera, men de valde att inte överklaga för att i stället söka nåd. Den svenska regeringen kräver att de ska släppas.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Oriktig uppgift från Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om plats för misstänkta undervattensobservationer.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.