Dold dialog hopp för fängslade journalister

Fysiskt och psykiskt okej – men uttråkade och med en ovisshet som tär. Så kan situationen sammanfattas för de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som ännu inte har en aning om hur länge de måste stanna i etiopiskt fängelse.

FOTO: adam ihse/scanpix

– Ovissheten är svårast att hantera, att inte ha något tidsperspektiv. Just nu känns det som att både Johan och Martin är stabila, men det är svårt att veta om det kommer en svacka, säger Kjell Persson, pappa till Johan, efter att ha tillbringat påskveckan i Addis Abeba.

Där tilläts de göra två besök hos svenskarna i Kalityfängelset, 20 kilometer utanför den etiopiska huvudstaden.

Johan Persson och Martin Schibbye greps i början av juli 2011 sedan de olagligt tagit sig in i den stängda Ogadenprovinsen i Etiopien. Efter fyra rättegångstill- fällen under hösten dömdes duon den 27 december till elva års fängelse för ”främjande av terrorism” efter deras påstådda samarbete med den i Etiopien terroriststämplade organisationen ONLF.

Svenskarna valde att inte överklaga domen, vilket de motiverade i ett kort skrivet meddelande: ”Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition”.

De båda svenskarna satte därmed sitt hopp till den etiopiska traditionen att benåda fångar. I en benådningsprocess finns en för tillfället sammansatt grupp, kallad De äldste, som bereder frågan. Gruppen består av etiopier med internationell erfarenhet och efter att de lämnat sin rapport är det officiellt Etiopiens president som har sista ordet. I praktiken är det dock landets premiärminister Meles Zenawi som avgör svenskarnas öde.

Men spelet kring tidpunkten för en eventuell nådeansökan, liksom mycket av det arbete som sker i övrigt för att få ut svenskarna så snabbt som möjligt, sker numera i det fördolda. De anhöriga undviker att tala om det, säkert medvetna om att allt som skrivs följs med stort intresse av företrädare för den etiopiska regeringen.

– Det pågår en process och en dialog som inte syns utåt. Men tystnad kring detta behöver inte vara fel, säger Kjell Persson, som trots att han inte hade några stora, positiva nyheter med sig efter påskhelgens besök i Addis Abeba ändå lät lättad:

– Det kändes jäkligt bra bara att få prata med grabbarna. Vi hade med oss massor av stekta köttbullar, lite annan typisk svensk mat och påskgodis så att de fick lite variation i kosten, säger Kjell Persson och betonar att Johan och Martin behandlas väl både av fängelseledningen och av de andra fångarna.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Fotografen Johan Persson och skribenten Martin Schibbye, båda frilansjournalister, greps och skottskadades i juli förra året sedan de illegalt hade korsat gränsen från Somalia till det omtvistade, stängda etiopiska området Ogaden.
I december dömdes de till elva års fängelse för understödjande av terrorism – påstått sam- röre med den av Etiopien terror.stämplade gerillan ONLF.
Journalisterna sade i rätten att deras syfte endast var att rapportera, men de valde att inte överklaga för att i stället söka nåd. Den svenska regeringen kräver att de ska släppas.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89504 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Förhörs i KU 09.00

Ord står mot ord när
Reinfeldt ska grillas

Vad visste statsministern egentligen om Nuon-affären?

”FMV:s Kockumsräd kan vara ett brott”

Dennis Töllborg:

”Brottet heter självtäkt.”

Fortfarande 287 saknade efter färjan

sydkorea

Dödssiffran har stigit till nio.

Tandhälsa påverkar ditt hjärta

Ny studie

Ju färre egna tänder – desto fler riskfaktorer för sjukdom.

Här är skyltarna du inte trodde fanns

Bilder

Se läsarnas roliga bidrag från världen.

Testa dina kunskap om häxor i historien

Quiz

Var i Sverige började häxjakten?

Flicka räddad ur fångenskap

Vägde bara 20 kilo

Argentinska flickan hölls fången i garage i nio år.

Malaysia kan få hyra Jas 39-Gripen av Saab

Pressad ekonomi ligger bakom förslaget.

Pilot stoppades efter alkotest

Blåste positivt

Skavsta – Polisen fick in anonymt tips om full pilot.

Lätta på gaspedalen på vägarna i påsk

trafiken

Stress kan orsaka olyckor.

Pollenexplosion väntar i påsk

allergier

Expert: ”I år har vi en rejäl blomning.”

Var är äggost landskapsrätt?

QUIZ

Vad kan du om ägg och äggrätter?