”Jag kände att jag tappat energi och glädje”

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår efter turbulenta veckor i spåren av rapportering om den så kallade Saudiaffären. Catharina Elmsäter-Svärd tar över försvarsministerns områden, till dess att statsminister Fredrik Reinfeldt utser en efterträdare.
– Jag kände att jag tappat den energi och glädje som krävs för att göra det här jobbet, säger Sten Tolgfors.

FOTO: Scanpix

Viktiga datum i Saudiaffären:

6/3: Svensk hjälp åt saudisk vapenfabrik

7/3: Bulvanföretag dolde vapenaffärer

7/3 Tolgfors: Ingen svensk vapenfabrik

9/3: SvD avslöjar: Tolgfors ändrar sig

14/3: Tolgfors ord upprör FOI-chefer

22/3: Åklagare misstänker brott

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) meddelade sin avgång på en presskonferens i Rosenbad vid elvatiden på torsdagsförmiddagen.

Tolgfors avgår med omedelbar verkan. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tar tillfälligt över försvarsministerns områden.

Sten Tolgfors sade att beslutet var hans eget, och att han ändå hade tänkt avgå om en månad på grund av att han anser sitt arbete med att reformera det svenska försvaret är utfört. Men den senaste tidens medierapportering har påskyndat avgången, sade försvarsministern.

– Tiden sätter sina spår, jag kände att jag tappat den energi och glädje som krävs för att göra det här jobbet, säger Sten Tolgfors.

– Jag hade tänkt lämna om en månad, men det blir nu istället.

Försvarsministern lade dock inte fram några nya uppgifter om hur mycket han känt till som minister om planerna på svenskt deltagande i byggandet av en vapenfabrik i Saudiarabien, utan hänvisade till presskonferensen den 9 mars och de förundersökningar och granskningar som nu pågår inom polisen och i riksdagens konstitutionsutskott.

– När det gäller de gångna veckornas Saudidebatt har jag inget mer att tillägga i sak. Den bild jag gav den 9 mars är fortfarande den bild jag har. Det Sverige har gjort ligger väl inom ramarna för samarbetsavtalet och svenska lagar.

SvD: Har du undanhållit någonting som du faktiskt hade kunnat berätta under den här tiden?

– Grunden i det här är att det politikområde som jag ansvarar för omfattas av rätt omfattande sekretess. Det är således inte bara upp till mig att berätta saker, det finns visa legala begränsningar för vad jag kan berätta. Däremot har både statsministern och jag sagt att i KU kan man ju redovisa också sekretessbelagd information.

SvD: Det var inte ett klart nej. Hade du kunnat berätta mer?

– Nej, det hade jag inte kunnat göra. När vi hade pressträffen här den 9 mars var det så att departementet fick gå igenom historiken utifrån vad som finns i akten och underlag som finns, men också titta på vad jag kunde säga.

Sten Tolgfors återkom flera gånger till att turerna kring försvarsministerns roll, FOI, och planerna på svenskt deltagande i en vapenfabrik i Saudiarabien, varit påfrestande för privatlivet.

– Mediedrev är ingenting en fyraårig förstår, men han ser hur mamma och pappa mår.

SvD: Du sade under presskonferensen att du prövats som människa. Hur då?

– Det som är det svåra på riktigt med jobbet som försvarsminister är att man står verkligen med ena benet i det mörka, i alla livets hemskheter. Vi följer varenda jordbävning eller civil katastrof, vi följer humanitära övergrepp, vi följer krig, kriser och konflikter. Det andra är att man står med andra benet i det ljusa. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap levererar hjälpen till Haiti eller när försvarsmakten åker till Libyen för att skydda människorna där.

– Det är också så att vi har ansvar för många människor som tar betydande risker för att skydda andra ifrån risker. Det gör att jobbet är fascinerande, men också konsumerande. Man är i gång med detta dygnet runt, världen sover inte.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som deltog vid presskonferensen, sade att Tolgfors arbetat "hårt och medvetet" under sin tid som försvarsminister.

– Sten Tolgfors kommer att återvända till riksdagen, och jag kommer i närtid att återkomma till frågan om hans efterträdare.

– Granskningen och frågorna kring det som varit kommer dessutom att fortsätta.

Sten Tolgfors ville på fråga från SvD inte uppge om han kommer att närvara vid eventuella förhör i KU.

– Det är KU som äger sin egen process. Jag vet ingenting om hur den kommer att se ut i det här skedet, sade han på frågan om han kommer att dyka upp i det fall han blir kallad.

  • Kopiera sidans adress

Detta har hänt i Saudiaffären:

November 2005: Dåvarande försvarsminister Leni Björklund (S) skriver under ett avtal med Saudiarabien om militär samverkan.

Februari 2007: En saudisk delegation besöker Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och försvarskoncernen Saab. Senare på våren meddelar saudierna att de behöver hjälp med tillverkning av bland annat raketbränsle för antitankvapen. Vid mötet bestäms att det inte får framgå att det är med Saudiarabien som FOI gör affärer med.

Maj 2008: Efter att saudierna uttryckt missnöje besöker försvarsministerns statssekreterare Håkan Jevrell landet. I den svenska delegationen diskuteras hur ansvaret för planering och bygget av fabriken kan läggas på ett företag – i stället för under myndigheten FOI och regeringen.

Juni 2008: Saudiske generalen Nasser träffar tjänstemän från bland annat försvarsdepartementet och FOI. En överenskommelse träffas om att ett ”fristående företag”.

Januari 2009: Bolaget SSTI, Swedish Security Technology and Innovation, bildas av personal på FOI.

Juli 2009: Regeringen ger FOI klartecken att gå vidare i förhandlingarna med Saudiarabien. SSTI får tillstånd att handla med krigsmateriel som ammunition och robotar.

Maj 2010: Dick Sträng, FOI-medarbetaren som stått som ansvarig för bolaget SSTI, lämnar FOI.

6 mars 2012: SR:s Ekot berättar att myndigheten FOI har skapat ett bulvanföretag för att i hemlighet bygga en stor vapenfabrik i Saudiarabien.

7 mars: Försvarsminister Sten Tolgfors tillbakavisar uppgifterna om planer på en vapenfabrik. Däremot måste FOI:s relation till SSTI utredas, anser han.

8 mars: Bulvanföretaget SSTI skapades på uppmaning av förra generaldirektören på FOI, Madelene Sandström, hävdar Dick Sträng för SvD.

9 mars: SvD berättar att Sten Tolgfors informerades om upplägget med bulvanföretaget redan 2010 – och att regeringen gett FOI tillstånd att ingå avtal med saudierna om hjälp med att bygga en vapenfabrik. Uppgifter som Tolgfors bemöter vid en pressträff – då han bland annat säger att FOI "strulat till" relationerna med Saudiarabien.

20 mars: FOI vill att justitiekanslern (JK) ska utreda brott mot sekretesslagen i samband med SR:s Ekots avslöjande. Det handlar om brott mot sekretesslagen som i så fall tjänstemän på FOI gjort sig skyldiga till, enligt JK.

22 mars: Säpoåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström inleder brottsutredning efter att FOI-chefen Jan-Olof Lind anmält misstänkta brott vid myndigheten.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

svd avslöjar

Regeringen storsatsar
på Almi i nya budgeten

"Den här förstärkningen säkrar tillgången på riskkapital."

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Lista

Sovjetiska U 137 ett gigantiskt ”byte”.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”Tåg med mindre än en minuts försening”

Ola Wong: Asien vågar satsar på framtiden.

”M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Mitsubishi rullar ut
första större planet

Har kostat omkring 12 miljarder att utveckla.

SvD:s fotograf i känslornas centrum

Bilder

Manifestation för Kobane stoppad.

Kobane – före och efter kriget

Unika bilder

Så har striderna förstört staden.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.