Rossana Dinamarca, vice ordförande i Vänsterpartiet, säger att Lars Ohlys besked att inte ställa upp för omval inte var helt oväntat.

– Det har varit en sådan diskussion inom partiet en ganska lång tid och nu är det ju flera kandidater som har trätt fram, säger hon till TT.

Dinamarca har ännu inte bestämt om hon själv vill kandidera till ny partiledare.

– Det är inget besked jag kan ge i dag. Jag kommer så klart att överväga det, men det är inte ett lätt beslut.

Det har diskuterats att Vänsterpartiet ska ha ett delat partiledarskap.

– Jag tror inte så mycket på den modellen. Den har ju diskuterats utifrån att det ska bli mer jämställt och det tycker jag att man kan dra ganska stor lärdom av från Miljöpartiet. Bara för att det är 50/50 så betyder inte det att det blir jämställt per automatik, säger hon och fortsätter:

– Jag förordar nog fortfarande ett tydligt ledarskap med en partiledare. Jag ser gärna att Lars Ohly efterträds av en kvinna.

Riksdagsledamoten Hans Linde är en av de tre som hittills sagt att de vill kandidera till posten som ny partiledare för Vänsterpartiet.

Han tycker inte att tisdagens besked är särskilt dramatiskt.

– Vi har ju valt att ha en öppen och demokratisk process i Vänsterpartiet runt partiledarfrågan. Det är alltid naturligt att kandidater träder fram och tillbaka, skillnaden är att vi gör det helt öppet till skillnad från flera andra partier.

Linde säger att han har full förståelse för Ohlys beslut att inte kandidera på nytt.

– Jag respekterar hans argumentation när han säger att efter valet tog han ett tungt ansvar för att inleda ett förändringsarbete i partiet, men att det kanske är så att det förändringsarbetet måste fullföljas och tas vidare av någon annan.

Om Hans Linde blir vald säger han att han ska fortsätta det förändringsarbete som partiet har inlett.

– Jag ser ett behov av att bilden av Vänsterpartiet behöver utvecklas. Jag tror att jag kan bidra till att Vänsterpartiet framstår som lite mer kaxiga och lite mer framtidsinriktade.