”Fördjupar bilden av Kamprads engagemang”

Uppgifterna i en ny bok om Ikea-grundaren Ingvar Kamprads kopplingar till den fascistiska Nysvenska rörelsen under 1950-talet "fördjupar och kompletterar bilden" av hans engagemang, enligt forskaren Heléne Lööw.

Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad.

FOTO: Scanpix

I boken Och i Wienerwald står träden kvar lägger journalisten Elisabeth Åsbrink fram nya uppgifter om Ingvar Kamprads engagemang i den nazistiska Lindholmsrörelsen (SSS).

– Det var det största svenska nationalsocialistiska partiet under 30-talet, säger Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet som forskat kring den svenska nationalsocialismen.

Ingvar Kamprads engagemang sågs som så allvarligt att säkerhetstjänsten fick upp ögonen för honom.

– De upprättade en akt av Ingvar Kamprad 1943 under rubriken "Nazist". De övervakade honom, ångade upp brev och skrev av vad han skrivit, säger Elisabeth Åsbrink till Aktuellt.

Heléne Lööw beskriver det som att Ingvar Kamprad är en av många som cirkulerar mellan olika rörelser vid den här tiden.

– Vid den här tidpunkten är det också väldigt mycket interna strider. När han lämnar Lindholmsrörelsen för Per Engdahls rörelse, som heter Svensk opposition vid den här tiden, så tillhör han dem som flyter runt och som vänder sida utifrån de här striderna.

Senare bildade Per Engdahl den fascistiska organisationen "Nysvenska rörelsen". Kamprad blev engagerad i den och fortsatte enligt boken att vara engagerad i den även efter krigsslutet.

I en intervju förra året hyllar Ingvar Kamprad Per Engdahl som "en stor människa". Engdahl höll också tal på Ikea-grundarens bröllop på 1950-talet.

– Per Engdahl skapade en mängd olika rörelser. Nysvenska rörelsen symboliserade den nystart som europeiska nationalsocialister och fascister försökte att få till efter andra världskriget, säger Heléne Lööw.

Hon berättar att Nysvenska rörelsen blev något av en tankesmedja som inspirerat flera högerextrema rörelser, bland annat Bevara Sverige svenskt på 1980-talet.

– Under kriget ledde Per Engdahl en rörelse som hette Svensk opposition som var oerhört radikal i sin rasideologi och sin antisemitism.

Den Nysvenska rörelsen var inte klassiska nazister på 1950-talet. Snarare försökte de distansera sig från nazismen. I stället för ras koncentrerade man sig på kultur och man tonade ner antisemitismen.

Rörelsen hade ett uppsving under 1950- och början på 1960-talet.

Det har varit känt sedan tidigare att Kamprad varit med i den Nysvenska rörelsen.

– Men det fördjupar och kompletterar bilden av hans engagemang och att han tidigare var engagerad i Svensk socialistisk samling.

Heléne Lööw säger att det i och för sig vid tidpunkten var "tusentals andra unga killar som försökte rekrytera folk till de här rörelserna". Men i och med att Ikea blivit något av en nationalinstitution och symbol för byggandet av det svenska folkhemmet så får Kamprads engagemang en vidare betydelse.

– Därför blir det intressant på samma sätt som diskussionen om det svenska kungahuset, just på grund av vad de är och vad de symboliserar, säger Heléne Lööw.

Ikea kommenterar uppgifterna på sin hemsida så här: "Ikea är till för de många människorna och alla ska känna sig välkomna, både kunder och medarbetare. Företaget är värderingsbaserat, därför är mångfald och jämlikhet naturliga och viktiga delar av verksamheten."

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89545 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Supportrar till premiärminister Recep Tayyip Erdoğan vid valmöte i Istanbul i mars 2014. Brännpunkt

”Markera mot allt mer auktoritärt Turkiet”

Fredrik Malm (FP): Sveriges hållning måste uppdateras.

Sju av tio danskar för dödshjälp

Sju av tio danskar är för aktiv dödshjälp till döende eller obotligt sjuka, visar en mätning i Jyllands-Posten.

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Bankpalats i city står inför stor förändring

Vasakronan vill rusta upp vid Sergels torg.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.