”Fördjupar bilden av Kamprads engagemang”

Uppgifterna i en ny bok om Ikea-grundaren Ingvar Kamprads kopplingar till den fascistiska Nysvenska rörelsen under 1950-talet "fördjupar och kompletterar bilden" av hans engagemang, enligt forskaren Heléne Lööw.

Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad.

FOTO: Scanpix

I boken Och i Wienerwald står träden kvar lägger journalisten Elisabeth Åsbrink fram nya uppgifter om Ingvar Kamprads engagemang i den nazistiska Lindholmsrörelsen (SSS).

– Det var det största svenska nationalsocialistiska partiet under 30-talet, säger Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet som forskat kring den svenska nationalsocialismen.

Ingvar Kamprads engagemang sågs som så allvarligt att säkerhetstjänsten fick upp ögonen för honom.

– De upprättade en akt av Ingvar Kamprad 1943 under rubriken "Nazist". De övervakade honom, ångade upp brev och skrev av vad han skrivit, säger Elisabeth Åsbrink till Aktuellt.

Heléne Lööw beskriver det som att Ingvar Kamprad är en av många som cirkulerar mellan olika rörelser vid den här tiden.

– Vid den här tidpunkten är det också väldigt mycket interna strider. När han lämnar Lindholmsrörelsen för Per Engdahls rörelse, som heter Svensk opposition vid den här tiden, så tillhör han dem som flyter runt och som vänder sida utifrån de här striderna.

Senare bildade Per Engdahl den fascistiska organisationen "Nysvenska rörelsen". Kamprad blev engagerad i den och fortsatte enligt boken att vara engagerad i den även efter krigsslutet.

I en intervju förra året hyllar Ingvar Kamprad Per Engdahl som "en stor människa". Engdahl höll också tal på Ikea-grundarens bröllop på 1950-talet.

– Per Engdahl skapade en mängd olika rörelser. Nysvenska rörelsen symboliserade den nystart som europeiska nationalsocialister och fascister försökte att få till efter andra världskriget, säger Heléne Lööw.

Hon berättar att Nysvenska rörelsen blev något av en tankesmedja som inspirerat flera högerextrema rörelser, bland annat Bevara Sverige svenskt på 1980-talet.

– Under kriget ledde Per Engdahl en rörelse som hette Svensk opposition som var oerhört radikal i sin rasideologi och sin antisemitism.

Den Nysvenska rörelsen var inte klassiska nazister på 1950-talet. Snarare försökte de distansera sig från nazismen. I stället för ras koncentrerade man sig på kultur och man tonade ner antisemitismen.

Rörelsen hade ett uppsving under 1950- och början på 1960-talet.

Det har varit känt sedan tidigare att Kamprad varit med i den Nysvenska rörelsen.

– Men det fördjupar och kompletterar bilden av hans engagemang och att han tidigare var engagerad i Svensk socialistisk samling.

Heléne Lööw säger att det i och för sig vid tidpunkten var "tusentals andra unga killar som försökte rekrytera folk till de här rörelserna". Men i och med att Ikea blivit något av en nationalinstitution och symbol för byggandet av det svenska folkhemmet så får Kamprads engagemang en vidare betydelse.

– Därför blir det intressant på samma sätt som diskussionen om det svenska kungahuset, just på grund av vad de är och vad de symboliserar, säger Heléne Lööw.

Ikea kommenterar uppgifterna på sin hemsida så här: "Ikea är till för de många människorna och alla ska känna sig välkomna, både kunder och medarbetare. Företaget är värderingsbaserat, därför är mångfald och jämlikhet naturliga och viktiga delar av verksamheten."

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Över 3 500 minkvalpar dog

skara

Kastades ut av skrämda minkhonor när Jas-plan flög lågt.

Ebolaserum på gång inom några veckor

liberia

Blod från överlevande ska användas.

Febern som tog tio liv dagligen

LISTA

Före ebola – här är 2000-talets dödliga virus.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Argentina ger sig in
i Gripensamarbete

Tecknar nytt bilateralt avtal med Brasilien.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.