Den motvilliga presidenthustrun

Valérie Trierweiler, journalisten som François Hollande kallar kvinnan i sitt liv, säger att hon helst fortsätta leva som precis vanligt trots att pojkvännen på tisdag tillträder som Frankrikes president. Få tror henne.

Valérie Trierweiler har kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år.

Valérie Trierweiler har kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år.

FOTO: Francois Mori

I en intervju med franska Elle erkänner Valérie Trierweiler att hon inte vet vem hon mest vill efterlikna: Bernadette Chirac eller Danielle Mitterand. Bernadette var närmast i förnekelse över sin position och levde så långt bort från makens officiella liv som möjligt, medan den andra helhjärtat gick in sin roll som hustru till landets mäktigaste man och engagerade sig i hans politik.

Klart är att Trierweiler inte påminner om Carla Bruni, arvtagerskan som blev supermodell som blev sångerska som blev presidenthustru, och som levde jetsetliv med playboymaken Nicolas Sarkozy.

Valérie Trierweiler har tvärtom kallats för ”Madame Diskret” av franska medier, säkert för att spela på kontrasten till Bruni, men också för att hon själv flytt rampljuset, precis som partnern. Valéris och Hollandes förhållande hölls hemligt i fem år.

Valérie och Hollande är inte gifta, så på den punkten liknar hon inte någon av rikets tidigare första damer. Trierweiler har dock gett några löften: hon tänker fortsätta att arbeta som vanligt, helt enkelt för att hon måste försörja sig och sina tre pojkar, som är 15, 17 och 19 år gamla. Hon vill inte leva på statens bekostnad.

Men få tror att hon kan leva som vanligt som Hollandes livskamrat. Vaddå; ska hon fortsätta att cykla genom stan till jobbet, utan livvakter, handla i den lokala matvarubutiken och bo kvar i lägenheten i huvudstaden 15:e arrondissement med tre pojkar och en president?

Och även om det i Frankrike inte anses särskilt upprörande att journalister lever tillsammans med politiker, förre ministern Bernard Kouchner är till exempel gift med en känd tv-journalist – så har inte heller Valérie Trierweilers jobb flutit på som vanligt sen hon fick ny pojkvän.

När cheferna på prestigetidskriften Paris Match, där Trierweiler tillhört redaktionen sedan åttiotalet, fick reda på att hon var ihop med toppolitikern 2005 (det blev inte officiellt förrän 2010), fick hon sluta som politikreporter och bli kulturskribent. Hon uteslöts från redaktionsmöten.

”Förbannad över att se mig själv på omslaget till min egen tidning. Förbannad över att de använt foton utan att jag medgivit eller ens tillfrågats”, twittrade Trierweiler i mars förra året.

Hennes inte så diskreta sida blev också tydlig när hon personligen slängde ut en socialdemokratisk parlamentariker, Julian Dray, från Hollandes segerfest. Dray hade bjudit in Hollande till ett event utan att upplysa om att Dominique Strauss-Kahn, som är indragen i flera sex- och prostitutionshärvor, skulle närvara.

Efter den incidenten sades det att den tidigare presidenthustru som Valérie Trierweiler mest liknar var den som hade rykte om sig att slänga ut de hon inte gillade bland makens personal: Cécilia Sarkozy.


  • Kopiera sidans adress

Valérie Trierweiler

Valérie Trierweiler, 47, är journalist på franska prestigetidningen Paris Match. Hon har tre tonårspojkar från ett äktenskap med en av cheferna på tidningen. Hon träffade François Hollande för första gången under parlamentsvalen 1988 när hon täckte just socialistpartiet för tidningens politikredaktion, De blev ett par år 2005, men gick inte ut offentligt med detta förrän fem år senare. Hollande var då gift med politikern Ségolène Royale, som ställde upp i presidentvalet 2007.
Valérie Trierweiler har även varit programledare för politiska tv-debatter- och intervjuer, exempelvis det populära programmet ”Le Grand 8” i kanalen Direct 8.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89485 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Brännpunkt

”Putin profilerar sig
som idépolitiker”

Forskare: Djupaste sprickan öst–väst sedan kalla kriget.

Elkunder kan kräva jättarna på miljarder

nätanslutningar

HD öppnar för stämningar.

Hittades knivskuren på camping

SOLVALLA

Man till sjukhus med skador i bröstet. Polisen: Mordförsök.

Svensk köpte pistol – betalade med bitcoin

USA

Döms till fängelse för smuggling.

”Så vet du när du
ska säga upp dig”

TECKNEN

Råd från stenhårde företagsledaren.

Palmepristagare gripen i Saudiarabien

riyadh

Befinner sig i specialfängelse.

Alice Teodorescu i programmet de obekväma. Webb-tv

”Jag har gjort karriär
på att vara obekväm”

Webb-tv

Därför blev jag borgerlig.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Uppseendeväckande få som har anmält”

Registrerade romer väntas få skadestånd.

AC/DC dementerar pensionsrykte

Hårdrock

Youngs hälsa stoppar inte bandet.