De gröna slår sig loss från blocken

En majoritet av Miljöpartiets regionala toppolitiker vill att partiet går till val på egen hand. Men efter valdagen tänker partiet sätta hårt mot hårt om den borgerliga regeringen försöker sitta kvar utan stöd av en majoritet.

 • Förra språkröret Peter Eriksson är något av en grå eminens inom Miljöpartiet. Numera håller han i ordförandeklubban i konstitutionsutskottet och har varit med och drivit igenom att det efter varje val ska ske en statsministeromröstning i riksdagen. I parlamentariska lägen öppnar det för ökat spelutrymme för småpartier – läs: Miljöpartiet.

  Förra språkröret Peter Eriksson är något av en grå eminens inom Miljöpartiet. Numera håller han i ordförandeklubban i konstitutionsutskottet och har varit med och drivit igenom att det efter varje val ska ske en statsministeromröstning i riksdagen. I parlamentariska lägen öppnar det för ökat spelutrymme för småpartier – läs: Miljöpartiet.

  Foto: YVONNE ÅSELL

 • 1998: Statsminister Göran Persson (S) lyckas sitta kvar på sin post trots att partiet går kraftigt bakåt i valet. Han etablerar ett formaliserat samarbete med V och MP på fem områden: ekonomi, sysselsättning, rättvis fördelning, jämställdhet och miljö. Gemensamma arbetsgrupper ska lägga förslag.

  1998: Statsminister Göran Persson (S) lyckas sitta kvar på sin post trots att partiet går kraftigt bakåt i valet. Han etablerar ett formaliserat samarbete med V och MP på fem områden: ekonomi, sysselsättning, rättvis fördelning, jämställdhet och miljö. Gemensamma arbetsgrupper ska lägga förslag.

  Foto: SCANPIX

 • 2002: Som tungan på vågen i riksdagen kräver MP minister-poster för att än en gång stödja S-regeringen, men får kalla handen av Göran Persson. MP inleder då regeringsförhandlingar med FP, C och KD. Men när C lämnar samtalen, bryter dessa samman. Efter hårda förhandlingar ställer sig MP och även V bakom S-regeringen. Småpartierna får representanter i regeringskansliet.

  2002: Som tungan på vågen i riksdagen kräver MP minister-poster för att än en gång stödja S-regeringen, men får kalla handen av Göran Persson. MP inleder då regeringsförhandlingar med FP, C och KD. Men när C lämnar samtalen, bryter dessa samman. Efter hårda förhandlingar ställer sig MP och även V bakom S-regeringen. Småpartierna får representanter i regeringskansliet.

  Foto: SCANPIX

 • 2006: Språkröret Peter Eriksson återupprepar kravet på ministerposter och deklarerar än en gång att MP inte tänker stödja en S-regering i minoritet. Han säger till GP att ”Persson inser att det är på det här sättet”, men att han inte har tagit ”fajten med sina egna internt”. Frågan aktualiseras aldrig. De borgerliga vinner valet.

  2006: Språkröret Peter Eriksson återupprepar kravet på ministerposter och deklarerar än en gång att MP inte tänker stödja en S-regering i minoritet. Han säger till GP att ”Persson inser att det är på det här sättet”, men att han inte har tagit ”fajten med sina egna internt”. Frågan aktualiseras aldrig. De borgerliga vinner valet.

  Foto: BJÖRN LARSSON ASK

 • 2010: Den borgerliga alliansen sitter kvar – men i minoritet. MP, med Eriksson och Wetterstrand i spetsen, hoppas kunna utnyttja sin ställning som tungan på vågen och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) pekar ut partiet som den viktigaste samarbetspartnern. Men inte heller denna gång blir det några ministerposter för MP.

  2010: Den borgerliga alliansen sitter kvar – men i minoritet. MP, med Eriksson och Wetterstrand i spetsen, hoppas kunna utnyttja sin ställning som tungan på vågen och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) pekar ut partiet som den viktigaste samarbetspartnern. Men inte heller denna gång blir det några ministerposter för MP.

  Foto: SCANPIX

I dag möts regeringen och de rödgröna i sin årliga fotbollsmatch. Drabbningen på Kaknäs idrottsplats är det närmaste ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som Miljöpartiet ser ut att komma under den här mandatperioden. Den rödgröna alliansen gav inte mersmak.

SvD har talat med 23 av 26 av Miljöpartiets regioner. En enda tycker att det vore bra att ha ett formaliserat samarbete före valet. Med över två år kvar till valet deklarerar istället en majoritet, 16 företrädare, att partiet ska gå väljarna till mötes på egen hand.

– Om vi nu ska vara en tredje kraft så går det inte att binda sig. Vi är verkligen både och; vi har både vänsterpolitik och högerpolitik, säger Anna Hildebrand, ordförande i Jämtland.

Många av de som SvD talat med menar att erfarenheterna från 2010 avskräcker:

– Förra valet visade att det rödgröna konceptet inte var någon framgångsväg, säger Marcus Häggström, sammankallande i Gävleborg.

Miljöpartiet drömde redan vid födelsen 1981 om att partiet skulle vara en tredje kraft som inte fastnar i blockpolitikens garn. Det har inte gått något vidare.

Men när Miljöpartiet i helgen samlas till kongress kommer de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson att återigen försöka profilera partiet som en tredje kraft.

– Vi ska utveckla vår politik tillsammans med medborgare och aktörer för att mejsla fram ett riktigt bra grönt program som vi kan gå till val på. Det är vårt förstahandsval och det vi jobbar för nu, bekräftar Romson.

I upplägget ingår att marknadsföra partiet som en potentiell regeringspartner efter valet.

För nu vädrar MP-topparna morgonluft. De ser den nya grundlagen som ett verktyg för att nå målet att ingå i en regering. En nyckelspelare bakom den strategin är det förra språkröret Peter Eriksson, numera ordförande för riksdagens konstitutionsutskott.

– Jag har egentligen sedan 90-talet drivit frågan att det är bra med majoritetsregeringar, säger han.

Som ledamot av den parlamentariska grundlagskommittén var Peter Eriksson pådrivande för att det efter varje val ska ske en obligatorisk omröstning om statsministern i riksdagen. Den nya regeln tillämpas för första gången efter valet 2014.

– Om det inte före valet finns en stark koalition som också får egen majoritet ser jag det som självklart att det blir förhandlingar mellan olika partier efter valet, säger Åsa Romson.

Hon markerar tydligt att Miljöpartiet tänker sätta hårt mot hårt i ett läge där regeringen inte har egen majoritet.

– Miljöpartiet har varit tydligt de senaste åren att vi vill inte bara sitta i parlamentet och lägga bra förslag som andra kan rösta på. Vi vill genomföra våra förslag i en regering.

Enligt Åsa Romson finns det egentligen bara två val vid en statsministeromröstning; att lägga ned sin röst är inte ett av dem.

– Antingen använder man sin röst till att stödja eller för att inte stödja en regering. Det är grundprincipen. Lägger man ned sin röst så skulle det vara ett tecken på att man inte heller själv är intresserad av att förhandla in sig i en regering.

Flera av de regionala MP-ordförandena ser det som uteslutet att partiet skulle rösta ja till en regering där de själva inte ingår. De är, liksom partiledningen, redan nu inne på att vara tuffa.

– Vill man att vi ska släppa fram en regering då måste man förhandla med oss. Vi kommer inte att lägga ned våra röster hur som helst, säger Fredrik Persson, Örebro.

Den nya grundlagen bäddar för att partiet ska få ökat parlamentariskt inflytande, menar flera.

– Ja, så är det ju. Det kommer att påverka situationen efter ett val. Det kommer att krävas ett bättre underlag för en regering, menar Jonas Åsenius, Dalarna.

Fram till nu har enda sättet att fälla en regeringschef varit att minst 35 riksdagsledamöter tvingar fram ett misstroendevotum som sedan en riksdagsmajoritet ställer sig bakom. Bollen har legat hos oppositionen.

– Men det har varit ganska stor tveksamhet bland partierna att vara den som drar i gång en sådan process efter ett val. Om det sker automatiskt så blir det ju ett ökat tryck på en regering att försöka skaffa sig en majoritet och garantera den innan en omröstning ska äga rum, säger Peter Eriksson.

Sannolikheten för långa regeringsinnehav i minoritet – likt det socialdemokratiska – har därmed minskat, anser han.

 • Kopiera sidans adress

Miljöpartiet håller kongress:

Hållpunkter på kongressen, som hålls i Umeå.

Fredag 25 maj: Språkröret Åsa Romson håller tal.

Lördag 26 maj: Tal av Pekka Haavisto, grön finländsk presidentkandidat.

Söndag 27 maj: Språkröret Gustav Fridolin håller tal.

Aktuella frågor: Vinstutdelning i friskolor lär bli kongressens hetaste fråga. Partiet är djupt splittrat. Dessutom ska ny politik antas för klimat- och äldrefrågor.

Statsministeromröstning i grundlagen:

För första gången efter valet om två år tillämpas en ny regel i samband med regeringsbildningen.

• En obligatorisk omröstning om den sittande statsministern ska ske senaste två veckor efter att den nya riksdagen har samlats. Om mer än hälften av ledamöterna röstar nej måste statsministern avgå.

• Det har funnits krav på att statsministern automatiskt skulle avgå efter varje val. Men detta motsatte sig framför allt Socialdemokraterna. Därför gick det inte att driva igenom i grundlagsutredningen.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Anna Kinberg Batra (M) på plats i riksdagen. ny m-ledare?

Nu ligger vägen öppen för Reinfeldt-kopian

Men det varnas för ”Lundgren-effekt” med Kinberg Batra.

Det här är Anna Kinberg Batra

SvD listar

”Stockholmare är smartare än lantisar”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Totals vd död i rysk flygkrasch i natt

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Apples delårsrapport är över förväntan

Men den allt starkare dollarn är ett problem.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

”EU-kommissionen håller inte måttet”

Brännpunkt

MP: Därför röstar vi nej.

IS anfaller ”på alla fronter”

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.