SL-kortet höjs med 100 kronor

Priset på SL-kortet höjs med 100 kronor från 1 september. Samtidigt blir det förändrade och dyrare avgifter i sjukvården. Det står klart när alliansen i landstinget i går lade fram sitt budgetförslag för 2012.

Förra mandatperioden höjde den borgerliga alliansen priset på SL-kortet med 90 kronor. Nu blir det ytterligare ett påslag med 100 kronor från 1 september till 790 kronor, en höjning med 14 procent. Men den extra hundralappen kommer inte att skrämma bort kollektivtrafikresenärer, tror finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Samtidigt har ju alla fått en trettonde månadslön, så förhoppningsvis gör inte den här hundralappen så stor skillnad att man väljer att ta bilen, säger Torbjörn Rosdahl.

Med den nya taxan blir SL-trafiken till knappt hälften skatte­finansierad. Avgiftshöjningen ger 700 miljoner kronor mer i SL:s kassakista, pengar som ska användas till att bygga en mer attraktiv kollektivtrafik.

Samtidigt brottas SL redan nu med svåra ekonomiska problem och drog över budgeten med 420 miljoner kronor 2010. Första kvartalet 2011 visar på fortsatt röda siffror, och prognosen ligger på ett underskott på 550 miljoner kronor vid året slut, enligt den första kvartalsrapporten. Men det är inte för att rätta till de siffrorna som SL-taxan måste höjas, enligt Torbjörn Rosdahl.

– Nej, SL får visserligen hjälp i år genom att taxan höjs 1 september, men framför allt är det genom inre arbete och organisationsförändringar som SL ska komma i kapp.

Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) är inte imponerad:

– Det är idéfattigt när man måste höja SL-taxan för att täcka underskotten. Jag saknar ett resonemang för att möta befolkningstillväxten, säger hon.

Inom vården ska 700 nya vårdplatser fram de närmaste åren varav 250–300 inom akutsjukvården. Resten tillkommer i äldresjukvården. Stockholms första tre specialiserade livsstilmottagningar ska öppna nästa år för patienter som exempelvis inte klarar av att sluta röka, gå ner i vikt eller som dricker för mycket alkohol. För att komma dit behövs remiss från vårdcentralen.

Vården får 1,8 miljarder mer nästa år, men ändå anses det nödvändigt att höja patientavgifter för sammanlagt 120 miljoner kronor på ett år. Besök på vårdcentral, geriatrik och närakut höjs med 50 kr till 200 medan avgiften blir 400 kr på sjukhusakuten.

Avgiften för mammografi- och bukaortascreening tas däremot bort.

  • Kopiera sidans adress

Exempel på landstingets investeringar inom vård och trafik:

• Fortsatt spårvägsutbyggnad av Spårväg City mot Ropsten och tvärbanan mot Solna.

• Upprustning av Lidingöbanan och tunnelbanan.

• Fokus på punktlighet i SL-trafiken.

• Förändrade och höjda patient­avgifter.

•700 nya vårdplatser till 2015.

•Oförändrad landstingskatt.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.