Centern: FRA ska inte få spana på svenskar

Centerpartiet vill att regeringen gör reträtt om den nya signalspaningslagen. FRA ska få spana, men tills vidare inte på svenskar.

FOTO: Gunnar Lundmark

”Avser försvarsministern att ta initiativ till att riva upp den nya lagen om signalspaning och tillsätta en bred parlamentarisk utredning?”

Den frågan måste försvarsminister Sten Tolgfors (m) idag besvara i en interpellationsdebatt i riksdagen. FRA har sedan riksdagsbeslutet den 18 juni dominerat den svenska politiska debatten, och fortsätter att plåga de borgerliga partierna.

Ledarsidor, bloggare och ­opposition är överens om att ­lagen har stora brister som måste åtgärdas, men även inom allianspartierna finns det ett starkt motstånd. ”Massavlyssning av oskyldigas kommunikation är oacceptabelt”, skrev 14 moderata kommun- och landstingspolitiker nyligen i en debattartikel.

Riksdagen beställde visserligen kompletterande lagstiftning som ska skärpa integritetsskyddet, men kritikerna har långt ifrån tystnat. Flera folkpartistiska riskdagsledamöter har hotat att fälla lagen i höst.

Centerpartiet har i sommar under stor sekretess fört en dialog med de egna FRA-kritikerna. I fredags ställde sig en samlad riksdagsgrupp bakom ett förslag som nu har lämnats över till den egna regeringen.

Innebörden är att FRA inte ska få spana på svenskar förrän regelverket har utretts ytterligare.

– Vi har lyckats jobba fram ett förslag som borde kunna köpas av regeringen. Vi får stopp på det stora problemet: en generell mass­avlyssning av svenskar. Signalspaning som börjar eller slutar i Sverige ska inte tillåtas, säger riksdagsledamoten och FRA-­kritikern Fredrick Federley (c).

Partiets försvarspolitiske
talesman Staffan Danielsson bekräftar att centerpartiet anser sig ha hittat en lösning som innebär att FRA ska spana mer ”selektivt”. ­Kommunikation där ”en svensk dator eller telefon är inblandad” ska inte utsättas för spaning.

– Efter diskussioner vi har haft, med bland andra olika experter på FRA, är vår bedömning att det här är fullt tekniskt möjligt, säger han.

Men vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, en av de ledande FRA-motståndarna, tvivlar på att det går att avskilja svensk kommunikation från utländsk.

– Vi får noga studera förslaget, men jag har väldigt svårt att se en möjlig teknisk lösning. Nästan all expertis jag pratat med säger att det är nästan omöjligt att särskilja hur kommunikation förflyttar sig.

Endast en liten del av all kabeltrafik som passerar Sveriges gräns skulle, med centerpartiets nya lösning, undantas från spaning, enligt Staffan Danielsson. Det handlar dock om den politiskt känsliga delen.

Fredrick Federleys bedömning är att nästan alla FRA-kritiker inom det egna partiet ställer sig bakom förslaget.

– Jag vågar säga att 99 procent av våra trupper nu är med på ­banan, säger han.

Centerpartiet konstaterar emellertid att det inte räcker att spana enbart på utländsk trafik.

– Tyvärr kan det behövas en möjlighet till spaning även i en och annan svensk dator, om till exempel terrorhot planeras, ­säger Staffan Danielsson.

Han bedömer att det kan ta mellan ett och två år att utreda reglerna för hur FRA ska få spana mot svenskar. En rad kritiker kräver att det ska finnas brottsmisstanke i sådana fall.

– Blir det en utredning så kan det diskuteras i det sammanhanget, säger Staffan Danielsson.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har, enligt vad SvD erfar, fått information om det nya förslaget. För två veckor sedan öppnade han för ”ytterligare förbättringar” av FRA-lagens integritetsskydd, utöver de 12 punkter som riksdagen beställde i juni.

  • Kopiera sidans adress

Det här är FRA-lagen

Lagen ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att spana i kabeltrafik, det vill säga internet och telefonledningar, för att kartlägga ”yttre hot” mot landet.

Spaning i kabel får bara ske när trafiken går över Sveriges gräns.

Signalspaning sker efter inriktningsbeslut från regeringen.

Spaningen sker genom sökbegrepp, till exempel organisationsnamn eller kodord. En ny ”domstolsliknande” nämnd ska ge tillstånd till spaning med sökord.

Regeringen ska tillsätta en kommitté som ska följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv. Kommittén ska utse ett integritetsombud som ska närvara när tillstånden prövas.

Ett integritetsskyddsråd inrättas inom FRA.

Datainspektionen får i uppdrag att följa FRA:s verksamhet med tanke på integriteten.

Källa: TT

FRA het fråga i höst

21 augusti: folkpartiets referensgrupp träffas för att diskutera FRA-lagen. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) debatterar den nya signalspaningslagen i riksdagen.

27 augusti: vänsterpartiet anordnar ett möte för alla FRA-kritiker.

29 augusti: centerpartiet arrangerar en öppen hearing om FRA. Debatten direktsänds i SVT 24.

1 januari: den nya FRA-lagen träder i kraft.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."