”Cancern gjorde mig steril”

Beskedet att läkemedelsföretagen fortsätter att tvista om upphandlingen av vaccin mot cancer i livmodershalsen väcker starka reaktioner. I Stockholm går politikerna nu samman för att hitta ett sätt att ändå börja vaccinera. För Anja ledde vaginal cancer till att hon inte kan få barn.

Anja drabbades av vaginal cancer och har blivit steril. Hon tycker att läkemedelsbolagens agerande nu är en skandal.

Anja drabbades av vaginal cancer och har blivit steril. Hon tycker att läkemedelsbolagens agerande nu är en skandal.

FOTO: tomas oneborg

Anja, 37 år, bodde i London när hon fick diagnosen vaginal cancer. Det är en cancer av samma typ som livmodershalscancer och orsakas av ett HPV-virus som skulle kunna ha förhindrats av vaccinering. När Anja flyttade hem till Sverige för två år sedan fick hon återfall och tvingades till operation. Efter strålning har hon friskförklarats, men strålningen och operationen har gjort henne steril.

– Det är jobbigt att få ett cancerbesked så ung. Det är en skandal att nu höra att läkemedelsbolagen får tvista och styra över något som skulle kunna rädda många liv. Det är ju väldigt lätt att undvika de stora besvär jag har gått igenom med hjälp av ett vaccin. Men den frågan styrs av privata läkemedelsbolag som styrs av pengar, säger Anja.

På torsdagen stod det klart att läkemedelsbolagen fortsätter att tvista om upphandlingen värd 250–300 miljoner kronor och att det förhalar den allmänna vaccineringen av flickor i årskurs fem och sex. Varje år insjuknar 450 kvinnor i livmoderhalscancer.

I hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting gick politikerna från alliansen samman med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet och gav tjänstemännen i uppdrag att se om en vaccination kan komma i gång så snart som möjligt i länet.

– Det är olyckligt att det har tar så här lång tid att få vaccinet på plats. Nu vill vi veta vilka alternativ vi har i Stockholms län att påbörja vaccinering i förtid, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Henrik Almkvist, chefsläkare i Stockholms landsting som lett processen kring en central upphandling är också besviken.

– Vi stod klara att dra i gång så det är naturligtvis mycket olyckligt att den fördröjs ytterligare.

Johan Thor, kommersiell direktör på Glaxo Smith Klein Sverige, menar att överklagandet var oundvikligt.

– Vi är inte ett företag som i vanliga fall drar in våra kunder i rättsprocesser men i det här fallet tycker vi att det hela är juridiskt felaktigt skött.

Under tiden hinner fler kvinnor insjukna. Vad tycker du om det?

– Det är ytterst beklagligt.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB