C vill ta mer plats i alliansen

Mer än två av tre partidistrikt inom Centern vill radikalt förändra eller avbryta samarbetet i den borgerliga alliansen. Dessutom säger hälften av C-distrikten nej till att starta nya kärnkraftsreaktorer trots att det är partiets politik. Ändå får Annie Lööf godkänt efter sitt första år som partiledare.

 • Annie Lööf får godkänt efter ett år som partiledare för Centerpartiet, men många partidistrikt vill att samverkan med alliansen förändras.

  Annie Lööf får godkänt efter ett år som partiledare för Centerpartiet, men många partidistrikt vill att samverkan med alliansen förändras.

  Foto: INGVAR KARMHED

 • Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C), blåste gemensamt ut de åtta ljusen på alliansens födelsedagstårta och lovade satsningar på tågnätet.

  Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C), blåste gemensamt ut de åtta ljusen på alliansens födelsedagstårta och lovade satsningar på tågnätet.

  Foto: MALIN HOELSTAD

Efter drygt ett år med nya partiledaren Annie Lööf har 20 av de 27 partidistrikten fått nog av alliansskuggan. 14 distrikt vill ha ett helt annorlunda samarbete där Centern står upp för sin egen politik, tar större plats och är mer olydigt, provocerande och samhällskritiskt.

I Jönköping och Uppsala kan man också tänka sig att bjuda in Miljöpartiet för att förändra samarbetet.

Men i sex distrikt vill man lossa banden helt och att Centern går fram som ett eget parti i valet 2014 och att man därefter tittar på den politiska kartan och bestämmer hur man ska agera.

– Partiet måste gå först och det är inte självklart att vår politik passar bäst inom alliansen. Det samarbetet är inte hugget i sten. Vi går in i ett nytt skede och måste vara öppna för att samarbeta över alla gränser där blockpolitiken känns väldigt förlegad, säger Lars Johansson i Örebro som kommunalt samarbetar med S och KD.

Bertil Böhlin i Ångermanland tror att Moderaterna ”käkar upp” Centern om man stannar kvar inom alliansen.

– Det finns ingen framtid för oss. Jag vill ha andra lösningar. Jag är ingen moderatvän, särskilt inte när de blivit så här stora, säger han.

När Annie Lööf tog över som Centerledare i Åre valdes hon med ett starkt och brett stöd. Hon fick mandat att vara tuff mot alliansen. När den bildades var C, FP och KD dubbelt så stora som Moderaterna, men i valet 2010 vara det nästan tvärtom och sämst gick det för allianskramarna inom Centern.

Det slog även Annie Lööf fast i partiets valanalys efter 2010 och i Almedalen i somras efterlyste hon en nytändning, en alliansens 2.0 och ett tuffare Centerparti. Men ingen upplösning av samarbetet.

SvD:s rundringning till distriktens alla ordförande visar att bara sju vill att samarbetet fortsätter ungefär som förut. De flesta anser att det behövs en nystart, men tycker att partiet trots allt får igenom en hel del av sin politik och att det inte lönar sig att sprattla mer i förhandlingarna.

– Alliansen känns självklar, det finns inget annat alternativ. Men alla fyra partier måste fortsätta att vinna på samarbetet, säger Birgitta Andersson i Västmanland.

Annie Lööf har bjudit in de övriga borgerliga partiledarna till en träff i hembyn Maramö utanför Värnamo. Det är inte bestämt när mötet ska bli av och det är heller inte spikat vad det ska handla om.

Men i C-distrikten vill nästan alla ha en rejäl diskussion om själva samarbetet och hur det ska ge större utdelning för de mindre partierna.

Tydligt är också att de flesta vill gå tillbaka till rötterna och framför allt fånga upp glesbygdsfrågorna. 17 ordförande pekar ut den som den viktigaste sakfrågan de närmaste åren.

– Det är verkligen våra rötter, där finns kärnväljarna och vi måste visa att vi bryr oss om dem, säger Roland Karlsson i Sjuhärad.

På andra plats kommer välfärdsfrågorna med vård, omsorg och skola, men också kulturen.

– Vi måste bli varmare och mjukare och inte fortsätta att fastna i tekniska lösningar. Reglerna på arbetsmarknaden behöver absolut ses över, men det är inte de enskilda åtgärderna som är viktiga utan vad vi vill ha för samhälle, säger Gösta Gustavsson från Östergötland.

14 av de 27 ordförandena säger att de inte skulle kunna trycka på ja-knappen för att ersätta en gammal kärnkraftsreaktor med en ny trots energiöverenskommelsen som Centern skrivit på.

– Nej, det går inte. I praktiken kan vi bara inte verkställa det, säger Kristina Bäckström i Norrbotten.

Bara ett av Centerns 27 partidistrikt anser att Annie Lööf har ett avgörande ansvar för de allt sämre opinionssiffrorna. När hon tillträdde i september förra året visade nålen på 4,5 procent och i den senaste i går stod den på 4,4 procent. I flera mätningar den senaste månaden har man inte ens klarat riksdagsspärren.

– Det är väldigt svårt att vara ett litet parti i en stor allians, men hon måste få upp siffrorna. 2014 ska vi som minimum ha ett högre resultat än förra valet, säger Bertil Böhlin, ordförande i Ångermanland.

Den vanligaste uppfattningen är annars att Annie Lööf skött sig bra, satt i gång ett viktigt internt förnyelsearbete och att hon inte kan lastas för de usla opinionssiffrorna. Hon är en investering till valet 2018, det är då hon ska leverera bra resultat.

– Vi är luttrade och har 40 års nedgång i opinionen, så vi behöver inte bli skitnödiga om det inte lyfter för henne direkt. Hon ska framför allt jobba långsiktigt, säger Per Ankersjö, ordförande i Stockholms stad.

 • Kopiera sidans adress

Ett år som partiledare

Annie Lööf valdes till partiledare efter Maud Olofsson den 23 september 2011. Förväntningarna var höga, men partiet har inte fått något opinionslyft. Här är några händelser hon tvingats hantera under året:

• I Ekots lördagsintervju i april sade Annie Lööf att hon inte uteslöt vapenexport till Kina trots att det finns ett vapenembargo mot landet sedan 1989.

Frågan upprepades i intervjun men centerledaren sade ändå inte tydligt nej till vapenexport. Dagen efter skickade hon sms till flera redaktioner och menade att det handlade om en felsägning. Hon sade också att hon ”självfallet” kände till embargot.

• Efter att myndigheter som lyder under näringsdepartementet uppmärksammats för sin internrepresentation tog centerledaren generaldirektörerna i örat. Tillväxtverkets GD tvingades avgå.

• Inför årets budgetförhandlingar sade Annie Lööf att det var viktigare att sänka arbetsgivaravgifterna än bolagsskatten. I augusti ändrade hon sig, partiet prioriterade nu sänkt bolagsskatt.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Chatta med försvarsforskaren Peter Mattsson. ubåtsjakten

Just nu: Chatta med försvarsforskaren

LIVE

Ställ frågor till Peter Mattsson från Försvarshögskolan.

Sonen sköts till döds under demonstration

SvD i Turkiet

Oron för inbördeskrig ökar.

Kobane – före och efter kriget

satellitbilder

Se hur striderna har förstört Kobane.

”Handlar inte enbart om kulor och krut”

Bolag i försvarsindustrin står inför ett skifte.

Sju flygpassagerare i månaden bär smittan

Ebola

Mest effektivt för att hindra spridning.

Så tas misstänkta ebolafall emot

steg för steg

Flygkaptenen tar den första kontakten.

Opera anklagas för antisemitism

Kultursvepet

Protester i New York.

USA ställer krav
på svenska sparare

avtal

Amerikansk jakt på skattesmitare.

Möjlig EU-partner till SD försvarar Hitler

Polack: Stryk får många fruar ner på jorden.

Havererad SD-grupp återuppstår

EU

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Putin ville dela Ukraina med Polen

sökte uppgörelse

Ville åt Ukraina redan 2008.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.