Buxbomsjukan sprids snabbt

Den fruktade buxbomssjukan som länge varit ett gissel för europeiska trädgårdsägare har fått fäste i Sverige och sprider sig nu med rasande fart. –Det är inte en fråga om, utan när den finns i hela landet, säger Angela Sandell på SLU i Alnarp där buxbomssjukdomen jämförs med den aggressiva almsjukan.

Frisk buxbomhäck på Vrams Gunnarstorp i nordvästra Skåne med anor från 1600-talet.

Frisk buxbomhäck på Vrams Gunnarstorp i nordvästra Skåne med anor från 1600-talet.

FOTO: Jurek Holzer

Svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola angriper alla sorter av buxbom. Den tros ha förts hit med smittade buxbomsplantor från Nederländerna och Tyskland och har redan drabbat kyrkogårdar och trädgårdar i Skåne, framför allt i Malmö och Helsingborg men även i Åhus och Kristianstad på östkusten. På Sofiero slott har trädgårdsmästarna tvingats gräva upp och förstöra stora delar av de gamla fina buxbomshäckarna.

Åbergs trädgårdsbutik utanför Ystad slängde alla sina importerade buxbomsplantor i somras för att inte riskera sin visningsträdgård, och kommer i fortsättningen bara att sälja egenproducerade sticklingar. I Helsingborg tvingades kyrkogårdsförvaltningen redan i våras gräva bort 40 meter nyplanterad buxbomshäck på Krematoriekyrkogården. Och på slottet Vrams Gunnarstorp, där Sveriges äldsta buxbomshäckar har vårdats sedan långt före Linnés dagar, har besöksförbud införts för att skydda de åldriga häckarna från smittan.

Första gången Cylindrocladium buxicola upptäcktes var på 1990-talet i Storbritannien. Svampangreppen har också noterats i övriga Europa alltsedan dess, men i Sverige var de länge sällsynta. Nu tycks smittan ha fått fäste och vi får räkna med fortsatt spridning. Och det värsta är att smittan inte går att kontrollera. Sporerna sprids genom luften, via trädgårdsredskap, djur och fåglar – och man kan till och med föra med sig smittan i kläder och på skosulor.

–Problemet är att buxbomsplantorna kan se helt friska ut i trädgårdsbutiken eftersom de är besprutade för att hålla tillbaka symptomen, säger Sandell.

Symptomen brukar visa sig först en tid efter planteringen. Bladen får mörka fläckar, de blir gul-orange-bruna och brunsvarta streck kan förekomma på stjälkarna. Så småningom bildas också vitt ludd på baksidan av bladen. Till sist vissnar bladen och faller av vartefter hela plantan dör.

– Det räcker med att besöka ett smittat område och sedan bara nudda sina egna buxbomsplantor för att smittan ska överföras, understryker Angela Sandell. Och då är det för sent.

Den trädgårdsägare som tror sig ha smittade plantor kan ta en kvist och lägga den i en plastpåse i rumstemperatur under några dagar. Om det då bildas luddiga sporkuddar är det ett tecken på att häcken har drabbats av en svamp som mycket väl kan vara den farliga varianten.

–Det enda man då kan göra är att gräva upp och bränna infekterade plantor och även plantor i omedelbar närhet. Då kan man i bästa fall rädda de kvarvarande plantorna. Men allt kontaminerat material som redskap, kläder och skor måste också desinficeras med en blandning av T-röd och vatten, alternativt tvättas, säger Angela Sandell.

Det hjälper inte att klippa bort angripna blad eller att helt skära ner häckarna. Även det översta jordlagret måste bort. Svampsporerna kan överleva i jorden i flera år och det finns ännu inget effektivt botemedel.


  • Kopiera sidans adress

Buxbom är städsegrön busk och odlas ofta som trädgårdsväxt, till häckar och formklippta figurer. Buxbom växer långsamt och har ett kompakt växtsätt, varför den är tacksam att formklippa, till exempel till ett klot. Den är vanlig som kyrkogårdsväxt då den kräver minimal omvårdnad.
Hela plantan är giftig, och de giftiga ämnena smakar bittert. För- giftning av buxbom ger kräkningar och diarreer.
Den som ändå vill plantera buxbom rekommenderas sticklingar från redan etablerade, friska, plantor, i stället för att köpa nya. Men om smittspridningen fortsätter i samma takt kan det bli aktuellt med alternativ. De kan vara lavendel, isop, liguster, myrtentry, japansk järnek, ide- granar, berberis eller varför inte lingonris?

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall

Kan komma en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.