Budgeten ska lyfta förorten

Socialt utsatta stadsdelar över hela landet ska få hjälp att lyfta. I syfte att motverka utanförskapet i berörda områden har regeringen i kommande budget avsatt 200 miljoner kronor för 2013–2014. Mest går till de som presterar bäst.

 • Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

  Integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

  Foto: SCANPIX

 • Giorgigs Dimakos och Adrienne Siklosi med sonen Bennet.


  Giorgigs Dimakos och Adrienne Siklosi med sonen Bennet.


  Foto: TOMAS ONEBORG

Rinkeby, Tensta, Ronna, Herrgården och Hjällbo hör till de femton stadsdelar som ska få del av regeringens utlovade miljoner. Bidraget – som är prestationsbaserat – delas ut efter en fördelningsmodell med tre kriterier: utbildning, sysselsättning och försörjningsstöd.

Samtliga områden utlovas pengar. Men mest går till dem som lyckas bäst i arbetet för minskat utanförskap.

–Det är högst osannolikt att alla presterar lika bra. Några stadsdelar kommer att få mer, andra mindre, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Bakgrunden till satsningen är de sociala utmaningar som finns på en rad håll i landet, framhåller Ullenhag:

–Vi har ett antal stadsdelar, främst förorter, som aldrig lyft sig. Vi är i en situation där många barn växer upp i en miljö där vuxna inte har några jobb att gå till.

–Det är inte så att alla människor i de här områdena misslyckas. Men områdena har aldrig lyckats – de som får jobb flyttar i hög grad därifrån. Det är då vi fastnar i en situation med dåliga skolresultat och en arbetslöshet som är alldeles för hög.

Den utvecklingen ska nu vända. Kommunerna är viktiga aktörer, menar integrationsministern, men även staten kan bidra. Anslagna 200 miljoner utgör en del i det urbana utvecklingsarbetet, vilket syftar till att samordna insatser mellan stat och kommun i utvalda stadsdelar.

–Det här är en del i ett större arbete. Vi har stärkt rättsstaten med fler poliser och vi satsar på skolor i de mest utsatta områ- dena, säger Ullenhag och till- lägger att han också hoppas att så kallade nystartszoner – med skattelättnader för företagen – ska bli verklighet.

Pengarna som nu ska fördelas kan stadsdelarna ta del av tidigast i slutet av 2013, då första årets resultat värderats i förhållande till varandra. Just jämförelsen mellan aktuella områden tror Erik Ullenhag kommer att bli viktig:

–Om vi kan se varför det gick bra för en stadsdel och mindre bra för en annan, kan de också lära av varandra. På så vis kan vi få ett rejält kunskapsutbyte.

I går var Hodan Muhammed på Tensta marknad. Hon hade flera förslag på vad pengarna skulle kunna användas till i området.

–Först och främst till förbättrad hälsa. Sedan måste ung- domarna och barnen få någonstans att vara. Vi måste satsa på de unga annars blir det inte bättre. Barnen måste få en chans så att de kan växa som människor.

Tioåriga Hagar Bumar besökte marknaden med sin mamma och bror. Hon hade också förslag på hur det ska bli bättre i Tensta.

urbant utvecklingsarbete

Regeringen utsåg i januari i år nio kommuner och 15 stadsdelar som ska omfattas av satsningarna i det urbana utvecklingsarbetet.
Stadsdelarna har en folkmängd på vardera minst 4000 personer, en förvärvsfrekvens lägre än 52 procent, minst 4,8 procent av invånarna som går på långvarigt försörjningsstöd samt en andel elever med behörighet till gymnasie- skolans nationella program som ligger under 70 procent.–Roligare lekplatser. Och så vill jag ha mer läxhjälp. Det är nästan bara de större barnen som får det.

Senem Dasdag hade en annan förhoppning:

–Att det flyttar hit fler svenskar. Vi måste umgås med varandra. Vi bor alla i Sverige.

Regeringen hoppas att de sammantagna satsningarna ska leda till att berörda stadsdelar når en brytpunkt:

–Människor ska känna att de kan stanna i de här områdena. Men då gäller det att leverera när det kommer till skola och arbetslöshet.

Enligt Erik Ullenhag är det inte omöjligt att kommande stöd permanentas längre fram:

–Det får vi utvärdera. Att jobba prestationsbaserat är väldigt nytt. Jag tror att det sättet att tänka på är nyckeln till att få i gång en positiv spiral.

Erik Ullenhag besökte också Tensta marknad. Där presenterade han ytterligare ett inslag som finns med i nästa års budget: det sedan länge diskuterade för- slaget om att flyktingar som vill behålla sin etableringsersättning måste flytta till en annan ort om de erbjuds arbete där.


 • Kopiera sidans adress

Regeringen utsåg i januari i år nio kommuner och 15 stadsdelar som ska omfattas av satsningarna i det urbana utvecklingsarbetet.
Stadsdelarna har en folkmängd på vardera minst 4000 personer, en förvärvsfrekvens lägre än 52 procent, minst 4,8 procent av invånarna som går på långvarigt försörjningsstöd samt en andel elever med behörighet till gymnasie- skolans nationella program som ligger under 70 procent.


Aktuella stadsdelar är:
Rinkeby (Stockholm)
Tensta (Stockholm)
Ronna (Södertälje)
Hovsjö (Södertälje)
Araby (Växjö)
Gamlegården (Kristianstad)
Herrgården (Malmö)
Södra Sofielund (Malmö)
Centrum-Öster (Landskrona)
Hässleholmen (Borås)
Gårdsten (Göteborg)
Hjällbo (Göteborg)
Norra Biskopsgården (Göteborg)
Västra och Östra Bergsjön (Göteborg).

Visa mer fakta
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89476 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.