Brukare hoppas på öppenhet

Knarkdomarna har blivit mildare och mer nyanserade efter flera domar i Högsta domstolen. Nu hoppas Brukarföreningen att det ska ge en öppnare knarkdebatt med en mer liberal syn på hjälp till miss- brukare. Men narkotikapolisen ser risker med utvecklingen.

Många års strafftid har försvunnit för landets knarkbrottslingar, efter att Högsta domstolen i flera domar har sänkt straffen. I domarna säger HD att större hänsyn måste tas till varje individs del i brottet, och hur delaktiga de är i den organiserade brottsligheten.

Det har gjort att små aktörer inom narkotikahandeln, ofta själva brukare, får lägre straff. En som välkomnar den mer nyanserade synen är Brukarföreningens ordförande Berne Stålkrantz, som slåss för ”harm reduction”, skademinimering, i stället för hårda tag.

–Vi brukar tala om sagolika skäl, i stället för sannolika, när det gäller narkotikabrott. Det har varit helt andra regler som gällt. Beviskraven har varit sämre i de här målen och straffen hysteriskt långa.

Enligt Berne Stålkrantz livnär sig de flesta narkomaner på att sälja till andra eller att ta hand om andras knark. Långa straff är fel väg.

–Jag har själv blivit dömd till fyra år. Det enda som händer är att man får fler kontakter, att man lär sig hur man ska göra och det blir mer gäng.

Nu tror Berne Stålkrantz att praxisändringen kan öppna för en bättre drogdiskussion.

–Vi får verkligen hoppas på det, varje liten förändring ger sammantaget en annan bild.

Per Ole Träskman, straffrättsprofessor emeritus, hoppas också på en bredare debatt.

–Det är möjligt att det här medför att det uppstår en ny diskussion om narkotikapolitiken. Jag hoppas på att ”harm reduction”-diskussionen ska föras mer professionellt än tidigare, säger han.

Per Ole Träskman är kritisk till hur straffen för narkotikabrott har sett ut. Han säger att höjningen kom till genom en ”nordisk karusell”.

–I Sverige övervägde man att höja, och medan det bara var förarbeten höjde man i Finland och hänvisade till Sverige. Och när man höjt i Finland höjde Sverige maxstraffen och hänvisade till Finland.

Tomas Lundqvist, chef för narkotikaroteln på länskriminalen i Stockholm, är orolig över vilka signaler domarna ger.

–Det är beklagligt att trasiga människor utnyttjas som kurirer, men finns det ingen kurir kan ingen ta hit narkotikan. Det är den viktigaste personen i den här biten.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Runt 25000 svenskar misstänks för narkotikabrott varje år och en av fyra på landets fängelser sitter inne för narkotikabrott.

I en dom i Högsta domstolen i juni förra året sänktes knarkdomar rejält. Flera domar i HD efter det har visat på nyanserade domar, där de längsta straffen ska gå till de allvarligaste handlingarna och rätten inte bara ska se till vilken typ av knark det handlar om och vilken mängd. SvD har berättat om hur praxisen redan har slagit igenom i underinstanserna.

På måndagen fastställde HD hovrättens dom mot en 49-årig man som körde 97 kilo cannabis – en dom som innebar en straffsänkning från nio till fyra år.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Pistorius får fem års fängelse

Just nu

Den sydafrikanska löparstjärnan sköt ihjäl sin flickvän.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.