Borgarrådet backar: Inga nedskärningar i föreningsstödet

Protesterna gav resultat: det blir inga nedskärningar i föreningsstödet.
Idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) tvingas backa från besparingarna.

Alliansen i Stadshuset gör en helomvändning efter de senaste veckornas opinionsstorm. Det blir ingen minskning av föreningsstödet med tio miljoner kronor, enligt uppgifter till SvD.

– Det är ett bra beslut. Detta kan bli en nystart för idrottsrörelsen och det ger en bra signal till idrotten, säger Peter Larsson, ordförande i Stockholms idrottsförbund.

Redan för en dryg vecka sedan gjorde Regina Kevius sin första pudel när halva neddragningen, fem miljoner kronor, försvann. De pengarna kom från stadens centrala medelsreserv.

Nu gör hon en till. Inte heller den återstående besparingen på fem miljoner kronor kommer att bli av.

Enligt uppgifter till SvD kom beskedet från Regina Kevius när den moderata kommunfullmäktigegruppen träffades i tisdags. SvD har talat med flera av ledamöterna och Kevius ska då ha sagt till sina partikamrater att det inte blir någon neddragning alls av föreningsbidraget i år. Anledningen är de kraftiga protesterna från idrottsrörelsen.

Pengarna ska sparas in någon annanstans inom idrottsnämndens budgetområde, men den ska inte slå mot stödet till föreningarna:

– Vi har backat, men vi har lyssnat på opinionen, inte på oppositionen. Vi inser att det har funnits en väldigt kraftig opinion mot den här neddragningen, säger Bosse Arkelsten och medlem av kommunfullmäktige.

Själv har han varit motståndare till förslaget från första början:

– Det har blivit en väldigt kraftig reaktion och därför försöker vi hitta de här pengarna någon annanstan. Jag är nöjd och glad över att Regina kunnat hitta en lösning på det här, säger Bosse Arkelsten.

Även om det än så länge är oklart hur besparingen till sist slår är lättnaden stor i många stockholmsklubbar. En som andas ut lite grann är Per Nilsson, ordförande i Hässelby SK FF:

– Jag är jätteglad över att politkerna har ändrat sig. För vår del innebär detta att vi slipper höja avgifterna, säger han.

Och det är bland annat tack vare Svenska Dagbladets bevakning som politikerna nu backar, menar han:

– Jag är övertygad om att publiciteten haft stor betydelse. Detta är ett steg i rätt riktning för att återskapa förtroendet hos Kevius, säger Per Nilsson

Flera erfarna moderater som SvD talat med de senaste dagarna har varit kritiska till Regina Kevius. En av dem är förre partiordföranden Ulf Adelsohn. "Bravo", säger han om helomvändningen:

– Det är alldeles självklart att detta skadat partiet. Detta är ju ett jättemisstag. Det gav inte heller några besparingar att tala om - en krona per Stockholmare och år. Det är väl ingen mening att reta upp alla sina vänner och alla sina väljare för att spara en krona, säger Ulf Adelsohn.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Göran Johansson. Göteborgs starke man

Göran Johansson död: ”Stor förlust och sorg”

Blev 69 år. Göteborgarna får chans framföra kondoleanser.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Eniro rasade efter
uppgifter om avhopp

kris

Ner 20 procent innan handelsstopp.

Lindblad: Idrotten har blivit grundlurad

perspektiv

”Inga höjda anslag trots löften”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Bröllopsdatumet spikat: ”Stor dag”

Carl Philip

Gifter sig i Slottskyrkan i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Så påverkas du av den nya budgeten

Ekonomi

Barnfamiljer och höginkomsttagare.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Obama om ebolan: Försiktigt optimistisk

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?