Gränserna för frikort i vården kan höjas

Högre arbetslöshet, lägre tillväxt och ett krympt ekonomiskt utrymme för reformer på som mest 10–15 miljarder nästa år. Så ser de dystrare prognoserna ut när alliansen budgetförhandlar på Harpsund. Där diskuteras nu även en höjning av gränserna för frikort inom vården med nästan 25 procent.

 • Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen samlades på Harpsund för budgetförhandlingar. På kvällen åt man traditionsenligt kräftor.

  Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen samlades på Harpsund för budgetförhandlingar. På kvällen åt man traditionsenligt kräftor.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

 • Finansminister Anders Borg presenterar nya ekonomiska prognoser under en pressträff på Harpsund på fredagen.


  Finansminister Anders Borg presenterar nya ekonomiska prognoser under en pressträff på Harpsund på fredagen.


  Foto: FINANSMINISTER ANDERS BORG PRESENTERAR NYA EKONOMISKA PROGNOSER UNDER EN PRESSTRÄFF PÅ HARPSUND PÅ FREDAGEN.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / KOD 10010


Jämfört med i våras tvingas nu finansminister Anders Borg (M) till helt andra bedömningar av det ekonomiska läget. Han talar om en skuldstorm som rullar in mot Sverige där det måste byggas rejäla skyddsvallar i form av ökade säkerhetsmarginaler i ekonomin. Tillväxten 2012 skrivs ner till 1,3 procent från över fyra procent, arbetslösheten ökar till 7,7 procent och reformutrymmet på 30 miljarder är mer än halverat.

I sin dragning vill Anders Borg satsa på tillfälliga stimulansåtgärder under 2012 och 2013 för att framför allt stärka arbetsmarknadspolitiken och hålla uppe sysselsättningen. Med mindre pengar att spendera blir budgetsamtalen tuffare mellan de fyra regeringspartierna, men finansministern var förtegen om hur förhandlingarna fortlöper. Han vill inte ens säga att sänkningen av krogmomsen ligger fast, något som Moderaterna annars deklarerade för en vecka sedan.

Enligt DN/Synovates barometer ligger både Centern och Kristdemokraterna under fyraprocentsspärren. Med allt sämre opinionssiffror ökar trycket på att de måste få genomslag för åtminstone någon egen fråga i de pågående budgetförhandlingarna.

En halverad krogmoms skulle vara en framgång för Centern, men KD har hittills inte fått något alliansstöd för sin viktigaste fråga om sänkt skatt för pensionärerna. Det skulle kosta hälften så mycket som sänkt krogmoms och Göran Hägglund (KD) har varit tydlig med att pensionärernas situation är betydligt viktigare än att det blir billigare att gå på krogen.

Att KD tar kamp för pensionärerna i budgetförhandlingarna kan ge ett lyft i opinionen:

–Det känns alltid bra med en seger, men i samma stund som den accepteras av de andra tre partierna blir reformen en del av alliansens politik som alla kan ta åt sig äran för, säger Göran Hägglund.

Efter att ha legat still i mer än 10 år diskuteras nu på allvar en höjning av de två så kallade högkostnadsskydden inom vården. Det handlar om besök inom öppenvården där gränsen skulle höjas från 900 till 1100 kronor och för läkemedel från 1800 till 2200 kronor.

Regeringen har tvekat eftersom en höjning framför allt drabbar äldre som behöver mest vård och läkemedel. Men nu har man på socialdepartementet tagit fram ett skarpt förslag som varit ute på snabbremiss där de flesta instanser säger ja.

För patienterna skulle höjningarna göra det sammanlagt omkring en miljard dyrare för läkarbesök och mediciner under ett år. Ska det genomföras så ska det göras under nästa år, det är impopulärt och måste göras så långt ifrån ett valår som möjligt, resonerar flera källor inom alliansen.

Centerledaren Maud Olofsson säger till SvD att det är rimligt att höja förmåner i takt med den allmänna prisutvecklingen.

–Men vi måste alltid skydda de ekonomiskt svaga.


 • Kopiera sidans adress

Fakta

Regeringen räknar med att BNP-tillväxten i år blir 4,7 procent, men att den faller till 1,3 procent nästa år. Det är en stor förändring från i april i år, då beräknades tillväxten bli 3,8 procent nästa år.

Statsbudgeten väntas vara i balans år 2012, efter ett överskott på 0,1 procent i år. Också det är en kraftig nedräkning från tidigare beräkningar, som spådde ett överskott i budgeten 2012 på 1,8 procent.

2013 beräknas budgeten ha ett överskott på 0,8 procent (tidigare beräkning var 2,8 procent) och 2014 väntas ett överskott på 2,1 procent (tidigare spåddes 3,6 procent).

Inflationen, mätt i konsumentprisindex (KPI), spås falla från årets beräknade 3,0 procent till 1,2 procent nästa år. 2013 beräknas KPI till 1,8 procent. Tidigare räknade regeringen med en inflation på 2,0 procent 2012 och 2,8 procent 2013

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

svd avslöjar

Regeringen storsatsar
på Almi i nya budgeten

"Den här förstärkningen säkrar tillgången på riskkapital."

Svenska ubåtsjakter som gått till historien

Lista

Sovjetiska U 137 ett gigantiskt ”byte”.

”Ryssland har starkaste motiven”

Chatt

Försvarsforskare om ryska strategin i Östersjön.

”M-ledare bör vara socialkonservativ”

DEBATT

Vilka egenskaper bör M-ledaren ha? Så tycker SvD.se-läsarna.

Mitsubishi rullar ut
första större planet

Har kostat omkring 12 miljarder att utveckla.

SvD:s fotograf i känslornas centrum

Bilder

Manifestation för Kobane stoppad.

Kobane – före och efter kriget

Unika bilder

Så har striderna förstört staden.

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

Budgivning stressar kvinnor mer än män

Bostad

”Behöver inte vara en nackdel.”

Expressen säger upp alla sina fotografer

Över 60 tjänster försvinner i sparpaket.

Eli tar stora steg
mot pophimlen

Veckans skivor

”Vassa stråk av r&b.”

”Är du vältränad – eller övertränad?”

Träning

Allt fler anammar elittänkandet.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.