Bloggosfären i uppror över FRA-lag

Kritiken mot att utöka Försvarets radioanstalts möjligheter att läsa sms och mejl blir allt mer massiv. På internet talar man nu om en ”bloggbävning” efter att antalet arga inlägg om lagförslaget skjutit i höjden.

FOTO: MONTAGE SVD

På onsdag i nästa vecka röstar riksdagen om regeringens proposition om ”en anpassad försvarsunderrättelseverksamhet”. Enligt lagförslaget ska bland annat Försvarets radioanstalt, FRA, få rätt att läsa mejl, fax och sms som passerar Sveriges gränser genom kablar.

Men kritiken mot förslaget tilltar allt mer.

Webbsajter som stoppafralagen.nu och lexorwell.se försöker påverka riksdagsledamöter att rösta nej. ”178 riksdagsledamöter från alliansen pressas att rösta ja. Endast 4 av dessa behöver gå emot partilinjen för att förslaget ska falla. Vilka står upp för ett fritt och öppet samhälle?” skriver Nätverket Stoppa FRA-lagen i annonser.

Christer Borg, egen företagare från Näsåker, uppmanar allmänheten att skicka en kopia av all sin e-post till FRA i en kampanj. I går skickade han själv ett brev till myndigheten.

”Jag vill bara meddela att jag från och med nästa vecka, om förslaget till ny lag gällande avlyssning av epost och telekommunikationer går igenom, ämnar att alltid skicka en kopia på all min epost direkt till er”, står det i brevet där Christer Borg fortsätter:

”Då jag kommer att sprida detta till så många som möjligt hoppas jag att det innebär besparingar hos er, då ni inte behöver inhandla gissningsvis dyr utrustning för dold avlyssning”.

Lagförslaget är ett av de mest debatterade på politiska bloggar just nu. Sökningar på olika bloggportaler visar att antalet inlägg om ämnet skjutit i höjden de senaste dagarna. ”En bloggbävning”, skriver bloggaren Blogge bloggelito om debatten.

Den liberala bloggen Bloggregeringen uppmanar politikerna att rösta nej till lagen. ”Den ger FRA möjlighet att avlyssna kommunikation i kabel som passerar landets gränser, och inte bara radiovågor i etern som nu. Det kan tyckas vara en liten skillnad, men det är det inte”, skriver Mikael Ståldal på bloggen.

Debattören Oscar Swartz skriver på sin blogg Texplorer:

”Det handlar alltså om att regeringen vill kopiera in alla svenskars kommunikation till en statlig avlyssningscentral”. I ett annat inlägg riktar han hård kritik mot bilden att lagen är till för att avvärja hot mot Sverige.

”Den massavlyssning som regeringen Reinfeldt försöker tvinga på svenska folket har inte med hot mot Sverige att göra”, skriver han och fortsätter:

”Anser regeringen att man behöver spana på fildelning och fildelare och kartlägga politiska nätverk inom Piratpartiet eller bland intellektuella i Sverige har de fullkomlig rätt att göra det enligt den där lagen”.

Hård kritik kommer också från socialdemokraten Erik Laakso: ”Det är sådana här lagförslag som visar att vi faktiskt behöver en författningsdomstol som har makten att stoppa politiska beslut som strider mot grundlagen”, skriver han på sin blogg.

Andra anser att lagen skapar ett ”storebrorsamhälle”, ”hotar demokratin” eller kan komma att utnyttjas för mörka syften av framtida regeringar.

”Nu skapas ett extraordinärt maktinstrument, som i fel händer kan användas till att kontrollera så gott som allt informationsutbyte i samhället”, skriver statsvetaren Peter Santesson-Wilson på sin blogg Inslag.

Det finns dock en stor förhoppning om att lagförslaget kommer att stoppas.

”För två veckor sedan kändes läget ganska hopplöst. Men vinden har vänt, allt engagemang gör det omöjligt att undgå att känna viss förhoppning”, skriver Emma på bloggen Opassande.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Finansminister Magdalena Andersson. ”tomma lador”

Magdalena Andersson blir KU-anmäld av M

Finansministerns uttalande om ”tomma lador” kritiseras.

”Nordeas it-fiasko
är en väckarklocka”

Analys

Bortglömd aspekt – bankerna sårbara.

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

3 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Vad betyder kymig och peang?

Hösten 2013

Klarar du orddelen från förra höstens prov? Testa!

Sju viktiga tips innan du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.