Bjereld: ”Ingen annan på den nivån har blamerat sig så”

S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld menar att toppmoderaten Thomas Böhlmarks twitterinlägg där han kallar socialdemokraten Nalin Pekgul för "klappturk" är djupt omdömeslöst, och att krishanteringen borde skötas bättre. "Böhlmark måste ju själv träda fram och förklara varför han skrev så, det går ju inte att ta skydd bakom pressekreteraren", säger Ulf Bjereld.

Som SvD kunnat berätta twittrade Thomas Böhlmark, politisk sekreterare och huvudansvarig för Moderaternas officiella twitterkonto, sent i lördags kväll att Nalin Pekgul är en "klappturk".

– Det finns ju andra som gjort bort sig på sociala medier men det som gör det här speciellt är ju att det är en person på en hög nivå som också har huvudansvaret för just aktiviteter på sociala medier. Det finns ingen annan på den nivån som blamerat sig på det här sättet. Rent strategiskt borde han ju kunnat förutse de negativa reaktionerna, säger Ulf Bjereld.

Thomas Böhlmark har tagit bort sitt twitterinlägg och bett om ursäkt för att han gjort människor upprörda. På twitter skriver han så här: "Noterade att folk inte gillade en tweet. Har tagit bort tweeten och ber om ursäkt!". Det sättet att formulera sig är tveksamt menar Ulf Bjereld:

– Han ber om ursäkt för att folk inte gillade tweeten, inte för att den var omdömeslös. Det är märkligt, och om det verkligen ska krishanteras på rätt sätt från Moderaternas sida så bör ju Böhlmark träda fram och berätta varför han skrev som han gjorde. Att ta skydd bakom en pressekreterare som dessutom till Aftonbladet säger att Böhlmark inte är en offentlig person är ännu märkligare, menar Ulf Bjereld.

Böhlmark är tills vidare avstängd från ansvaret för sociala medier, men Ulf Bjereld menar att det kan bli svårt för honom att komma tillbaka.

Även SD-politiker har twittrat kontroversiellt: strax efter bombdådet i Oslo skickade riksdagsledamoten Kent Ekeroth ut twittren "någon som vågar sig på en gissning vilka som ligger bakom bomberna i Norge" och "nej, jag kommer inte att kalla er islamofober". I samma veva twittrade SD:s Linus Bylund "Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas". SD-politikerna läxades senare upp av partiledare Jimmie Åkesson.

En annan person som trampat i klaveret på sociala medier är moderaternas pressansvarige Edvard Unsgaard som på Facebook skrev om bajs i trappen, ryska städerskor och den goda arbetslinjen. I somras skrev SVT-profilen Janne Gunnarsson ett inlägg på Facebook om somalier och socialbidrag som vållade starka reaktioner. Gunnarsson bad sedan om ursäkt för inlägget.

Också sms i mobilen ställa till det: socialdemokraten och kommunalrådet i Sigtuna, Anders Johansson, väckte rabalder när han gick ut med ett mass-sms om Håkan Juholts insats i en radiointervju. Johansson skrev "Detta är så illa. Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av förfallet".

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."