Bildt nekade ta emot Guantánamofångar

USA har vid upprepade tillfällen försökt övertala Sverige att ta emot fångar från Guantánamo-lägret. Hemliga telegram visar att migrationsminister Tobias Billström uppmanade USA att använda FN som ett verktyg för att få hit uiguriska fångar. Men utrikesminister Carl Bildt stängde dörren.

T v Migrationsminister Tobias Billström. T h fånge i Guantanamolägret.

T v Migrationsminister Tobias Billström. T h fånge i Guantanamolägret.

FOTO: Johan Engman/Scanpix, Brennan Linsley/AP

När en grupp uigurer tillfångatogs under den USA-ledda invasionen i Afghanistan efter den 11 september 2001 var det få som anade att de senare skulle bli en bricka i ett storpolitiskt spel. För när uigurerna inte längre var misstänkta kunde USA inte skicka tillbaka dem till Kina där de riskerar att förföljas.

SvD har läst hemliga telegram som har skickats från amerikanska ambassaden på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Här framgår det att USA har legat på Sverige att inte enbart ta emot uigurer som har suttit fängslade på Guantánamo utan även en fånge från Gaza och två uzbeker.

Propåerna har varit många. Trots det har den svenska regeringen utåt hävdat att Sverige inte har fått någon formell förfrågan från USA om att ta emot Guantánamo-fångar. När statsministerns press-sekreterare Edvard Unsgaard sa detta i januari år irriterade det den amerikanska ambassaden så till den grad att en representant för UD fick lugna: Det var ett ”missförstånd”, visar telegrammen.

Under Bush-administrationen var Sveriges linje enligt telegrammen benhård både officiellt och i samtalen med amerikanerna. ”Uteslutet”, är en UD-tjänstemans svar på USA:s förfrågan i juni 2007 om Sverige skulle kunna ta emot två fångar av uzbekisk nationalitet.

Ett av Barack Obamas vallöften var att stänga fånglägret och efter presidentvalsseger 2008 mjuknar den svenska inställningen, enligt de rapporter som ambassaden skickar hem.

USA gör nu ett försök att få Sverige att ta emot en palestinsk fånge från Gaza. Visserligen, uppger en högt uppsatt tjänsteman från Migrationsverket, är myndigheten oberoende, men i ”extremt speciella fall” kan regeringen uppmana verket att överväga ett speciellt önskemål.

Påståendet går rakt emot den svenska regeringens officiella hållning i asylärenden. För fyra år sedan inrättades Migrationsdomstolarna som skulle garantera en rättssäker asylprocess. Politikerna skulle inte längre avgöra asylfall.

När migrationsminister Tobias Billström (M) har fått frågan i riksdagen om hur Sverige ställer sig till att ta emot Guantánamo-fångar har han hänvisat till just Sveriges oberoende rättssystem som hanterar asylfrågor.

–Det naturliga är att USA erbjuder skydd åt dem som inte kan åtalas och inte kan återsändas till sitt hemland, sa han som ett svar på en interpellation i riksdagen den 20 januari förra året.

De hemliga telegrammen visar att migrationsministerns inofficiella attityd till USA:s förfrågningar är en annan. Några månader efter riksdagsdebatten, den 8 april förra året, kallar Tobias Billström upp ambassadens andreman Robert Silverman till ett möte om Guantánamo-fångarna.

Han konstaterar att Sverige är mycket tillfreds med Obama-administrationens ambition att stänga Guantánamo-lägret. Men här finns ”politiska dimensioner att överväga”, säger han enligt telegrammet. Sverige måste säga nej till en förfrågan om den inte kommer via FN:s flyktingorgan UNHCR som plockar ut kvotflyktingar. Att använda UNHCR som ett verktyg, ”på ett instrumentellt sätt”, skulle kunna fungera, säger han till Robert Silverman.

Och här nämner han Kina. I andra läckta Wikileaksdokument om de uiguriska Guantánamo-fångarna framkommer det att Kina har varnat Tyskland och Finland för att de riskerar att skada bilaterala relationer om de tar emot uigurer från Guantánamo. Vid mötet den 8 april förra året säger Tobias Billström till ambassadens andreman att ”om vi kan arbeta med UNHCR på rätt sätt, skulle det hjälpa oss att stå emot pressen från Kina”.

SvD har tidigare avslöjat att svenske Mehdi Ghezali som släpptes 2004 från Guantánamo efter svenska påtryckningar fick lämna USA mot löftet att han skulle övervakas av svenska myndigheter.

Vid mötet frågar migrationsministern avslutningsvis om ex-fångarna behöver övervakas om de bosätter sig i Sverige. Frågan ställs trots att uigurerna inte längre är misstänkta för terrorbrott.

I ambassadposten kommer sedan upprepade rapporter om påstötningar på Sverige att ta emot ex-fångarna. Bland annat i förberedande samtal inför statsminister Fredrik Reinfeldts möte i Washington i november förra året.

Men i ett telegram från den 29 april förra året skriver Robert Silverman att även om Tobias Billström är migrationsminister, är utrikesminister Carl Bildt ”direkt involverad” eftersom det är han som leder de bilaterala relationerna.

Men med utrikesminister Bildt kommer ambassaden inte långt. Den 9 augusti 2009 rapporterar USA:s nye Sverigeambassadör Matthew Barzun hem från sitt första möte med Carl Bildt. Utrikesministern deklarerar helt kort att det är det oberoende Migrationsverket och inte några ministrar som avgör asylärenden.

–Verkligheten är den att Sverige mycket kraftigt har bromsat att ta emot terrormisstänkta från Guantánamo, säger en källa med insyn i de diplomatiska kontakterna med USA till SvD.

  • Kopiera sidans adress

Fånglägret på USA:s militärbas Guantánamo i Kuba upprättades 2002 efter attackerna den 11 september året innan.
Totalt 775 misstänkta terrorister har gripits under den USA-ledda invasionen av Afghanistan och flugits till Guantánamo.
USA:s president Barack Obama hade lovat att stänga fånglägret i januari 2010 men det har inte lyckats.
Wikileaks-läckor har avslöjat hur USA har arbetat med att övertala länder som Maldiverna, Bulgarien, Slovenien, Tyskland, Finland, Albanien, Afghanistan, Jemen och Saudiarabien att ta emot fångar. I‑dag sitter drygt 170 fångar kvar på militärbasen.
FN och Amnesty har krävt att lägret ska stängas eftersom det bryter mot folkrätten.

Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr

Toppnyheter just nu

Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Låter väljarna vänta

Expert: ”Alliansen och S kör ett chicken race”

Alliansen och S låter väljarna vänta. ”Ett chicken race.”

Många tror på koalitionsregering

Ny mätning

FP-väljare mest positiva enligt Ipsos.

Lavautbrott norr om glaciären

Bárdarbunga

Högsta beredskap på Island efter utbrott i natt.

PK ett ideal vi bara måste återerövra

Krönika

”En behjärtansvärd liten kampanj i dessa valspurtstider”.

Riskkapitalister flyr skakig välfärdssektor

vinst i välfärden

”Det är blodigt allvar nu”.

”Branschen är en giftig cocktail”

ny bok

SvD-profiler släpper bok om riskkapitalister.

Ny halshuggningsvideo från IS

MOSUL

Offret sannolikt en kurdisk man, uppger BBC.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Regeringsbeslut förankrat hos S.

Anhållna för barnsmisshandel

SKÅNE

Ett föräldrapar misstänks för att ha skadat sin dotter.

Smaka på de senaste årens stora restrend

resor

”Det här måste andra på uppleva.”

Tumnagel till sze81afb Webb-tv

Våghalsiga surfare jagar stormvågor

Räddningstjänst varnar

Fem meter höga.

Finansförbundet rasar mot Alliansen

”Ska vi ha olika skatter för olika branscher?”

”En affisch som inte går att missförstå”

Nu & då

Valaffischerna som gått till historien.

De tränar inför sitt livs lopp

Träning

Ewerlöf coachar löpare på Island.