Carl Bildt lägger sig i kronofogdeärende

Ett kronofogdeärende om en fastighet på Lidingö har blivit en skållhet potatis på högsta nivå i Sveriges relation med Ryssland. Utrikesminister Carl Bildt har nu personligen gett sig in i fallet i ett brev till myndigheten.

Carl Bildt (M).

Carl Bildt (M).

FOTO: Scanpix

Höghuset i småstadslika Baggeby på Lidingö, känt från humorserien Kvarteret Skatan, har varit föremål för kronofogdens intresse snart ett decennium. På ena sidan i tvisten om sjuvåningshuset, halvvägs in på Kostervägen, står en tysk företagare. På andra sidan husets ägare: Ryska staten, som med näbbar och klor försöker hindra att huset säljs på exekutiv auktion.

Historien, som nu nått hela vägen till utrikesministerns bord, sträcker sig bak till 1990 i dåvarande Sovjet där den tyske företagaren Franz Sedelmayer inledde ett samarbete med polisen i St Petersburg. Uppdraget var att bistå polisstyrkan med träning och utrustning.

Ett säkerhetsbolag till ena hälften ägt av Sedelmayer, den andra av den sovjetiska staten upprättades på ön Khamenij centralt belägen i staden.

Men när unionen kollapsade konfiskerades företagets tillgångar. Franz Sedelmayer drev sin sak i den internationella skiljedomstolen och fick 1998 rätt mot Ryssland, som dömdes att betala honom cirka 20 miljoner kronor. Men några pengar kom aldrig. I stället har Sedelmayer försökt få ryska tillgångar utmätta i Tyskland och Sverige.

Svenska kronofogden har gått på Sedelmayers linje och huset på Kostervägen ska säljas på auktion i september. Inom loppet av ett år har Högsta domstolen, Svea hovrätt och Nacka tingsrätt i tre skilda rättsprocesser dömt till Sedelmayers fördel sedan Ryssland överklagat tidigare kronofogdebeslut.

Knäckfrågan har varit om huset skyddas av immunitet, bland annat eftersom ryska handelsdelegationens arkiv ligger där. Dessutom har frågan handlat om huruvida det bor diplomater på adressen eller inte, och om detta då skulle förhindra en försäljning.

Frågan är känslig. Den 28 februari kontaktade en chef vid ryska ambassaden kronofogden och hotade med att mäta ut Sveriges ambassad i Moskva om huset på Lidingö säljs, enligt handlingar som SvD tagit del av.

Nu har kronofogden, fem månader efter hotet, fått ett brev signerat Carl Bildt. I brevet skriver utrikesministern att ”Sveriges relationer med Ryska federationen skulle skadas” om fastigheten säljs.

Han skriver vidare att ryska ambassaden uppger att huset i sin helhet används för diplomatiska ändamål och att fastigheten i sådant fall är ”okränkbar och immun mot verkställighet”. En försäljning ”måste således prövas med beaktande även av åtaganden vad gäller diplomatisk immunitet”.

Franz Sedelmayer, som genom att driva sitt fall vill skapa prejudikat för att hjälpa andra som tvistar med utländska stater, anser att brevet är en skandal.

– Det är en total överträdelse från Carl Bildts sida. Om det hade hänt i Ryssland eller Kina hade ingen blivit förvånad, men för Sverige är det här verkligen en överraskning, särskilt som Bildt vågar sätta det på pränt i ett brev.

Enligt regeringsformen får UD inte bestämma hur kronofogdemyndigheten ska besluta i ett enskilt ärende.

Men är de inte skyldiga att informera i ärenden som gäller främmande stater?

– Det här brevet handlar inte om information. Det är ett krav, en instruktion och en order, säger Sedelmayer.

Varken Carl Bildt eller UD vill kommentera brevet för SvD.

– Ingen kommer att uttala sig i denna fråga, varför behöver inte jag förklara för dig, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Frågan om diplomatisk immunitet togs senast i år upp i Nacka tingsrätt, där Rysslands ombud meddelade att huset sedan 2010 används för officiella ändamål och därmed skyddas av Wienkonventionen. Men enligt tingsrättens beslut påverkar detta inte ”utmätningens försvarlighet”.

Huvudregeln är att en stat inte ska kunna göra en fastighet immun mot utmätning i efterhand, och de tidpunkter som behandlats i domstol gäller Sedelmayers ansökningar om utmätning 2004 och 2009.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, som skrivit flera utlåtanden för Sedelmayers advokatfirma, anser att de nya ryska uppgifterna är svåra att kontrollera.

– Ryska federationen påstår nu att det bor diplomater i varje rum, men de sa samma sak 2004 och det visade sig vara lögn.

Kronofogdemyndigheten kommer inte att backa från försäljningsplanerna på grund av Bildts brev.

– Vi är de första som önskar att Ryska federationen ska betala sina skulder eftersom det finns en skiljedom som är prövad i alla instanser, säger kronodirektören Maria Mindhammar.

Kan inte utrikesministerns brev ses som en påtryckning?

– Nej, vi uppfattar det inte på det sättet utan ser det som att den högsta chefen skriver under just för att visa på hur UD gör den rättsliga bedömningen.


  • Kopiera sidans adress

Franz Sedelmayer är involverad i ett 60-tal processer gentemot Ryssland - i Tyskland, Sverige och Frankrike.


Tyskland: Tre fastigheter har sålts på auktion i Köln efter domstolsbeslut. Ytterligare en auktion är planerad till oktober i år. Tidigare har Sedelmayer bland annat försökt få ryska plan vid en flyguppvisning i Tyskland utmätta av kronofogden.


Frankrike: Sedelmayer dömdes 2006 i sin frånvaro för skattebrott i Ryssland, vilket ska ha skett i samband med konfiskeringen av hans bolag på 1990-talet. Ryssland försöker nu driva in pengarna via en process i Frankrike.


Immunitet inom folkrätten regleras bland annat inom Wienkonventionen och innebär viss frihet från lagstiftning och tvångsmakt. Immuniteten kan vara mer eller mindre omfattande. Diplomatisk personal har exempelvis rättslig immunitet för handlingar i och utanför tjänsten medan konsulär personal enbart skyddas i tjänsten.
Okränkbarhet innebär skydd mot tvångsingripanden både personer och egendom med vissa undantag, exempelvis kommersiell verksamhet.

Immuniteten kan hävas om den missbrukas och den som omfattas av immunitet har trots denna skyldighet att följa de lagar som gäller.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.