”Besvikelse att inte få mer hjälp”

Nya fakta förmörkar dramat Raoul Wallenberg. Hans föräldrar begick självmord 1979 i förtvivlan. Frågor väcks kring bankdirektörerna Wallenbergs passivitet inför sin fängslade släkting.

Hos Raoul Wallenbergs släktingar har gårdagens artiklar i Wall Street Journal och SvD rört upp känslor. Tidningsrubriker har följt Raoul alltsedan hans fördes bort i Budapest 1945 till fångenskap i Sovjet. Men att Raouls föräldrar tog sitt liv 1979 har under 30 år förblivit en väl bevarad familjehemlighet, fram till igår.

- Deras död är deras ensak. Egentligen vill jag inte tala om det, berättar Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs halvsyster, 88 år.

Men hon tar ändå emot i sitt hem i Djursholm, pigg och vital. Ännu en dag viger hon åt sin saknade halvbror Raoul. Han har aldrig dödförklarats i Sverige och skulle idag vara 96 år om han lever.

Orsaken till att Raouls styvfar Fredrik von Dardel, 93 år, och modern Maj von Dardel, 84 år, tog sina liv var ett besked från Moskva. Den socialdemokratiska regeringen hade inte tagit upp Wallenbergärendet med Sovjet under flera år. När så FP-regeringen ledd av Ola Ullsten tillträdde och ställde frågor till Sovjet om Raoul Wallenbergs öde så väcktes hoppet på nytt.

- Pappa hade efter sin pensionering vigt sitt liv till Raoul och att hjälpa mamma. Han hade antecknat varenda möte och samtal hon hade om Wallenberg. Men efter tre veckor kom det vanliga svaret från ryssarna att Raoul dött 1947. Då blev det en alltför stor besvikelse, berättar Nina Lagergren.

Hon arbetar själv oförtrutet med att sprida kunskap om Raouls hjältedåd i Budapest då han räddade 30 0000, eller ännu fler, judar från att mördas på stället eller deporteras till förintelselägren. Hennes bror Guy von Dardel har vigt sitt liv till att söka efter Wallenberg i Sovjet.

Att den svenska regeringen var kallsinnig och bidrog till att Wallenberg rentav kan ha avrättats är numera klarlagt. Men att Wallenbergimperiets inflytelserika bankirer Jacob och Marcus Wallenberg gjort såpass lite för Raoul är gåtfullt. Enligt Joshua Pragers artikel i Wall Street Journal ska arvtagaren Peter Wallenberg ha motiverat detta med att Raouls mamma, Maj von Dardel bett dem att inte ingripa.

- Det har jag väldigt svårt att tro. Det kan ha varit något som hon sade i början, men att det skulle vara för evigt, det var nog aldrig meningen, säger Nina Lagergren och säger stillsamt:

- Jag vet endast att det var en stor besvikelse att inte få mera hjälp med tanke på deras många förbindelser.

Guy von Dardel sökte ekonomiskt stöd för sina efterforskningar i Ryssland hos Peter Wallenberg. Men förgäves, enligt Pragers artikel. Det är en aning uppseendeväckande att Wallenbergfamiljen så sent som 1994 inte ville bidra till att söka klarhet i Raouls öde. Lösningen blev att tulla av Raouls eget orörda kapital. Han bekostade alltså själv familjens efterforskningar av sig själv, något som Nina Lagergren bekräftar.

Själv håller hon ännu hoppet levande. Genom Raoul Wallenberg Academy kan gymnasieungdomar få några dagars ledarskapskurs.

- Det finns intresse i skolorna att föra ut Raouls öde och vara en positiv förebild. Det är något som hela tiden måste ske. Det är både för att hålla Raouls öde levande och kunna påverka om det finns möjligheter att få fram mer om hans öde.

Vad hoppas ni på att få fram?

- Ja, om man inget gör, då har man ju tappat hoppet. Inte sant? Jag skulle vilja uppmana Sverige att nå klarhet om Raouls öde i Sovjet. Det är det minsta man kan begära. Det är viktigare än allt annat.


  • Kopiera sidans adress

Raoul Wallenberg sändes som svensk diplomat 1944 till Budapest. Genom svenska skyddspass och modiga ingripanden räddade han tiotusentals judar från Förintelsen.

Januari 1945

Raoul Wallenberg ställs under sovjetiskt beskydd. Den 17 januari greps han tillsammans med sin ungerske chaufför Wilmos Langfelder.

Augusti 1947

Sovjet meddelar att Wallenbergs öde var okänt.

1957

Sovjet medger att Wallenberg fängslats, men avlidit i hjärtinfarkt den 17 juli 1947. Flera vittnesmål talar dock om att han setts i fångenskap senare.

1989

Sovjet överlämnar till Wallenbergs anhöriga bland annat hans diplomatpass, adressbok och ett fångregisterkort.

23 december 2000

Rysslands riksåklagare slår fast att Wallenberg och Langfelder var oskyldiga offer för Stalintidens terror.

2001

Den svenska regeringen tillsätter en kommisson som ska utreda Sveriges agerande i fallet Raoul Wallenberg.

Januari 2001

Statsminister Göran Persson ber å regeringens vägnar om ursäkt till Wallenbergs familj. Så här säger han i en SvD-artikel:

"...Icke desto mindre står det idag klart att ett mera energiskt och målmedvetet svenskt agerande under 1940-talet hade kunnat leda till en lyckligare utgång för Raoul Wallenberg och hans familj".

Februari 2003

Kommissionen presenterar sitt arbete under titeln "Ett diplomatiskt misslyckande".

Raoul Wallenberg är hedersmedborgare i USA, Kanada och Israel. Han har fått flera skolor uppkallade efter sig och är på ett amerikanskt frimärke.

Han har fått en egen staty i London och i Buenos Aires. Det finns minnesmonument efter Wallenberg

utanför FN-högkvarteret, vid Nybroviken i Stockholm och i Hagaparken i Göteborg.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Norwegian riskerar att åka på att betala mångmiljonbelopp tillbaka till sina svenska kunder. skadestånd

Över tusen resenärer kräver jätteersättning

Optimistisk jurist – men Norwegian skickar andra signaler.

EU-parlamentet sade ja till kommissionen

SvD:s Teresa Küchler direktrapporterade.

Sju ryska ubåtar
som just nu är i bruk

Uppges ha kostat flera miljarder att utveckla.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

3 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Trängselskatten kvar i Göteborg

västsvenska paketet

Anneli Hulthén: ”Avtalet gäller”.

Finansministern
KU-anmäls av M

”tomma lador”

Uttalandet kritiseras hårt.

Andersson: Kritiken är felriktad

Anser att den tidigare regeringens politik ligger bakom.

Politiker misstänks för dödsfall

Vållande till annans död. Båtolycka där andra föraren avled.

”Arbetsgivare ska inte utse ombud”

Brännpunkt

LO kritiserar sin motpart.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.