Bakgrund: Polismorden i Malexander

Med fritagningen av den livstidsdömde Tony Olsson skrivs ett nytt kapitel till ett av landets mest uppmärksammade mordfall – morden på två polismän i östgötska Malexander den 28 maj 1999.

Bild från rånet i Kisa som föregick morden i Malexander.

Bild från rånet i Kisa som föregick morden i Malexander.

Polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts ihjäl med sina egna tjänstevapen när de på en landsväg i Malexander försökte stoppa tre män som rånat Östgötabanken i Kisa på 2,6 miljoner kronor.
De tre rånarna var de tungt kriminellt belastade Tony Olsson och Andreas Axelsson samt den före detta legosoldaten Jackie Arklöv.
Axelsson skadades i samband med skottlossningen och greps på vårdcentralen i Boxholm strax efter morden. Jackie Arklöv greps tre dagar senare av polis i Tyresö söder om Stockholm. I samband med gripandet sköts han i ryggen.

Tony Olsson höll sig gömd och lyckades två dagar efter morden fly till Costa Rica. Han fick god hjälp av sin fästmö som mitt i natten dygnet efter dåden begav sig från Stockholm för att hämta upp honom i Boxholm. Därifrån körde de, via en polisspärr som de klarar sig oupptäckta igenom, till Hamburg i Tyskland varifrån Olsson tar ett flyg till Costa Rica.
En dryg vecka senare bryter sig polisen in i Tony Olssons hyrda villa utanför huvudstaden San José. Där hittas en del av rånarbytet, omkring en miljon kronor.
Tony Olsson gick med på att låta sig utlämnas från Costa Rica och återbördades efter diverse byråkratiskt krångel till Sverige efter några veckor. Fästmön dömdes till ett års fängelse för bland annat skyddande av brottsling.

De tre rånarna åtalades hösten 1999 för grovt rån, mord och mordförsök och dömdes i början av 2000 till livstids fängelse. Domarna överklagades, men stod fast i såväl Göta hovrätt och Högsta domstolen.
Sommaren 2001 erkände Jackie Arklöv att det var han som sköt polismännen. Riksåklagaren beslutade dock att inte återuppta förundersökningen.
Tony Olsson har ett digert brottsregister. Han hamnade i fängelse redan som 18-åring och tillbringade stora delar av 1990-talet i fängelse för stölder, rån och förberedelse till mord. Bland annat lät han en sprängladdning detonera under en bil och hotade en pizzaägare och hans familj till livet.

Tony Olsson värvades som ung till den nynazistiska Riksfronten, och blev senare ledare för organisationen i Örebro. I mitten av 1990-talet bildade han tillsammans med bland andra Jackie Arklöv och Andreas Axelsson den nynazistiska organisationen NRA.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

saftig nota

Missad Gripenaffär kostar 2,9 miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Se de unika bilderna inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Webb-tv

Mataffär fick besök av högst oväntad kund

fångat på film

Gick runt bland mathyllorna.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Hur går sparandet, finansministern?

Andersson utklassad av Damberg i det privata.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?