Mellanskog avbryter skogsavverkningen i avvaktan på besked från Högsta domstolen.

- Ett klokt och modigt beslut av Mellanskog, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologernas distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland, när TT berättar om den inställda avverkningen.

Hon har precis återvänt från Ojnareskogen efter att hela dagen varit med och protesterat mot avverkningen.

- Helt fantastiskt. Det här känns som en delseger, jublar hon.

Många har vädjat till Mellanskog och på lördagen anslöt sig även Gotlands landshövding. Företaget uppger sig ha diskuterat med Nordkalk om att ta en paus men inte fått gehör för detta. Nu har Mellanskog tagit beslutet på egen hand och därmed flyttas avverkningsmaskinerna.

”Vi vill med detta agerande undvika att långvarig splittring och bitterhet skapas i en bygd där vi har många medlemmar”, skrev Mellanskogs vd Sture Karlsson i ett pressmeddelande.

Under lördagen slöt fler aktivister upp för att protestera. På morgonen kedjade medlemmar från Greenpeace fast sig i maskiner för att stoppa arbetet.

Den planerade avverkningen stoppades och polisen arbetade med att såga igenom kedjorna. Efter några timmar hade alla aktivister avlägsnats och tretton personer hämtades in till förhör om olaga intrång, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. Under eftermiddagen förhördes ytterligare två aktivister.

Trots avverkningsstoppet skulle polisen ha kvar bevakningen över natten.

- Sedan får vi se vad som kommer fram på söndagens samverkansmöte, säger Dan Paulsen, pressinformatör på Gotlandspolisen.

Företaget Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt beklagar Mellanskogs agerande.

- Framförallt är det beklagligt att en myndighet tar ställning mot en gällande dom, i det här fallet landshövdingen som utövat påtryckning mot Mellanskog.

Hon kan ännu inte säga hur Nordkalk påverkas eller om andra företag ska kontaktas. Nordkalk ska se över vilka andra anläggningsarbeten som man ”kan ta i tu med” i stället.

- Vi har bråttom med anläggningen i och med att stenen i vår befintliga täkt håller på att ta slut, säger Eva Feldt.