Avslöjanden välkomnas av imam

Röster höjs för svensk imamutbildning efter avslöjanden om lagstridiga råd från svenska moskéer. Regeringen välkomnar tanken, men menar att det inte är statens uppgift att utbilda imamer.

– Det finns många muslimer som är emot tanken på att staten ställer sig bakom en imamutbildning, eftersom det finns en rädsla för att det sekulära Sverige ska påverka vår religion, säger Fisksätras imam Awad Olwan.

– Det finns många muslimer som är emot tanken på att staten ställer sig bakom en imamutbildning, eftersom det finns en rädsla för att det sekulära Sverige ska påverka vår religion, säger Fisksätras imam Awad Olwan.

FOTO: Tomas Oneborg

Imamen Awad Olwan säger att han inte blev förvånad av onsdagens avsnitt av Uppdrag granskning i SVT. Han står i strumplästen i Fisksätras moské, som inte var med i programmet, och han har dubbla känslor. Å ena sidan är han orolig över att avslöjandena kan försämra bilden av muslimer, å andra sidan känner han sig lättad över att problemet äntligen kommit fram i ljuset.

– Jag har länge väntat på den här diskussionen, framför allt för att röna ut vad vi egentligen tycker. De flesta muslimer förespråkar inte månggifte eller hustrumisshandel, säger han.

Uppdrag granskning lät två kvinnliga medarbetare besöka tio av Sveriges största moskéer med en dold kamera. Kvinnorna ställde frågor om synen på månggifte, sexkrav inom äktenskapet och att polisanmäla hustrumisshandel. I nio av moskéerna fick kvinnorna höra att månggifte var okej, i sex av dem att en man kan kräva sexuella tjänster av sin hustru, och i sex av moskéerna att kvinnorna inte skulle vända sig till polisen efter misshandel.

”Jag anser inte att det är farligt”, sade imamen Abdul Rashid Mohammed i Göteborgs moské, efter att en av Uppdrag gransknings medarbetare sagt att hon misshandlats av sin man.

Tillbaka till Fisksätra. Församlingens ordförande, Afzal Naqvi, står bredvid Awad Olwan på heltäckningsmattan och konstaterar att imamerna i inslaget ”saknar rätt kompetens.”

– Vi behöver en imamutbildning i Sverige. Jag tycker att regeringen borde ta tag i frågan, säger han.

Mahmoud Khalfi, imam i Stockholmsmoskén och talesperson för Islamiska förbundet i Sverige, Ifis, säger att problemet bottnar i att tolkningarna av islam skiljer sig åt mellan länderna, samtidigt som de flesta svenska imamer har utbildats utanför Europa. Stockholmsmoskén stödjer i dag sju studenter som läser imamutbildningar på distans från Frankrike och Storbritannien.

– Det är ett första steg, men det behövs något mer utvecklat. Vi har inte resurser att starta i den omfattningen som behövs, säger Mahmoud Khalfi.

Frågan om en svensk imamutbildning har tidigare utretts av Erik Amnå, professor i statsvetenskap vid Örebro universitet, som 2009 gav rådet till dåvarande högskoleminister Lars Leijonborg (FP) att en sådan skulle strida mot åtskillnaden mellan kyrka och stat. Erik Amnå säger till SvD att han står fast vid sin tidigare uppfattning.

– Det måste vara samfunden eller församlingens egen sak.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) välkomnar en svensk imamutbildning, men menar att initiativet måste komma från de muslimska organisationerna.

Erik Ullenhag
– Vi ska inte ha en statlig imamutbildning, men jag skulle välkomna möjligheten att utbilda sig till imam i Sverige. Men det är inte upp till mig eller staten att bestämma vem som ska kunna verka som imam eller präst, säger han.Kan staten skjuta till pengar om muslimska organisationer står bakom utbildningen?

– Det är en diskussion som kommer i ett senare skede. Vi måste vara i en situation med en idé om hur en svensk imamutbildning ska utformas.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

Storbanken matchar inte konkurrenterna

rapport

Miljardnedskrivning tynger Nordea.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Ebolaserum på gång inom några veckor

liberia

Blod från överlevande ska användas.

Febern som tog tio liv dagligen

LISTA

Före ebola – här är 2000-talets dödliga virus.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Argentina ger sig in
i Gripensamarbete

Tecknar nytt bilateralt avtal med Brasilien.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.