Avhoppet kom vid fel tidpunkt

Politik handlar ofta om tajming. Och om Fredrik Reinfeldt skulle förlora en försvarsminister på en fråga om vapenexport, så var det här ett ovanligt dåligt tillfälle.

Sten Tolgfors meddelar att han avgår som försvarsminister.

Sten Tolgfors meddelar att han avgår som försvarsminister.

FOTO: scanpix

Försvarspolitik spelar en undanskymd roll i svenska valrörelser, precis som vapenexporten. Sedan länge har frågor om ”fred/internationellt/försvar” harvat långt ned på listan över vilka frågor väljarna tycker är viktiga.

När valforskarna frågade väljarna inför senaste valet var det bara en procent som angav det som viktiga frågor för partivalet.

Det finns alltså tillfällen när en regering hyfsat lugnt kan leva med en svacka i försvarspolitiken, eller en kritisk diskussion om vapenexporten. Kanske till och med en avhoppad försvarsminister.

Det här är inte ett sånt tillfälle. Det sker just nu stora förflyttningar inom den svenska opinionen, och allt som har hänt är att Socialdemokraterna har bytt ut Håkan Juholt mot den till synes seriöse Stefan Löfven.

Moderaternas strateger söker tröst i att Löfven ännu inte presenterat något nytt politiskt program. När han gör det kommer stödet att minska, säger de och glömmer en sak.

Och det är att det just nu inte är Löfven och Socialdemokraterna som är pressade att presentera ny politik eller ta initiativ. Det är regeringen som plötsligt befinner sig i en situation där man behöver visa handlingskraft.

Men Fredrik Reinfeldt svarade på torsdagen nekande på om han tänker utnyttja Tolgfors avgång för att göra en större regeringsombildning.

De borgerliga partierna har ända sedan valet, i skydd av Socialdemokraternas utdragna ledarkris, kunnat leva på väljarnas stora förtroende för deras regeringsduglighet.

Men det bär inte ensamt längre, i SvD/Sifos marsmätning var Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de fyra allianspartierna tillsammans.

I det läget är det naturligtvis inte en ofrivillig – Tolgfors anger själv att han gick i förtid – ministeravgång som Fredrik Reinfeldt behöver. Och heller inte en diskussion om hur regeringen har hanterat Saudi-affären.

För frågorna försvinner inte med Tolgfors. Har regeringen kontroll över sina myndigheter? Har ministrarna kontroll över sina departement?

Hur mycket visste Sten Tolgfors, och hur mycket informerade han statsministern om?

Socialdemokraterna har de senaste veckorna haft nöjet att bara titta på och se hur det militära samarbetsavtalet deras egen regering slöt med Saudiarabien 2005 – kontroversiellt och kritiserat redan då – har exploderat i ansiktet på alliansregeringen.

Och det är en karamell som Socialdemokraterna ser ut att kunna suga på ett tag. Det pågår flera rättsliga utredningar och riksdagens konstitutionsutskott ska granska ärendet i höst.

Själva sakfrågan kommer med all sannolikhet att vara glömd av väljarna vid valet 2014. Men den kan ändå få betydelse, som förstärkare av en just nu nedåtgående trend för regeringen.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Längst till vänster . Galina (43), fyrbarnsmor och hemmamamma. I mitten Jana (31), lagerarbetare. Till höger separatistsoldaten Valentin med Evelina i famnen parlamentsval

”De har lovat att tala om hur vi ska rösta”

Många i Ukraina lever som flyktingar i eget land.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot IS.”

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater och projektiler ur lådor från USA.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.