Avhoppet kom vid fel tidpunkt

Politik handlar ofta om tajming. Och om Fredrik Reinfeldt skulle förlora en försvarsminister på en fråga om vapenexport, så var det här ett ovanligt dåligt tillfälle.

Sten Tolgfors meddelar att han avgår som försvarsminister.

Sten Tolgfors meddelar att han avgår som försvarsminister.

FOTO: scanpix

Försvarspolitik spelar en undanskymd roll i svenska valrörelser, precis som vapenexporten. Sedan länge har frågor om ”fred/internationellt/försvar” harvat långt ned på listan över vilka frågor väljarna tycker är viktiga.

När valforskarna frågade väljarna inför senaste valet var det bara en procent som angav det som viktiga frågor för partivalet.

Det finns alltså tillfällen när en regering hyfsat lugnt kan leva med en svacka i försvarspolitiken, eller en kritisk diskussion om vapenexporten. Kanske till och med en avhoppad försvarsminister.

Det här är inte ett sånt tillfälle. Det sker just nu stora förflyttningar inom den svenska opinionen, och allt som har hänt är att Socialdemokraterna har bytt ut Håkan Juholt mot den till synes seriöse Stefan Löfven.

Moderaternas strateger söker tröst i att Löfven ännu inte presenterat något nytt politiskt program. När han gör det kommer stödet att minska, säger de och glömmer en sak.

Och det är att det just nu inte är Löfven och Socialdemokraterna som är pressade att presentera ny politik eller ta initiativ. Det är regeringen som plötsligt befinner sig i en situation där man behöver visa handlingskraft.

Men Fredrik Reinfeldt svarade på torsdagen nekande på om han tänker utnyttja Tolgfors avgång för att göra en större regeringsombildning.

De borgerliga partierna har ända sedan valet, i skydd av Socialdemokraternas utdragna ledarkris, kunnat leva på väljarnas stora förtroende för deras regeringsduglighet.

Men det bär inte ensamt längre, i SvD/Sifos marsmätning var Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de fyra allianspartierna tillsammans.

I det läget är det naturligtvis inte en ofrivillig – Tolgfors anger själv att han gick i förtid – ministeravgång som Fredrik Reinfeldt behöver. Och heller inte en diskussion om hur regeringen har hanterat Saudi-affären.

För frågorna försvinner inte med Tolgfors. Har regeringen kontroll över sina myndigheter? Har ministrarna kontroll över sina departement?

Hur mycket visste Sten Tolgfors, och hur mycket informerade han statsministern om?

Socialdemokraterna har de senaste veckorna haft nöjet att bara titta på och se hur det militära samarbetsavtalet deras egen regering slöt med Saudiarabien 2005 – kontroversiellt och kritiserat redan då – har exploderat i ansiktet på alliansregeringen.

Och det är en karamell som Socialdemokraterna ser ut att kunna suga på ett tag. Det pågår flera rättsliga utredningar och riksdagens konstitutionsutskott ska granska ärendet i höst.

Själva sakfrågan kommer med all sannolikhet att vara glömd av väljarna vid valet 2014. Men den kan ändå få betydelse, som förstärkare av en just nu nedåtgående trend för regeringen.


  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

SvD offert

Gör som 89476 stockholmare. Få offerter från företag nära dig - HELT GRATIS!

Populärt i Stockholm just nu:

Badrumsrenovering

Renovera eller bygga nytt badrum

Målare

Erfarna målare för ett snyggare hem

Flytthjälp

Snabba och pålitliga flyttfirmor

Flyttstädning

Hitta billig och effektiv städhjälp

Hemstädning

Rent hem snabbt och tryggt

+ Se alla kategorier

Länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för polisområde i mellersta Skåne Thomas Nilsson, under en presskonferen om polisens register med romska namn. Protester på Mynttorget i Stockholm. SKÅNEPOLISENS REGISTER

Registrerade romer väntas få skadestånd

Chef på SIN: Vi har konstaterat allvarliga fel.

Wallenbergarna
ratar budet på Scania

svd avslöjar

Rejält bakslag för Volkswagen.

Inget brott att släppa Mesut Sahindal

DÖDSSKOTT

Åklagare slipper förundersökning.

Webb hanterar såpa och bovar med finess

Veckans filmer

The amazing Spider-Man 2.

”Strandskyddet
är alltför stelbent”

Brännpunkt

Kräver staten gör översyn.

Reallönen i Sverige stiger mest i EU

Lön

Men våra grannar i Norge är snäppet värre.

Så mycket har pensionärer ”tappat”

INKOMSTGAP

Vuxit sedan jobbskatteavdraget.

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Vem drabbas

Lågstadieläraren – pensionären – tobakshandlaren.

Rejäl men sjunkande vinst för Millennium

Litteratur

Stieg Larsson-bolag tappar.

Turkiet skärper sina passregler för inresa

Nya direktiv gäller för svenskarnas charterfavorit.