Att se ut som en kvinna är ett heltidsjobb

Å ena sidan: drömmen om sommaren. Lata, loja dagar när man kommer på att man borde borsta tänderna först vid lunch. Då man hasar runt med rufsigt hår i avklippta jeans och behå med en pocketbok i ena handen och ett glas iskall jordgubbsaft i den andra. Utan några bekymmer i världen.

Å andra sidan: det efterhängsna begreppet Beach 2012 (eller vilket år det nu råkar vara). Uppfordrande tips i magasin och kvällstidningar om hur man mirakulöst går ner tre kilo på en nanosekund, får den där platta magen, släta benen, perfekta sommarfrisyren och gyllenbruna brännan redan innan man har stuckit ut näsan i vårsolen. Som säger att man inte duger. Att det finns en del att åtgärda innan man får lov att visa sig i bikini. Får en att inse att man för att hinna nog måste ta semester före semestern. Och till slut resignera inför faktum att stranden nog får vänta tills nästa år, eller nästnästa, eller nästnästnästa... men då jäklar!

Att som kvinna se ut som en kvinna är ett heltidsjobb. Frågan är, vill vi verkligen ha det så? Hur kul är egentligen det eviga nopprandet, ansandet, sminkandet och späkandet? Är det värt sitt pris?

Enligt nyinspelningen av sagan om Snövit, Snow White and the huntsman, som ligger etta på biotoppen och som tonårstjejerna just nu vallfärdar till är svaret på den sistnämnda frågan ett rätt blodigt nej.

Den elaka styvmodern, spelad av Charlize Theron, är skönhetsslaven driven in i absurdum. För henne är utseendet ett livsprojekt som upptar varje vaken stund och gör henne evigt ung och skön på ytan men död inuti. Skönhetsfixeringen suger ut all livslust i riket och lämnar landet öde och glädjelöst. Protesterna blir inåtvända som hos den grupp ärrade kvinnor som skär sina döttrar vid tidig ålder för att de inte ska falla offer för den skönhetstörstande drottningen. Det är mörkt och tröstlöst, lite som jag inbillar mig att det kan kännas för de flickor som faktiskt skär sig här och nu i vår verklighet.

Den enda som kan hota drottningen är så klart Snövit. I Kirsten Stewarts tappning är hon långt ifrån det viljelösa våp Bröderna Grimm och Disney har vant oss vid. Hon är inte underskön. Vår tids Snövit äger något större. Inre skönhet. Hon är modig och rättfram. Iklädd rustning och med skit under naglarna - jodå, det zoomas in flera gånger - tar hon upp kampen mot den välmanikyrerade drottningen.

Om jag får önska tre saker, och det brukar man ju få i sagor, är det följande:

Att de unga tjejerna som ser filmen tar till sig sensmoralen i nya Snövit. Att de låter nagellacken vila i badrumsskåpen över sommaren och slänger bantningsdieterna i grillen.

Att vi vuxna kvinnor som ska vara deras förebilder sluter fred med våra rynkor och bilringar och inser att livet blir roligare om vi tillåter oss att duga precis som de unika människorna vi är.

Att vi ses på stranden.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Stig Bergling med nummerskylt 68 053 och som Eugén Sydholt 2001. Blev 77 år

”Förrådde vänner och arbetskamrater”

Dåvarande Säpo-chefen om avlidne spionen Stig Bergling.

Informerade Sovjet om Säpo

Svenska spioner

Bergling en av de spioner som dömts.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

Höss var hans farfar: En ohygglig upptäckt

Intervju

”Muslimer dagens syndabockar.”

Ledare fick avgå efter Hitlerbild

Pagida

Kritiserad bild på Facebook väckte protester.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”Euforin har övergått i trötthet”

Ny bok

Skildring av livet utanför skyttegravarna.

”Att hata är ett
problem i sig”

REPLIK

Alen Musaefendic svarar om islamofobi.

”Att hata islam är inte en fobi”

BRÄNNPUNKT

Rexvid om Bah Kuhnkes satsning.

Åtta svenska sjukhus i stabsläge – bara i år

kartläggning

”Situationen mycket allvarlig”.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.