Åtalad svensk i USA förnekar terrorism

Advokaten till en av de två svenska medborgare som står åtalade för terrorbrott i USA säger att hans klient nekar till anklagelserna. Båda männen har begärt hjälp av UD. Männen misstänks för att ha tränats till självmordsbombare och riskerar livstids fängelse.

De båda svenska medborgarna, 27 och 29 år gamla, från en mellansvensk stad greps i början av augusti i östafrikanska Djibouti då de var på väg mot Jemen. Samtidigt greps en tredje man, en 23-åring som i somras fråntogs sitt brittiska medborgarskap på grund av sina kontakter med terrorgruppen al-Shabaab.

Den 14 november överlämnades männen till myndigheter i USA och i fredags ställdes de inför en federal domstol i Brooklyn, New York.

”De var hängivna anhängare av al-Shabaab, en våldsam ter- roristorganisation, som använde kraftfulla vapen och deltog i stridsoperationer och al-Shabaabs program för självmordsbombare”, förklarar åklagaren Loretta Lynch i ett uttalande. Terrorgruppen anses ha nära band till al-Qaida.

Männen åtalas för bland annat stöd till terroristorganisation och olaglig användning av automatvapen. De ska från 2008 och fram till i augusti ha utbildats i att använda vapen och sprängämnen. Om de fälls på alla åtalspunkter kan de enligt FBI få minst 30 års fängelse och upp till livstid.

Den ene mannens advokat, Ephraim Savitt, säger till nyhetsbyrån Bloombergs att alla tre har sina rötter i Somalia och att hans egen klient är uppvuxen i Sverige där han senast arbetat som busschaufför. Enligt Savitt ska hans klient bestrida anklagelserna.

Utrikesdepartementet, UD, bekräftar att det rör sig om två svenska medborgare, av vilka den ene utvandrat men behållit sitt medborgarskap.

– Vi har varit på plats i fredags via generalkonsulatet i New York som även besökt männen. De har framfört önskemål om konsulär hjälp för att bland annat ta kontakt med släktingar i Sverige, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

– I själva rättsärendet företräds de av en advokat i USA.

Misstankarna mot männen gäller inte i något fall brott som riktas mot medborgare i USA och Savitt, hävdar därför att det saknas legal grund att rättegången genomförs i USA.

– Utlämningen är en fråga mellan Djibouti och USA och inte något där vi haft anledning att agera, säger Charlotta Ozaki Macias på svenska UD.

De båda männen uppges av FBI ha haft flera täcknamn. Ett av dessa, Abu Zaid, användes på en delvis svenskspråkig propa- gandavideo för al-Shabaab som spreds i november 2010, uppenbarligen i syfte att värva nya rekryter. En person som kallar sig Abu Zaid framträder då maskerad på Mogadishus fotbollssta- dion där han bland annat framför dödshot mot Lars Vilks.

Vid förhandlingar i fredags, som hölls bakom stängda dörrar, bistods de båda männen bland annat av en svensk tolk.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatta med försvarsforskaren Peter Mattsson. ubåtsjakten

Just nu: Chatta med försvarsforskaren

LIVE

Ställ frågor till Peter Mattsson från Försvarshögskolan.

Sonen sköts till döds under demonstration

SvD i Turkiet

Oron för inbördeskrig ökar.

Kobane – före och efter kriget

satellitbilder

Se hur striderna har förstört Kobane.

”Handlar inte enbart om kulor och krut”

Bolag i försvarsindustrin står inför ett skifte.

Sju flygpassagerare i månaden bär smittan

Ebola

Mest effektivt för att hindra spridning.

Så tas misstänkta ebolafall emot

steg för steg

Flygkaptenen tar den första kontakten.

Opera anklagas för antisemitism

Kultursvepet

Protester i New York.

USA ställer krav
på svenska sparare

avtal

Amerikansk jakt på skattesmitare.

Möjlig EU-partner till SD försvarar Hitler

Polack: Stryk får många fruar ner på jorden.

Havererad SD-grupp återuppstår

EU

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

Putin ville dela Ukraina med Polen

sökte uppgörelse

Ville åt Ukraina redan 2008.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.