Åtalad svensk i USA förnekar terrorism

Advokaten till en av de två svenska medborgare som står åtalade för terrorbrott i USA säger att hans klient nekar till anklagelserna. Båda männen har begärt hjälp av UD. Männen misstänks för att ha tränats till självmordsbombare och riskerar livstids fängelse.

De båda svenska medborgarna, 27 och 29 år gamla, från en mellansvensk stad greps i början av augusti i östafrikanska Djibouti då de var på väg mot Jemen. Samtidigt greps en tredje man, en 23-åring som i somras fråntogs sitt brittiska medborgarskap på grund av sina kontakter med terrorgruppen al-Shabaab.

Den 14 november överlämnades männen till myndigheter i USA och i fredags ställdes de inför en federal domstol i Brooklyn, New York.

”De var hängivna anhängare av al-Shabaab, en våldsam ter- roristorganisation, som använde kraftfulla vapen och deltog i stridsoperationer och al-Shabaabs program för självmordsbombare”, förklarar åklagaren Loretta Lynch i ett uttalande. Terrorgruppen anses ha nära band till al-Qaida.

Männen åtalas för bland annat stöd till terroristorganisation och olaglig användning av automatvapen. De ska från 2008 och fram till i augusti ha utbildats i att använda vapen och sprängämnen. Om de fälls på alla åtalspunkter kan de enligt FBI få minst 30 års fängelse och upp till livstid.

Den ene mannens advokat, Ephraim Savitt, säger till nyhetsbyrån Bloombergs att alla tre har sina rötter i Somalia och att hans egen klient är uppvuxen i Sverige där han senast arbetat som busschaufför. Enligt Savitt ska hans klient bestrida anklagelserna.

Utrikesdepartementet, UD, bekräftar att det rör sig om två svenska medborgare, av vilka den ene utvandrat men behållit sitt medborgarskap.

– Vi har varit på plats i fredags via generalkonsulatet i New York som även besökt männen. De har framfört önskemål om konsulär hjälp för att bland annat ta kontakt med släktingar i Sverige, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias.

– I själva rättsärendet företräds de av en advokat i USA.

Misstankarna mot männen gäller inte i något fall brott som riktas mot medborgare i USA och Savitt, hävdar därför att det saknas legal grund att rättegången genomförs i USA.

– Utlämningen är en fråga mellan Djibouti och USA och inte något där vi haft anledning att agera, säger Charlotta Ozaki Macias på svenska UD.

De båda männen uppges av FBI ha haft flera täcknamn. Ett av dessa, Abu Zaid, användes på en delvis svenskspråkig propa- gandavideo för al-Shabaab som spreds i november 2010, uppenbarligen i syfte att värva nya rekryter. En person som kallar sig Abu Zaid framträder då maskerad på Mogadishus fotbollssta- dion där han bland annat framför dödshot mot Lars Vilks.

Vid förhandlingar i fredags, som hölls bakom stängda dörrar, bistods de båda männen bland annat av en svensk tolk.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

Sverige – en förebild
i skotsk frihetskamp

SvD i Skottland

Röstar om självständighet.

Förlorar 96 procent av oljan

Det här händer Storbrittannien om Skottland röstar ja.

M-kommunalråd röstade på MP

I skånska Hörby backade Moderaterna från 35,9 till 15,7 procent av rösterna i kommunvalet.

Storseger för Putins parti på Krim

Valet anklagas för att inte ”ha gått rätt till”.

”Vi måste bekämpa
den dolda rasismen”

Brännpunkt

Segregationen största problemet.

Skydd mot skyfallen är ännu långt borta

Nordens städer rustar – men dröjer decennier.

Världsledare ger stöd till Irak

Toppmöte

30 länder redo att stötta kampen mot IS militärt.

SVT-profilen Roger Blomquist har dött

EM i simhopp blev sista stora uppdraget.

Stort jordskalv skakade Sverige

”Kraftigast på 110 år”

Jordbävningen kändes från Sveg till Enskede.

Så slutar sagan bakom Mojang

perspektiv

”Men vägen dit var inte helt rak.”

Klarar vi av att lämna skyttegravarna?

Kulturchefen

Sverige ett splittrat land.

Fossil får namn
efter Mick Jagger

Rockens dinosaurie

”Som en långbent gris”.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

”Jag är helt slut –
jag gav allt idag”

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.