Assange vill ha skadestånd

I augusti exploderade våldtäktsanklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Åklagarmyndighetens hantering av ärendet har kritiserats från många håll – och överåklagaren dröjer med sitt beslut om ett eventuellt åtal.
– Jag tänker stämma, flera olika advokater råder mig att stämma, säger Julian Assange till Svenska Dagbladet.

FOTO: AP Photo/Lennart Preiss

Wikileaksgrundaren Julian Assange planerar att stämma den svenska staten på grund av de juridiska missgrepp han anser sig ha blivit utsatt för.

– Jag är mycket besviken på svenska myndigheter, säger han.

–Jag tänker stämma på grund av felbehandlingen som jag utsatts för.

I augusti anklagades Julian Assange på sannolika skäl för ett fall av våldtäkt och ett fall av ofredande i Sverige. Nyheten kablades ut över hela världen och Assange anhölls i sin frånvaro av av jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand.

Dagen efter revs anhållningsbeslutet upp av chefsåklagare Eva Finné och våldtäktsanklagelserna avskrivs.

Men den 1 september blir Julian Assange åter våldtäktsmisstänkt. Överåklagare Marianne Ny vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutar att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas och att fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Sedan dess har åklagarmyndigheten dröjt med sitt beslut om ett eventuellt åtal.

Julian Assange befinner sig just nu på okänd ort i England.

– Om man söker på "våldtäkt" på internet så står mitt namn bredvid på en av 18 träffar. Det här är den värsta formen av nedsmutsningskampanj som jag har drabbats av. Anklagelserna är ärekränkande och falska.

Han säger att hela ärendet har skötts dåligt av de svenska myndigheterna från början.

– Jag har inte delgivits ett enda dokument om varken anklagelser eller annat. Jag vet ingenting mer än allmänheten om vad som händer i ärendet.

Assange säger att han stannade i Sverige i tre, fyra dagar efter polisanmälan för att vänta på "att de skulle få ihop saker och ting", men när han då inte kontaktats av polis eller åklagare lämnade han landet.

Han säger att det är bland det värsta han varit med om – men att det är "okej" nu.

– Faktiskt, för varje gång jag ser skriverier om anklagelserna ser jag framför mig hur skadeståndet från den svenska regeringen växer.

Assange uppger att han inte vet när en stämning kommer att komma – att det är upp till hans advokater.
Men det kommer förmodligen att dröja tills efter förundersökningsledaren överåklagare Marianne Ny lämnat sitt besked om ett eventuellt åtal.

Marianne Ny går inte att nå, men på Åklagarmyndighetens hemsida ges en föga klargörande beskrivning av ärendet:

"Utredningsarbetet har gått vidare men fortfarande återstår några åtgärder att vidta före beslut. Det är inte möjligt att bedöma när beslut kan komma. Ett beslut kan ligga inom en nära framtid men det kan också dröja.

Med hänsyn till utredningen är det inte möjligt att gå in på varför prognos om tidpunkt för beslut inte kan lämnas. Det är för närvarande inte heller möjligt att lämna några närmare uppgifter om innehållet i utredningen."

Planerna på att upprätta en bas för sig själv och Wikileaks i Sverige har Julian Assange nu kastat överbord.

Han har fått avslag på sin ansökan om ett svenskt arbetstillstånd, vilket krävs för att han ska få ansöka om ett svenskt utgivningsbevis för sajten. Något som skulle göra att Wikileaks skulle kunna omfattas av det svenska käll- och efterforskningsskyddet.

–Jag fick ingen motivering till varför jag inte fick arbetstillstånd.

Han säger att han lagt ner betydande resurser på att bygga en bas i Sverige, och att hans advokater sett till att alla teknikaliteter var i ordning för ett godkänt arbetstillstånd.

Misstankarna finns där om att amerikanska myndigheter kontaktat svenska för att se till att den kontroversielle australiern inte får en fristad i Sverige.

– Det gjordes ju exempelvis uttalanden i senaten om att Island inte skulle ge mig en fristad. Jag tror att underrättelsetjänster får samma uppmaningar "privat", säger Assange.

Nu ligger Kuba bra till för Wikileaks-frontmannen.

– Det handlar om att undkomma västs underrättelse- och militärallians. Om det blir Kuba kommer det att aktualisera frågan om vad det egentligen innebär att en journalist från väst tvingas till en position där han söker asyl på Kuba. I vanliga fall är det tvärt om.

  • Kopiera sidans adress

FAKTA: VÅLDTÄKTSANKLAGELSERNA – DAG FÖR DAG

20/8 Julian Assange misstänks för ett fall av våldtäkt och ett fall av ofredande och anhålls i sin frånvaro av jouråklagaren Maria Hljebo Kjellstrand.

Enligt tidningen Expressen var det två kvinnor som kom till polisen under fredagen för att berätta om vad som hänt när de träffade Assange.

21/8 Chefsåklagare Eva Finné häver anhållningsbeslutet, misstankarna om våldtäkt avskrivs. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till eventuell brottsrubricering i det som tidigare bedömdes som våldtäkt. Hon har heller inte tagit ställning till det som är anmält som ofredande.

22/8 Jouråklagaren JO-anmäls.

24/8 Det står klart att advokat Leif Silbersky ska företräda Wikileaksgrundaren. De två kvinnor som polisanmält Wikileakgrundaren Julian Assange har begärt och får advokat Claes Borgström som målsägarbiträde.

25/8 Åklagare inleder förundersökning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om ett fall av ofredande.

Därmed står det klart att både misstankarna om våldtäkt och eventuellt sexuellt ofredande är helt avskrivna.

27/8 Målsägarbiträdet, advokat Claes Borgström, begär överprövning av åklagarbeslutet att Assange inte kan misstänkas för våldtäkt. Överprövningen handläggs av Utvecklingscentrum Göteborg.

1/9 Julian Assange åter våldtäktsmisstänkt. Överåklagare Marianne Ny vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutar att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas och att fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

7/9 Julian Assange meddelar att han inte längre vill ha Leif Silbersky som offentlig försvarare eftesrom han inte har förtroende för Silbersky då denna inte varit tillräckligt engagerad. Istället önskar Assange Björn Hurtig.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. 30–45 meter

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

Statens haverikommission ser brister i pilotutbildningen.

”Studieavgifter ger chans till klassresor”

Moderata Studenter svarar på kritiken.

”M-studenter har fel i sak”

REPLIKER

Läs debatten om studieavgifter!

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.