Ask vill införa kronvittnessystem

Kriminella som vittnar mot sina medbrottslingar ska kunna få sänkt straff. Det anser justitieminister Beatrice Ask (M), som för första gången öppnar för ett system med kronvittnen i Sverige som ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten.

 • Hells Angels är inte ett kriminellt mc-gäng, hävdar de själva.

  Hells Angels är inte ett kriminellt mc-gäng, hävdar de själva.

  Foto: AP

 • Hells Angelsmedlemmar hälsar på de åtalade utanför rätten i Glostrup i samband med en uppmärksammad rättegång i Danmark för två år sedan.

  Hells Angelsmedlemmar hälsar på de åtalade utanför rätten i Glostrup i samband med en uppmärksammad rättegång i Danmark för två år sedan.

  Foto: NILS MEILVANG/SCANPIX DANMARK

Under ett massivt säkerhetspådrag inleddes våren 2011 en rekordstor rättegång i Köpenhamn. Totalt 16 gängmedlemmar, alla med kopplingar till Hells Angels och stödklubben AK81, stod inför rätta, misstänkta för bland annat mordförsök.

De dömdes till sammanlagt 135 års fängelse. En 25-årig man, tidigare medlem i AK81, var så kallat kronvittne. Han valde att ange sina kamrater, och fick i gengäld straffrabatt i tingsrätten.

Den danska modellen är en inspirationskälla för justitieminister Beatrice Ask, som leder den arbetsgrupp i Moderaterna som under rubriken ”Bekämpa alla brott” har till uppdrag att vässa partiets politik inför valet 2014.

Justitieminister Beatrice Ask (M) lovar besked om polisnotorna, inom kort.


Ett av förslagen, som SvD tagit del av, är att ett system med kronvittnen i Sverige ska utredas. Tanken är att gärningsmän som bidrar till att utreda brott de själva är inblandade i ska få ett mildare straff.

– Jag tycker att det är dags att pröva det här. Många säger att det nästan är enda sättet att komma framåt i utredning och lagföring. Det blir ju nästan sektbetonat i vissa sådana här kriminella kretsar, och det är viktigt att ha incitament för att få fler att berätta, säger Beatrice Ask.

Att bekämpa grov organiserad brottslighet är en prioriterad fråga för regeringen, förklarar hon. Till exempel har aktionsgrupper inrättats vid åtta polismyndigheter och Rikskriminalpolisen.

Men efter flera större utredningar och rättegångar drar justitieministern nu slutsatsen att det krävs ytterligare åtgärder. ”Allvarlig brottslighet som till sin karaktär är organiserad är ofta svårutredd eftersom många som kommit i kontakt med sådan brottslighet inte vågar eller vill berätta om den”, skriver den moderata arbetsgruppen i sitt förslag.

– Man kan ofta utreda och lagföra vissa delar av den här kriminaliteten, men ingen vågar berätta hur det egentligen fungerar. Om man effektivt vill komma åt den organiserade brottsligheten, när man närmar sig syndikat, måste man också avslöja de verkligt ansvariga. Kronvittnen kan vara ett sätt, säger Beatrice Ask.

Förutsättningen att införa det kontroversiella systemet i Sverige, poängterar hon, är att en reduktion av straffet inte ”uppfattas som stötande eller anses förringa något väsentligt motstående intresse”. Och frågan är inte enkel, konstaterar Beatrice Ask.

– I grunden är jag väldigt bestämd över att påföljden ska vara proportionerlig i förhållande till det brott man har begått. Men det här är en typ av brottslighet där komplikationerna är sådana att man kan behöva sänka ribban för att faktiskt berätta.

Kritikerna till kronvitten befarar bland annat att antalet falska vittnesmål i domstolarna kommer att öka. Men det argumentet avfärdar Beatrice Ask.

– Det är inte så att man helt plötsligt kommer att börja prata vitt och brett, utan det är snarare så att det i dag är knäpptyst i dessa kretsar. Det här kan vara ett sätt att faktiskt öppna upp.


Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?

V 39 | Vad heter den omstridda boken?

V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?

 • Kopiera sidans adress

Vad tycker övriga partier?

* Folkpartiet vill ha kronvittnen i Sverige. En ”betydande straffnedsättning” för den gärningsman som lämnar uppgifter om andras brottslighet ”skulle underlätta utredningsarbetet”.
* Centerpartiet vill utreda möjligheten att införa ett kronvittnessystem.
* En arbetsgrupp i Socialdemokraterna föreslog i somras att en ”straffreduktion för den som avslöjar egna eller andras brott” ska utredas.
* Sverigedemokraterna anser att fördelarna med kronvittnen ”kraftigt överväger nackdelarna”, och vill införa modellen i det svenska rättssystemet.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

2 extra miljarder

”EU bör inte släppa in
Lukasjenko i värmen”

BRÄNNPUNKT

”Svek mot demokratirörelsen.”

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

CNN: IS till attack mot 15 mål – samtidigt

Trots USA:s fortsatta flygattacker i regionen.

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.