”Är man inlåst kommer man ut som en förstörd människa. Nu kan man jobba, betala av skulder”. Så beskriver en person hur det är att ha fotboja, i stället för att sitta i fängelse. ”Det är ju inte roligt, men bättre än alternativet”, säger en annan dömd om sin vardag, i en utvärdering från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Under förra året avtjänade 2 785 klienter sitt straff hemma i bostaden, med en elektronisk fotboja runt ankeln. Påföljden infördes 1994, som ett alternativ till att tillbringa tiden bakom murar.

Nu öppnar justitieminister Beatrice Ask (M) för att utvidga systemet, så att även unga kriminella ska kunna övervakas dygnet runt med hjälp av en sändare.

– Vi har goda erfarenheter av bojan när det gäller vuxna, så jag tycker att vi ska pröva om det här kan vara ett alternativ också för unga, säger hon.

Böter och ungdomstjänst (oavlönat arbete i socialtjänstens regi, som städning och trädgårdsarbete) är de vanligaste påföljderna när unga mellan 15 och 20 år döms för brott. Skyddstillsyn, fängelse och sluten ungdomsvård är andra möjliga straff.

På torsdag fattar regeringen beslut om att inleda en stor översyn av hela det svenska straffsystemet. Ett av utredarens uppdrag blir att överväga möjligheten att införa fotboja som en ny påföljd för unga lagöverträdare.

En förebild är Storbritannien, och Beatrice Ask ser uppenbara fördelar med så kallad intensivövervakning med elektronisk kontroll.

– Fotboja är en väldigt kontrollerande åtgärd, som kräver mycket både av samhället och individen. Men det är också en möjlighet för de här ungdomarna att kunna fortsätta plugga eller att inte behöva sluta på det där jobbet som man äntligen har fått.

Samtidigt som de unga kriminella, på dagtid, kan gå i skolan eller arbeta ska de kunna förbjudas att vistas utanför hemmet på kvällar, nätter och helger, förklarar justitieministern.

– Annars blir det ju bara ett fortsatt dåligt umgänge med andra som har begått brott. Klarar man inte av fotbojan är det en sluten institution som blir alternativet när det handlar om väldigt grova brott.

Men Thomas Bodström (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, säger nej till regeringens planer på elektronisk fotboja för unga lagöverträdare.

– Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är skadligt. Jag tycker att det här låter som ett lite desperat sätt att få uppmärksamhet.

Han varnar också för att ha Storbritannien som en kriminalpolitisk förebild.

– De har strängare straff, men mycket värre brottslighet. Det är bara att titta på alla tonårsmord som har skett i London den senaste tiden, trots att man dömer tioåringar till fängelse, säger Thomas Bodström.

Regeringen öppnar också för att slopa, eller begränsa, användningen av bötesstraff för personer under 18 år. Påföljden passar inte tonåringar, som ofta saknar egen inkomst, anser Beatrice Ask.

– Det är pappa som plockar upp plånboken, och på så sätt slipper ju ungdomarna ifrån straffet.

Hon vill också pröva om dagens maxstraff på fyra år för den som döms till sluten ungdomsvård ska utökas. Det kan, enligt justitieministern, finnas behov av längre frihetsberövanden för att möta de allvarligaste brotten.