Årets svensk heter Anita Dorazio

Årets svensk heter Anita Dorazio. Hon får priset för sitt mångåriga arbete för och med flyktingar. Bland annat i form av vårdanrättningar för papperslösa.

Det är nyhetsmagasinet Fokus som för tredje året i rad utser Årets svensk. Förra året utnämndes Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht, och 2008 heter pristagaren alltså Anita Dorazio.

72-åriga Dorazio har arbetet oförtrutet för flyktingars rättigheter i flera decennier. Hon har bland annat varit en av de drivande bakom FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, och var en av eldsjälarna som för 13 år sedan startade den första vårdmottagningen för papperslösa flyktingar i Sverige.

Klinikerna har vuxit fram "varhelst de behövts" genom åren. Förutom i Stockholm kan papperslösa numera få vård i till exempel Borås, Göteborg, Malmö och Linköping.

Under 2008 har de papperslösas rätt till vård fått mycket uppmärksammat. Kanske mer än någonsin. Tidigare i år undertecknade 27 organisationer – däribland Röda korset, Amnesty och Svenskan kyrkan – "Rätt till vård-initiativet". Senare anordnade en grupp unga läkarstudenter konserter runt om i landet. Med massivt gensvar som följd.

Anita Dorazio hoppas att dagens pris ska öppna ännu fler ögon.

– Jag hoppas att det här får fler frivilliga att ställa upp. Vi behöver medicin, läkare och husrum, säger hon.

Anita Dorazio har kritiserat den svenska asylpolitiken hårt, och med perspektiv på 20-30 år anser hon att det bara blir värre.

– Det är en skam att 20-30 000 gömda flyktingar lever under sämre förhållanden än våra husdjur. Vi tar bättre hand om våra hundar och katter. Jag skulle inte stå här om det inte var en skandal.

– Jag brukar säga att ribban för asyl i Sverige har satts så högt att inte ens Kajsa Bergqvist kan komma över den, säger Anita Dorazio, med en menande nick mot nämnda Kajsa, som i egenskap av jurymedlem står bredvid henne på podiet.

Förutom Bergqvist består årets jury av Erik Blix, journalist och satiriker, Sven-Olof Bodenfors, grundare av reklambyrån Forsman & Bodenfors, Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Jens Lapidus, författare och jurist, Annika Åhnberg, ordförande i Rädda barnen samt Martin Ahlquist, redaktionschef och ansvarig utgivare för Fokus.

Deras motivering: »Anita Dorazio får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige.«

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. 30–45 meter

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

Statens haverikommission ser brister i pilotutbildningen.

”Studieavgifter ger chans till klassresor”

Moderata Studenter svarar på kritiken.

”M-studenter har fel i sak”

REPLIKER

Läs debatten om studieavgifter!

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.