Årets svensk heter Anita Dorazio

Årets svensk heter Anita Dorazio. Hon får priset för sitt mångåriga arbete för och med flyktingar. Bland annat i form av vårdanrättningar för papperslösa.

Det är nyhetsmagasinet Fokus som för tredje året i rad utser Årets svensk. Förra året utnämndes Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht, och 2008 heter pristagaren alltså Anita Dorazio.

72-åriga Dorazio har arbetet oförtrutet för flyktingars rättigheter i flera decennier. Hon har bland annat varit en av de drivande bakom FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd, och var en av eldsjälarna som för 13 år sedan startade den första vårdmottagningen för papperslösa flyktingar i Sverige.

Klinikerna har vuxit fram "varhelst de behövts" genom åren. Förutom i Stockholm kan papperslösa numera få vård i till exempel Borås, Göteborg, Malmö och Linköping.

Under 2008 har de papperslösas rätt till vård fått mycket uppmärksammat. Kanske mer än någonsin. Tidigare i år undertecknade 27 organisationer – däribland Röda korset, Amnesty och Svenskan kyrkan – "Rätt till vård-initiativet". Senare anordnade en grupp unga läkarstudenter konserter runt om i landet. Med massivt gensvar som följd.

Anita Dorazio hoppas att dagens pris ska öppna ännu fler ögon.

– Jag hoppas att det här får fler frivilliga att ställa upp. Vi behöver medicin, läkare och husrum, säger hon.

Anita Dorazio har kritiserat den svenska asylpolitiken hårt, och med perspektiv på 20-30 år anser hon att det bara blir värre.

– Det är en skam att 20-30 000 gömda flyktingar lever under sämre förhållanden än våra husdjur. Vi tar bättre hand om våra hundar och katter. Jag skulle inte stå här om det inte var en skandal.

– Jag brukar säga att ribban för asyl i Sverige har satts så högt att inte ens Kajsa Bergqvist kan komma över den, säger Anita Dorazio, med en menande nick mot nämnda Kajsa, som i egenskap av jurymedlem står bredvid henne på podiet.

Förutom Bergqvist består årets jury av Erik Blix, journalist och satiriker, Sven-Olof Bodenfors, grundare av reklambyrån Forsman & Bodenfors, Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Jens Lapidus, författare och jurist, Annika Åhnberg, ordförande i Rädda barnen samt Martin Ahlquist, redaktionschef och ansvarig utgivare för Fokus.

Deras motivering: »Anita Dorazio får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige.«

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

De här 13 fonderna
är helt gratis just nu

"Lockbete"

Så används taktiken av bankerna.

”Hur länge håller den här bankfesten i sig?”

Cervenka

Skyhög vinst – kapade kostnader.

Börslyft efter stark rapport

Överträffar förväntningarna – men 800 ska bort.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.