Amerikansk ägare vill inte skänka stulen KB-atlas

Chanserna för Kungliga biblioteket att få tillbaka den stulna atlas som hittats i New York är små. Den amerikanska ägaren vill inte skänka boken till Sverige och utbildningsdepartementet tänker inte skjuta till medel.

En bild över Kuba och Jamaica ur atlasen.

En bild över Kuba och Jamaica ur atlasen.

Jag är inte villig att ta en förlust på de 275 000 dollar som boken är värd.

Graham Arader, ägare till den stulna KB-atlasen.

Boken, en atlas från 1597, har ett marknadspris motsvarande drygt 1,8 miljoner svenska kronor. Som SvD tidigare berättat upptäckte bibliotekets personal nyligen att den värdefulla boken fanns i New York. Den nuvarande ägaren Graham Arader är en amerikansk samlare som handlar med kartor och böcker.

– Jag är inte villig att ta en förlust på de 275 000 dollar som boken är värd, säger Graham Arader, som däremot kan tänka sig att sälja tillbaka boken till KB.

Han är kritisk till att Kungliga biblioteket, KB, inte offentliggjort listor över de verk som stals av den beryktade boktjuv som var då var anställd på biblioteket.

– Jag har haft den här boken i min ägo utan att känna till något om stölden. Det här är delvis deras fel eftersom jag inte haft en aning om att den var stulen.

– Däremot skulle jag aldrig sälja den vidare nu när jag vet var den hör hemma.

Urban Rybrink, kommunikationschef på KB, menar att biblioteket av utredningstekniska skäl inte fick skicka ut informationen under de första åren efter att stölderna upptäcktes 2004.

– Vi kanske borde ha varit mer på tå och efterlyst dem så fort vi fick lov att göra det men han köpte boken redan 2003, långt innan vi ens kände till stölderna.

Boktjuven sålde atlasen via det tyska auktionshuset Ketter Kunst redan i november 2002.

Enligt Kurt Siehr, professor i internationell privaträtt vid Max Planck institutet i Tyskland, kan man inte köpa stulna saker i god tro enligt tysk lag. Det enda undantaget från regeln är om köpet, som i det här fallet, har gått via ett auktionsverk.

– Det ska inte heller finnas några stämplar eller liknande som borde väcka misstankar. I så fall var redan det första köpet giltigt och därmed är samlaren i New York den rättmätiga ägaren, säger Kurt Siehr.

Utbildningsdepartementet, som ansvarar för KB, har blivit underrättade om att boken hittats men har inga planer på att hjälpa biblioteket ekonomiskt.

– Det är inte aktuellt att ge pengar till KB för att köpa tillbaka den stulna boken. Det är upp till dem att prioritera hur de vill använda de anslag de får, säger Anna Neuman, politiskt sakkunnig.

KB:s chef, riksbibliotekarie Gunnar Sahlin, hoppas på bidrag från någon privat finansiär eller stiftelse och på att den nuvarande ägaren kan tänka sig att stå för en del av förlusten.

– Nu när vi är säkra på att det är den stulna boken så ska vi göra en anmälan om häleri och reda ut de rättsliga möjligheterna men det är troligen inte så lätt med tanke på att den har sålts i så många led, säger Gunnar Sahlin.

  • Kopiera sidans adress

Boktjuven på KB

Våren 2004 upptäcktes av en slump att ett värdefullt verk från Kungliga biblioteket i Stockholm var borta. Efter inventeringar bland de runt fyra miljoner volymerna insåg man att ett 50-tal verk var spårlöst försvunna. I november samma år häktades en anställd på biblioteket. Några veckor senare hittades mannen död i sin söndersprängda lägenhet, han var då huvudmisstänkt i brottsutredningen och hade erkänt att han var skyldig till grov stöld. Några av böckerna hittades lagrade i Stockholm men den atlas som nu upptäckts i New York är den första som dykt upp av av de verk som mannen hann sälja vidare.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Jordens hetaste september uppmätt

Årets september var den hetaste månaden globalt sedan mätningarna startade 1880, uppger den amerikanska myndigheten NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.